Riskli dış temsilciliğe bordo bereli koruma

Güncelleme Tarihi:

Riskli dış temsilciliğe bordo bereli koruma
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2014 19:02

TÜRK Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) ihtiyaç ve harbe hazırlık durumunun değerlendirildiği dünkü kış dönemi Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısında, riskli bölgelerdeki dış temsilciliklerin “Bordo bereliler” olarak bilinen doğrudan Genelkurmay Karargahı’na bağlı Özel Kuvvetler tarafından korunması uygun bulundu.

Haberin Devamı

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ilk kez başkanlık ettiği YAŞ’da, TSK’nın görev sahası açısından iki önemli nokta öne çıktı. IŞİD’in Musul Baskonsolosluğu’nu basmasından sonra hükümetin gündeme getirdiği riskli bölgelerdeki büyükelçilik ve başkonsoloslukların bordo bereliler tarafından korunması YAŞ’da ayrıntılı şekilde ele alındı. Toplantıda özel kuvvetlerin, dış temsilciliklerin korunması için ihtiyaç duyacağı teçhizatlar belirlenip, bunların alımı için kısa sürede ihaleye çıkılması benimsendi. Ayrıca bordo berelilerin riskli dış temsilciliklerde görev yapmak için ihtiyaç duyacağı personelin tespit edilip eğitimlerinin daha da geliştirilmesi kararlaştırıldı. Bu durum YAŞ sonrası yayınlanan bildiriye, “Özel Kuvvetler Komutanlığı’nın yeteneklerinin geliştirilmesi, personel, eğitim ve lojistik konuları görüşülmüştür” ifadesiyle yansıdı.

BAŞBAKANLIK İZİNLİ YARGILAMA


YAŞ’da özellikle 6-7 Ekim olayları sırasında valilerin talebi doğrultusunda kışladan çıkarak, kolluk kuvveti olarak görev yapan TSK personelinin ileride hukuki açıdan herhangi bir sorunla karşılaşmaması için Genelkurmay’ın bir süreden beri dile getirdiği yargılama izninin Başbakanlık’tan alınması konusu da görüşüldü. Genelkurmay, MİT’e olduğu gibi terörle mücadelede TSK personeline karşı yargılama talebi izninin Başbakanlık’tan alınması isteğini bir kez daha aktardı. Bu da YAŞ açıklamasında, “Teröristle mücadelede kolluk kuvvetlerinin desteklenmesi durum değerlendirmesi de görüşülmüştür” diye yer aldı. Açıklamada ayrıca, “Toplantıda, TSK’nın ana program ve hedefleri, TSK’nın harbe hazırlık durumu ve değerlendirmesi de görüşülmüştür” denildi.

KİMLER KATILDI?

Başbakan Davutoğlu başkanlığındaki YAŞ’a Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah Atay, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti, 3. Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Galip Mendi, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı (EDOK) Orgeneral Kamil Başoğlu, Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Abdullah Recep, Muharip Hava Kuvveti Komutanı Orgeneral Abidin Ünal ve Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!