Zeki Müren fenomeni

ZEKİ MÜREN kimdi sorusunun yanıtını almak isterseniz, Galatasaray’daki Yapı Kredi Kültür Merkezi’nde “İşte benim Zeki Müren” sergisini gezmelisiniz.

Haberin Devamı

Sergi bir sanatçının yaşamının bütün ayrıntısını yansıtıyor. Hiç kuşkusuz kendi çizdiği sahne elbiselerini, filmlerden fotoğraflarını, çeşitli sahne kıyafetlerini gördüğünüzde, biraz olsun onu tanımış olursunuz.
Biraz olsun diyorum, çünkü dış görünüşüyle hüzünlü iç dünyasını tahmin etmek biraz zor. Ama sergide günlüklerinden sayfaları, notlarını da göreceksiniz...
Sergi ziyaretçilerinin çokluğu onun hâlâ unutulmadığını gösteriyor. Son haftalarda “sosyal medya”da sıklıkla karşımıza çıkması da yine onun popülaritesinin bir ispatı.
Bir sanatçının zirveye ulaştığı yolda nesnel ve öznel birçok neden bir araya gelir. Sahneler böyle birini bekliyordu! Bazı yenilikleri, değişiklikleri yapacak bir sanatçı yokken karşımıza çıkmıştı! Onda isyanlarını buldular, yapmak istediklerini yapan biriyle karşılaştılar, onu eleştirdiler hatta fısıltılarında onun tercihlerini kınadılar ama salonları doldurmaya devam ettiler.
Görünüşün ardındaki hüznü fark edebilmek için onu yakından tanımak gerektiği kanısındayım.
Kimileri onu beğenmez, kimileri de ona bir sanatçı olarak adeta taparlardı.
Onunla ilk kez Antalya’da Derya Motel’de karşılaştım, birbirimizi tanıdık. Akşamüstleri birlikte çay içerdik. Fuar konser maratonuna hazırlandığından sadece ıhlamur içerdi, güneş batarken bir-iki şarkıdan parçalar okurdu.
Zeki Müren gibi kişiler için insan sarrafı demek doğru bir değerlendirmedir.
Kiminle nasıl konuşacağını çok iyi bilirdi. Çok saygılı bir dil kullanırdı. Ama gerektiği zaman da lafını sakınmazdı.
Çok sevdiğim rahmetli besteci Yusuf Nalkesen, İstanbul’a geldiğinde, Caddebostan Gazinosu’na onu dinlemeye gittik, hangi şarkıyı istediğimi sorduğunda seçimi ona bıraktım. Yıllar önce bir sohbetimizde hangi şarkıyı sevdiğimi söylemiştim. Unutmamış, onu seslendirdi!
Bir kez de Hürriyet’in açtığı Boğaz Köprüsü için şiir-beste yarışmasında jüride bir araya gelmiştik. Jüride, Ümit Yaşar Oğuzcan, Metin Eloğlu, Münir Nurettin Selçuk, Müzeyyen Senar da vardı.


* * *

Haberin Devamı


ONU kayıtlardan dinleyenler, nasıl biri olduğunu bu sergiden anlayacaklardır. Şaşırtıcılığın, meydan okumanın örneğini onun kişiliğinde bulacaksınız.
Elbette o yıllarda bunu yapabilmenin cesaretini de unutmayın.
Onu değerlendirebilmek için yaşadığı dönemin siyasal, toplumsal durumunu da gözden kaçırmayın, kataloğun sonunda verilen tarihler ve olaylar çizelgesi bu değerlendirme için size yardımcı olacaktır.
Sergiyle aynı adı olan “İşte Benim Zeki Müren” başlıklı kataloğunu da mutlaka okumanızı tavsiye ederim. Zeki Müren hakkında önemli tespitler kadar yine önemli anılar da yer alıyor.


* * *

Haberin Devamı


ZEKİ MÜREN sergisini gezin, kitabını da alın okuyun, bugünün popüler kavramının başlangıç yıllarını öğrenmek için Zeki Müren’i bilmelisiniz.

Yazarın Tüm Yazıları