Harvard’ın düşüşü!

Bloomberg Dergisi geleneksel ‘Lisansüstü İş Yönetimi (MBA) Okulları Araştırması’nın bu yıl ki sonuçlarını açıkladı.

Haberin Devamı

Yapılan sıralamada büyük bir sürpriz var. Yıllardır dünyanın bir numaralı yöneticilerini yetiştiren okulu olarak bilinen Harvard Business School ilk beşe dahi giremedi.

Harvard’ın düşüşü


Yılda 140 bin dolar alacaksın…”
Ünlü yatırım şirketinin insan kaynakları müdürü, bir kaç ay sonra diplomasını alacak MBA öğrencisine teklifi buydu…
Genç öğrenci, “Ama bir arkadaşıma 170 bin dolar teklif edildi” deyince aldığı cevap şu oldu:
“Üstelik o Stanford’dan…Bense Harvard’ı bitiriyorum…”
İnsan Kaynakları müdürü iki elini yana açarak cevap verdi:
“Artık durum değişti…”
Bu konuşmayı kafadan uydurdum. Ama bu demek değil ki, Amerika’daki şirketlerde böyle bir konuşma hiç geçmedi…

Haberin Devamı


ALTI BASAMAK BİRDEN İNDİ


Amerika iş ve eğitim dünyası geçen haftadan beri akademik bir şok yaşıyor. Ekonomik dünyada ünü giderek artan Bloomberg Dergisi geleneksel “Lisansüstü İş Yönetimi (MBA) Okulları Araştırması”nın bu yıl ki sonuçlarını açıkladı. Yapılan sıralamada büyük bir sürpriz vardı. Yıllardır ‘Dünyanın bir numaralı’ yöneticilerini yetiştiren okulu olarak bilinen Harvard Business School ilk beşe dahi girememişti. Okul 1988’den beri ilk defa ilk beşe giremiyordu. Bir yılda 6 sıra birden düşmüştü. Bu bir anlamda Harvard efsanesinin çöküşüydü. Üstelik listenin başına 4 sıra birden atlayarak Duke Fuqua geçmişti. Bu MBA’in Premier Liginde müesses nizamın yıkılışı anlamına geliyordu.

ASIL ŞOK MEZUN ÜCRETLERİNDE


Sıralamanın ilk beşi şöyleydi:
* Duke Fuqua
* Pensnsilvania Whorton
* Chicago Booth
* Stanford
* Columbia
Efsane okul artık sekizinci sıradaydı. Peki bu geçici bir durum muydu, yoksa okul artık gerileme sürecine mi girmişti. Asıl şok, okullarının mezunlarının ilk iş yılında kazandıkları paranın ortalaması yayınlandığında ortaya çıktı. Duke yükselen bir okuldu ama kazanmaya başladığı itibar, henüz mezunlarının yıllık maaşına yansımamıştı. Duke mezunlarının ilk yıl kazandıkları ortalama para 134 bin dolardı.
Ancak efsane Harvard mezunlarının durumu da farklı değildi. Onların ortalaması da 140 bin dolardı. Mezunları daha ilk yıldan en iyi parayı kazanan ise Silikon Vadisi’nin efsaneleşen okulu Stanford’du..
Stanford mezunlarının daha ilk yıldan itibaren kazandıkları ortalama para 170 bin dolara çıkmıştı. Harvard’ın önüne geçen Columbia Üniversitesi ise rektör Lee Bollinger’le yakaladığı ivmeyi sürdürüyor.

Haberin Devamı

NOT: Yazıdaki bilgiler Bloomberg dergisinin 17 Kasım tarihli sayısından alındı.


Harvard’ın düşüşü

Araştırma neye göre yapılıyor?


DERGİ bu sıralamayı yaparken 3 ölçü kullanıyor.
(*) O okulun öğrencilerinden kendi okullarını değerlendirmeleri isteniyor.
(*) Okulun çalışanlarından okulu değerlendirmeleri isteniyor.
(*) Okulun öğretim kadrosunun entellektüel sermayesine, yani öğretim üyelerinin listelerdeki sıralamalarınave yayınlarına bakılıyor.

Harika çocukların okulu neden irtifa kaybediyor

İŞ dünyasında şöyle bir söz var: “Enron skandalı dünyanın bir numaralı danışmanlık şirketi Arthur Andersen’ı, ekonomik kriz ise dünyanın bir numaralı yönetici okulu Harvard’ı bitirdi..”
ABD’de bir çok analizci, yaşanan krizden, özellikle finansal şirketlerin başındaki Harvard Boys’un, burnundan kıl aldırmayan kibirli harika çocuklarının sorumlu olduğunu yazdı. Ayrıca okulun akademik kadrosunun da yaklaşan krizi hiç öngörememesi de bir eleştiri kaynağıydı. Yani rakiplerin performansından çok Harvard’ın kendi hatalarının bu sonuca yol açtığı iddia edildi.

Haberin Devamı

Stanford’da erkek olmak, Harvard’da kadın olmak

BLOOMBERG araştırmasının ortaya koyduğu en çarpıcı gerçeklerden biri de, hemen her yerde ilk mezun erkeklerin, kadınlardan fazla para aldığıydı. Burada listenin başında Stanford var. Stanford’dan mezun bir kadın, iş hayatının ilk yılında ortalama olarak bir erkekten 52 bin dolar daha az para kazanıyor. İşte bu noktada Harvard’ın övüneceği bir durum var. Harvard mezunu bir kadının ilk aldığı paranın ortalaması, Harvard’lı erkekten bin dolar fazla…


Harvard’ın düşüşü

Yazarın Tüm Yazıları