Gözler 2. TEOG’da

Güncelleme Tarihi:

Gözler 2. TEOG’da
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2014 01:30

TEOG’da geçen seneye göre soruların daha zor olması beklenirken, bazı derslerde eleyici sorular çıkmasına rağmen öğrenciler sınavları genelde kolay buldu.

Haberin Devamı

Eğitim uzmanları da sınavın geçen senekinden çok farklı olmadığını belirtiyor. Ancak uzmanlar uyarıyor: “Asıl ikinci dönem TEOG sınavları belirleyici olacak, çünkü konular artacak. Birinci dönem sınavlarında tam yapan öğrenci sayısı fazla olur ama ikinci dönem sınavlarında sayı düşer. Okul başarı puanı da çok önemli.”

ORTAOKUL 8’inci sınıf öğrencilerinin 26 Kasım Çarşamba günü başlayan TEOG maratonu, dün sona erdi. İki güne yayılan 6 sınavda öğrencilere Türkçe, matematik, din kültürü ve ahlak bilgisi, fen ve teknoloji, T.C inkılap tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dilden 20’şer soru yöneltildi.

Soruların öğrencilere kolay gelmesi herkesi memnun ederken, bazı endişeleri de beraberinde getirdi. Çünkü soruları tam yapan öğrenci sayısı çok olursa, belli puan aralıklarında yığılmalar yaşanacak ve liselere yerleştirmelerde okul başarı puanlarının etkisi artacak. Özellikle yüksek puanlı liselere girmek isteyen öğrencilerin daha dikkatli olması gerektiğini belirten uzmanlara göre bazı okullar öğrencisini korumak için kendi yaptıkları sınav sonuçlarını dolayısıyla okul başarı puanını yüksek tutabilir. Okul başarı ortalaması, yerleştirme puanlarını yüzde 30 oranında etkiliyor. Bu durumda okul başarı puanı yüksek olan da avantajlı olabiliyor. Ama yine de unutmamak gerekiyor ki asıl belirleyici olan ikinci dönem TEOG ortak sınavları olacak. Çünkü konular artacak, öğrenciler birinci dönemin başından itibaren okulda işledikleri tüm sorulardan sorumlu tutulacak. Bu durumda bütün soruları doğru yanıtlayan öğrenci sayısı azalacak. Başarı seviyesini ikinci dönem sınavlarında da koruyan öğrenci ise hedefine ulaşabilecek.
Bir diğer kafa karıştıran ve öğrencileri korkutan konu ise geçen yaz TEOG yerleştirmelerinde yaşanan sorunlar. İstemediği ve evine uzak okullara yerleştirilen öğrencileri duyanlar, “Ya yine aynısı olursa?” sorusunu kafasından atamıyor. Uzmanlar ise şimdiden liselere yerleştirmeleri düşünmeyip, çalışmak gerektiğini söylüyor.
Bu yıl da TEOG yerleştirmelerinde sorunlar olabileceğini vurgulayan uzmanların önerileri şöyle:
“Geçen sene TEOG yerleştirmelerinde yaşanan sorunlar kafanızı karıştırabilir. Ancak unutmayın, yerleştirmeler hiçbirimizin elinde değil. Bu sene de sorun yaşanacaktır. Ne kadar başarılı olursanız olun, okulların kontenjanları belli. En iyi yapan öğrenci yüksek puanlı okullara girecektir. Şu anda sadece sınava odaklanmak ve en iyi şekilde çalışmak gerekiyor.”

İKİNCİSİ NİSANDA

26-27 Kasım’da uygulanan sınavlara katılamayanlar için Milli Eğitim Bakanlığı 13-14 Aralık’ta mazeret sınavları düzenleyecek. Ortak sınav sonuçlarının ocak ayı içinde açıklanması bekleniyor. İkinci dönem TEOG ortak sınavları 29-30 Nisan’da, mazeret sınavları ise 16-17 Mayıs’ta uygulanacak. İkinci dönem ortak sınavlarında öğrenciler, okulların açıldığı tarihten sınav gününe kadar işlenen konulardan sorumlu olacak.

Fen sorusu eleyecek

Haberin Devamı

TEOG ortak sınavları kapsamında dün fen ve teknoloji, inkılap tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil oturumları düzenlendi. Sınavın ilk günü olan 26 Kasım’da öğrenciler matematikte zorlanırken, dünkü sınavlardan fen ve teknolojide bir eleyici soru olduğu belirtildi. Bilfen İlköğretim Kurumları, Oğuzkaan Koleji, Sevinç Koleji, Uğur Hazırlık Liseleri ile Fen Bilimleri Dershanesi bölüm başkanlarının yorumları şöyle:
Fen ve teknoloji: Görsellere dayalı yorum ağırlıklı sorular çıktı. Bir seçici soru vardı, o da sıvıların kaldırma kuvveti ile ilgiliydi. Yanlış yapanlar genelde bu soruda çelişkiye düştü. Geçen sene fen ve teknoloji sınavında soru iptali oldu. Bu yıl ise daha net ve anlaşılır sorular çıktı. Bilgisi tam olan ve yorum yapabilen öğrenciler başarılı olur.

İnkılap tarihi ve Atatürkçülük:

Geçen seneye göre bilginin yanında yorum da soruldu. İfadeler net, hatalı soru yok. Daha geniş paragraflar vardı ancak ezbere dayalı değildi. Öğrencilerin düşünerek çıkarımda bulunmasını sağlayacak sorular yer aldı. Çalışan ve çalışmayan öğrenciyi en iyi şekilde ayırt edecek nitelikte bir sınav oldu. Soru seçeneklerinde kullanılan terimsel ifadelerin beklenenin üstünde zor olması dikkat çekti.
İngilizce: Genelde okuduğunu anlamaya yönelik diyaloglar yer aldı. Bunun yanında dikkat gerektiren sorular vardı. Dikkatli ve kelime hazinesi geniş olan öğrencilerin yapabileceği nitelikte sorular çıktı. Geçen seneki birinci dönem TEOG sınavında tablo sorusuna yer verilmişti, ama bu seneki TEOG sınavında ise görsellerin kullanıldığı sorular var. Kazanımları iyi tarayan bir sınav oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!