Yalova Belediyesi'nden açıklama

Güncelleme Tarihi:

Yalova Belediyesinden açıklama
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2014 18:11

Yalova’da bu sabah Tonami Meydanı’ndaki köprülü kavşak projesi nedeniyle bölgedeki 158 ağacın kesiminin başlaması üzerine gösterilen tepkilere Yalova Belediyesi yazılı açıklama ile yanıt verdi.

Haberin Devamı

Yalova Belediyesi’nden yapılan açıklamada, 1 Mart 2013 tarihinde dönemin Yalova Belediye Başkanı tarafından İzmit-Yalova-Bursa şehirlerarası karayolunun konum itibariyle yoğun araç trafiğine maruz kaldığı, karayolunda trafiğin durma noktasına geldiği vurgulandı. Açıklamada bu durumda itfaiye, ambulans gibi acil müdahale araçlarının zamanında müdahale etme şansını ortadan kaldırdığı gerekçesiyle, can ve mal güvenliğinin sağlanması ve çağdaş ulaşımın hedeflenmesi amacıyla Karayolları Müdürlüğü’nden köprülü kavşak talebinde bulunulduğu bildirildi.

Karayolları Bölge Müdürlüğü’nün 6 Nisan 2013’te köprülü kavşağa dönüşüm için refüj ve yol kenarında bulunan ağaçların kaldırılması gerekçesiyle, ağaçların tescilli olup olmadığının incelenmesini istediği belirtilen açıklamada, 6 Mayıs 2013’te Bursa İli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün Yalova girişindeki Tonami Kavşağı’nın mevcut onaylı doğal SİT alanında kalmadığı ve alanda bulunan ağaçların tescilli olmadığını tespit ettiği ifade edildi.

Haberin Devamı

Karayolları Genel Müdürlüğü 11 Haziran 2013 tarihinde de çeşitli cinsteki ağaçların kaldırılması gerekeceğinden, mevcut bu durumda projelendirmenin yapılamayacağını bildirdi. Yalova Belediyesi 5 Aralık 2013 tarihinde ağaçların belediye tarafından kaldırılacağını taahhüt ederek Köprülü Kavşak Projesi’nin bir an önce hazırlanmasını istedi.

Karayolları Bölge Müdürlüğü’nün 17 Mart 2014’te gönderilen yazıda onaylı köprülü kavşak plan ve profillerinin Yalova İmar Planı’na işlenmesi ve proje nedeniyle yol inşaatında kalan ağaçların belediye tarafından kaldırılmasının istendiği kaydedilerek şöyle devam edildi:

"04.09.14 tarihinde Karayolları Bölge Müdürlüğü tarafından kavşak alanlarındaki ağaçların kaldırılması ile ilgili çalışma yapılmadığı ancak ağaçların kaldırılması halinde projenin yapım ihalesinin mümkün olabileceği resmi yazı ile Yalova Belediyesi’ne bildirilmiştir.

18.09.14 tarihinde belediyemizce Orman İşletme Müdürlüğü’ne yapılmış olan müracaatımız üzerine bahse konu olan yerin orman sayılmayan yer olduğu, Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nca herhangi bir kaydının bulunmadığı, ağaçların kesilmesinde ve sökülmesinde bir sakınca bulunmadığı bildirilmiştir."

Haberin Devamı

Açıklamada, Karayolları Bölge Müdürlüğü’nce ancak ağaçların kaldırılması sonucunda ihale aşamasının uygulamaya geçilebileceğinin şart koşulması, başta valilik olmak üzere ilgili kurumların projenin can ve mal güvenliği açısından ivedilik arz ettiğini belirtmeleri sonucunda gerekli işlemlerin yapıldığı da kaydedilerek, "Teknik şartların getirdiği tüm olumsuzlukların bilincinde olan belediyemiz, önümüzdeki günlerde çevre sorumluluğu bilinciyle kamu menfaatlerini göz önünde bulundurarak, mecburiyet karşısında yaratmış olduğu bu durumu fazlasıyla telafi edecek düşünce ve çevre bilincindedir. Önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşacağımız projelerimizle, söz konusu kavşak ve çevresinde eskisini aratmayacak planlama yapılacaktır."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!