fHüküm kesinleşene dek herkes masum

Güncelleme Tarihi:

fHüküm kesinleşene dek herkes masum
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2014 00:41

AK Partili dört eski bakan hakkındaki suçlamaları soruşturan Meclis komisyonunun haberlerine yayın yasağı getirilmesiyle ilgili tartışma sürüyor. Meclis’te dün yapılan değerlendirmeler özetle şöyle:

Haberin Devamı

Cemil Çiçek (Meclis Başkanı): Benim kesinlikle böyle bir başvurum olmadı. Bir haber çıkıyor orta yere. Haberin önünde ne var, arkasında ne var, haber doğru mu yanlış mı, bunlar araştırılmadan hemen silüete ateş ediliyor. Son derece ayıp bir üslupla bizi suçlamaya çalışıyorlar. Bunu anamuhalefet partisinin sayın lideri yapıyorsa bu daha da ayıp bir şey. Hüküm kesinleşinceye kadar herkes masumdur. Eğer biz daha işin başında insanlara ‘suçludur, hırsızdır, ahlaksızdır, namussuzdur, katildir’ diye hüküm verecekseniz o zaman yargılama faaliyetinin, soruşturmaların bir anlamı kalmaz. Meclis Başkanlığı olarak soruşturma komisyonunun hiçbir işine karışamayız. Karıştığımız takdirde yargısal bir işleme yetkimiz, hakkımız ve haddimiz olmadığı halde müdahale etmiş oluruz.

YASAYA UYGUN

Haberin Devamı

Bekir Bozdağ (Adalet Bakanı): Soruşturma Komisyonu Başkanı Hakkı Köylü, gizli yürütülmesi gereken soruşturma komisyonu çalışmalarının her gün gazetelerde yer almasının soruşturmanın gizliliğini ortadan kaldırdığını söyledi. Köylü, bu gizliliğe riayet edilmemesi nedeniyle hâkimden soruşturmanın gizliliği konusunda talepte bulundu. Sayın Komisyon Başkanı’nın yaptığında usule, yasaya, içtüzüğe, Anayasa’ya aykırı herhangi bir durum söz konusu değildir. Soruşturmaların, insanların lekelenmeme hakkına da riayet edilerek yürütülmesi gerekir. Gizliliğin en önemli nedenlerinden bir tanesi bu, lekelenmeme hakkını korumak, öte yandan da delillerin sağlıklı toplanmasına yardımcı olmak içindir.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!