Yayın yasağı Avrupa demokrasileri için absürt

Güncelleme Tarihi:

Yayın yasağı Avrupa demokrasileri için absürt
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2014 09:35

Dünya Yazarlar Birliği (PEN) Norveç Genel Sekreteri Carl Morten Iversen, 17 Aralık’ı soruşturan TBMM’de kurulan Yolsuzluk Soruşturma Komisyonu haberlerine getirilen yayın yasağının Avrupa’da bir demokraside olamayacak kadar absürt olduğunu söyledi, “Bu sansürdür” dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’deki ifade özgürlüğüyle ilgili yeni bir rapor yayımlayan Dünya Yazarlar Birliği (PEN) Norveç Genel Sekreteri Carl Morten Iversen, 17 Aralık yolsuzluk soruşturması kapsamında TBMM’de kurulan Yolsuzluk Soruşturma Komisyonu haberlerine getirilen yayın yasağının Avrupa’da bir demokraside olamayacak kadar absürt olduğunu söyledi. Iversen, “Bu, basın özgürlüğünün en temel unsurlarından biri olan yolsuzlukla mücadeleye karşı sansür uygulamasıdır. Türkiye’de basın özgürlüğüyle ilgili yaşananlar, bu gibi yasakların ileride daha da artabileceğine işaret ediyor” dedi.

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE GÖLGE

PEN Norveç tarafından hazırlanan ‘Türkiye’de ifade özgürlüğü gölgeleniyor’ başlıklı rapor, dün PEN Norveç Genel Sekreteri Carl Morten Iversen, PEN Norveç Türkiye Proje Yöneticisi Sara Whyatt ve Norveç Yazarlar Derneği Başkanı Jorgen Lorentzen tarafından İstanbul’da bir grup gazeteciye sunuldu. 2012 yılında ifade özgürlüğü sorunlarına ilişkin dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le görüşen ve bir rapor yayımlayan PEN’in, 2 yıl sonra hazırladığı 2’nci raporda, “Gül’e sunulan sorunların bazıları çözüldü, ancak büyük bölümü hâlâ devam ediyor ve üzerine yeni sorunlar eklendi” denildi. Iversen, “O zaman Gül, Türkiye’de ifade özgürlüğünün sorunlu olduğunu kabul etmiş ve bize ‘Türkiye’de çok iyi şeyler oluyor, ancak bu tür kaygılar yaptığımız ilerlemeleri gölgeliyor’ demişti. 2 yıl sonra, Türkiye’de ifade özgürlüğü hâlâ gölgeleniyor. Türkiye’deki medya organlarındaki sahiplik yapısı, medya patronları üzerindeki baskı ve yetkililerin medya üzerindeki açık baskısı, otosansüre yol açıyor” dedi.

DAVALAR DEĞİŞMEDİ


PEN Yöneticileri, özetle şu noktalar dikkat çekti: “Cezaevindeki gazeteci ve yazarların sayısı 2012’de 80’den fazlaydı, şimdi 20’ye düştü, ancak devam eden davaların sayısı değişmedi. Serbest bırakılanların çoğu hakkındaki davalar devam ediyor ve üzerine yeni davalar eklendi. Bazı yazarlar hâlâ yargılanıyor olsa da artık temel sorun hapse girmek değil. İşini kaybetme korkusu, iş bulmakta çekilen zorluklar, sosyal medya üzerindeki saldırılar ve basına yüklü para cezası getiren vergi incelemeleri, görüşülen kişilerin düşüncelerini ifade etmeleri üzerinde gördükleri baskıların temelini oluşturuyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!