Meclis'te yüksek tansiyon

Güncelleme Tarihi:

Mecliste yüksek tansiyon
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2014 01:21

İZMİR Büyükşehir Belediye Meclisi bütçe görüşmelerinde CHP ve AK Partililer arasında gergin anlar yaşandı. Özellikle AK Partililerin 30 yıl önce Konak'taki yol açmak için yapılan kamulaştırmasız el atılmasıyla ilgili eleştirisine CHP Grubu sert tepki gösterdi. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Meclisi germeye hakkınız yok" dedi.

Haberin Devamı

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, Büyükşehir Belediyesi 2015 Mali Yılı bütçesi ve performans programı oy çokluğuyla onayladı. Bütçe görüşmelerinde AK Partililerin yaptığı bazı eleştiriler ve CHP'lilerin tepkileri gerginlik yaşanmasına neden oldu. İlk gerginlik AK Parti Grup Başkan Vekili Bilal Doğan'ın konuşmasının başında bütçede yer alan ve belediye birimlerinin bazılarında bulunan ücretlerin yasal olmadığı eleştirisi üzerine yaşandı. Büyükşehir Belediye bütçesinde yasa ve yönetmeliklere aykırı olarak bazı hizmetler için vize, harç gibi ücretler alındığını öne süren Doğan, "Büyükşehir Belediyesi kanunsuz para toplama alışkanlığından vazgeçmesi gerekmektedir" dedi. Bu sözlere CHP grubundan tepki sesleri geldi. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise "Lütfen dinleyelim herhalde mahkemeye gideceğiz. Bu kadar suç işlediysek, burada ne işimiz var. Bizi alır giderler herhalde" dedi.

Mecliste yüksek tansiyon


AK PARTİLİ DOĞAN: "KAMULAŞTIRMA BEDELLERİ DÜŞÜK"

AK Partili Doğan, belediyenin kamulaştırma politikasının kamulaştırmamaya yönelik olduğunu öne sürdü. Kamulaştırmadan el atma işlemleriyle ilgili ciddi şikayetler geldiğini belirten Doğan, "Belediye vatandaşa düşük oranlı teklifler veriyor. Açılan davalar sonucu yüksek rakamlar ödemek zorunda kalınıyor" dedi. Katı Atık Bertaraf Tesisi için yer bulunamamasını eleştiren Doğan, Büyükşehir, ESHOT ve İZSU'nun toplam bütçelerin 8 milyar 868 milyon TL ile bazı küçük ülkelerin bütçesinden fazla olduğunu, İzmir'in çehresini değiştirecek sonuçlar elde edilebileceğini söyledi. Belediye'den büyük projeler beklediklerini belirten Doğan, kentsel dönüşüm, çöp sıkıntısında kurtaracak projenin İzmir'i Türkiye'nin ikinci büyük kenti yapacak hamleler olduğunu dile getirdi.

BORÇ TARTIŞMASI

CHP'li Sırrı Aydoğan'ın yaptığı konuşmada Büyükşehir Belediyesi'nin Hazine borçlarını ödediğini, borcu kalmadığını söylemesi üzerine AK Parti Grup Sözcüsü Hakkı Durmaz sırasından "22 milyon TL borç var" demesi üzerine Başkan Kocaoğlu tepki gösterdi. Kocaoğlu "22 milyon TL sınırlara yeni dahil edilen ilçelerden aktarılan borçtur. İnsaf yahu! Meclis üyeliği yapıyorsunuz. Hep beraber yönetiyoruz. İlçelerden gelen borçları borç diye söylerseniz olmaz" dedi.

"SİNİRLENMEDİM" GERGİNLİĞİ

AK Partili Nazmi Kalyoncu ise önceden hazırladığı metinden okuduğu konuşmasında "Sayın Başkan aykırı sözler söyleyen muhalefeti küçük düşürmeye çalışmamalısınız. Eleştirilere çok çabuk kızmayan bir başkan istiyoruz" dedi. Kocaoğlu bu sözlere "Sinirlenmiyoruz. Sakin sakin dinliyoruz. Konuşmaları kesenleri uyarıyoruz. Susturuyoruz. Siz ise önceden yazdığınız metni okuyorsunuz. Kızmadan, olmayan bir şeyi kurgulamış, yazmış okuyorsunuz" dedi. Kalyoncu ise geçmişteki izlenimleri aktardığını söyledi.

30 YIL ÖNCEKİ EL ATMAYI ELEŞTİRİNCE!

Meclis'in en gergin anları ise AK Partili Ali Kökoğuz'un sözleri üzerine yaşandı. Kökoğuz, Başkan Kocaoğlu'nun Meclis'te eleştirileri dinledikten sonra her zaman "Hükümet yardım etmiyor. Hükümet vermiyor. İstanbul, Ankara yaptı mı ki ben yapayım Vali Bey malı vermedi" dediğini söyledi. Buna CHP grubundan tepki geldi. Başkan Kocaoğlu da Kökoğuz'a "Söylemediğim sözleri söylemiş gibi konuşmaması uyarısında bulundu. Konuşmasına devam eden Kökoğuz başkasının mülkiyetindeki pek çok arsaya da kamulaştırmasız el atıldığını belirterek "Bornova Aşık Veysel Rekreasyon alanında vatandaşın arsasına tecavüz ettiniz" dedi. CHP Grup Başkan Vekili Sırrı Aydoğan Kökoğuz'a "Sadece 50 metre" diye tepki gösterdi. Kocaoğlu, Aydoğan'ı uyarırken Kökoğuz, Konak'ta da Ziraat Bankası'nın arazisine yol yapıldığını, başka yerlere de bu şekilde tecavüz edildiğini söyledi. Bu sözler üzerine CHP Grubu tepki gösterdi. CHP'li Aydoğan, "25-30 yıllık yol orası" diye seslenerek yerinden Kökoğuz'a çıkıştı. Başkan Kocaoğlu ise Kökoğuz'a " Meclis'i germeyin. Buna gerek yok "dedi. CHP sıralarından ise "Komik olmayın Ali Bey", "Dinlemek zorunda mıyız" sesleri yükseldi.

Mecliste yüksek tansiyon


TEK TEK YANITLADI


Gergin anların ardından Başkan Aziz Kocaoğlu, AK Parti'nin eleştirilerine tek tek yanıt verdi. Yasal olmadığı iddia edilen plan, pafta, tetkik ücretlerinin sadece İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde değil diğer belediyelerde de alındığını belirten Kocaoğlu, yasalara aykırıysa yasal yollara başvurulması gerektiğini, mahkeme kararı olmadan süreceğini söyledi. Kamulaştırma bedellerini düşük belirlendiği iddiasını doğru olmadığını belirten Kocaoğlu, 11 yıl önce göreve başladığında değer tespit çalışmalarına verilebilen maksimum değerin kullanılması görüşünü ilgili bürokratlara söylediğini açıkladı. Kocaoğlu " Enflasyon bir yana bırakılırsa belediyenin verdiği bedelden 1 TL fazla bedel çıkmamıştır. Bornova Hamdi Dalan Kavşağı kamulaştırmasında 22 milyon TL harcadık. Bir hemşerimiz 850 TL fiyatı kabul etmedi. Üç buçuk sene süren dava açtı. Karar 922 TL çıktı. O günün faiz rakamlarıyla bankaya koysa parası 1145 TL olacaktı" dedi.

KENDİ DAVASINI ANLATTI

Kocaoğlu, kamulaştırma bedellerinin düşüklüğü konusunda kendisinin başından geçen bir olayı da anlattı. Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi içinde ortak olduğu işyerini 1500 metrekarelik bölümünü bir kamu kurumun acil kamulaştırmayla aldığını belirten Kocaoğlu "Ortaklarla birlikte dava açıp kazandık. Kamu kurumunun verdiği bedelin 45 misli bedel belirlendi. Parayı aldık. İşte bu acil kamulaştırmayı vatandaşı hırpalamak, servet gaspı için kullanmak budur" dedi.

KÖKOĞUZ'A KASIMPAŞA ÜZERİNDEN YANIT!

El atmalara Konak'taki Ziraat Bankası arazisini örnek göstermenin abesle iştigal olduğuna dikkat çeken Başkan Kocaoğlu, "42 milyon TL ödedik. Yolun arazinden geçtiği zamanı hatırlayan var mı? Ziraat Bankası'na çeşitli önerilerde bulunduk. Kabul etmediler. Ancak Taksim'de Türkiye'ni nen kıymetli arazilerinden birindeki Ziraat Bankası arazisi Kasımpaşa Spor Kulübüne otopark olarak kullanması için verildi. Aynı banka bizim tüm tekliflerimizi reddetti. Adalet mülkün temelidir. Adaletsiz hiçbir yere varamazsınız. Eşit davranacak, vicdani davranacaksınız" dedi.

Büyükşehir Belediyesi önünde eylem yapan Türkiye Sakatlar Derneği İzmir Şubesi'nin Konak Katlı otoparkı altındaki büroların kiracısı olduğunu belirten Kocaoğlu, "Dernek ihaleye girip dükkan kiralamış. Kirayı ödememiş. İzmir'de 6500 dernek var. Bunların 120 kadarı engelli derneği. Hak tanıyamayız. Yasalara bağlıyız, yasaları uyguluyoruz. Onları teşvik eden, zor durumda bırakmak isteyen arkadaşlarımız yoksa birikmiş borçların öderler, kirayı da düzenli verirlerse orada devam ederler. İhaleye çıkılmış bir yerde parayı tahsil etmemek, boşaltmamak görevi ihmal suçu değil midir?" dedi.

Mecliste yüksek tansiyon



PRİM YAPMAK İÇİN BÜYÜKŞEHİR'E VURUYORLAR


Harmandalı çöplüğünün kapatılması bertaraf tesisi yapılması konusunda herkes gibi kendisinin de bıktığını söyleyen Kocaoğlu " Eğri oturup doğru konuşacağız. Tesisi yapmak için yer gösterilmesini istiyorum. 'Orası olmaz, burası olmaz' İnşallah bulduğumuz iki yer 2015 seçimlerine kurban gitmez. Öyle bir mevsime girdik ki; şu milletvekili aday adayları bir an önce belirlese de kent bir huzura kavuşsa! Parti yönetimine mesaj vermek için İzmir'de kime vuracak? Tabii ki İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne vuracak ki prim yapacak. Bu nedenle gelen vuruyor, giden vuruyor. Yukarıdan biri duysun da listeye beni yazsın yaklaşımı var. Siyaset memleket için yapılır. Kıymeti harbiyesi budur. Kendini bir yere taşımak için yapılan siyaseti Allah bize nasip etmesin" dedi.

AK Partili Nazmi Kalyoncu'nun iktidarın yaptıklarını takdir etmesini istediği sözlerine yanıt veren Kocaoğlu, "Sayın Nükhet Hotar Aliağa-Menderes projesi için görüşmek üzere beni dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile tanıştırmıştı. Her fırsatta teşekkür ettim. Yaptığı eleştirilere de saygımdan dolayı yanıt vermedim. Binali Yıldırım'la birlikte çalıştığımızı her kürsüye çıktığımızda söyledim. Gocunmadım. Siyasi hesap yapmadımö dedi.

HEDEF TURİSTLERİ İZBAN'LA BERGAMA VE SELÇUK'A TAŞIMAK

Turizm ve tanıtımla ilgili eleştirilere yanıt veren Kocaoğlu, kentteki otellerin sayısının artmasının nedenini ellerin vicdana konarak düşünülmesini istedi. İZKA kurulduktan sonra tanıtım ve yatırımcı getirme görevinin tek elden kurulması görevini Vali ve yönetim kuruluyla birlikte verdiklerini beliren Kocaoğlu "Kalkınma Bakanlığı 1 kuruş vermedi. Tüm harcamalar Büyükşehir Belediyesi'nin katkı payından karşılandı. İZKA görevi üstlenmiştir, götürecektir. Büyükşehir Belediye Başkanı fuar fuarı gezecek diye bir durum yoktur. Heveslisi olan gider gezer. Turizm için 400 milyon TL harcayarak Yeni Fuar Alanı'nın yaptık. Yollar, raylı sistemler, metro yaptık. Hedefimiz kruvaziyerlere İzmir limanına gelenleri raylı sistemle Bergama ve Selçuk'a götürmektir" dedi.

Mecliste yüksek tansiyon


ZEYTİNLİKLERİ TERMİK SANTRALE; ALTINA HEBA ETMİYOIRUZ


Ulaşımda İzmir'in Türkiye'nin önünde olduğunu belirten Kocaoğlu, sürekli açılış yapılan İstanbul'da raylı sistemin tüm yolcuların yüzde 10'nu taşıdığını, İzmir'de ise bu rakamın yüzde 30 olduğunu söyledi. Torbalı aksının eklenmesiyle yüzde 40'ları aşacağını belirtti. Yeşil alanların azlığıyla ilgili eleştirileri de yanıtlayan Kocaoğlu "Kent içindeki en büyük yeşil alan İnciraltı Kent Ormanı'nı yaptık. Biz, yeşil alanları, zeytinlikleri, baraj havzalarını altına, nikele, termik santrale heba etmiyoruz. Yeşil alanımız az olabilir. Zamanla artıyor. Ama 6 bin zeytin fidanına kıyamazsınız. Çamlı barajı altına feda edilmiştir" dedi.

AKDEMİR PLAZA'YA TAŞINACAĞIZ

Kocaoğlu, hizmet binası olarak kiraladıkları Akdemir Plaza'ya ne zaman taşınılacağıyla ilgili soruyu da yanıtladı. Akdemiz Plaza'ya 1 Ağustos'tan beri kira ödediklerini, içinde yapılacak düzenlemeden sonra taşınılacağını söyleyen Kocaoğlu, "Mevcut bina riskli. Üç dört kez bina kiralamak için ilana çıktık. Bulamadık. En sonunda bu binayı bulduk. Kent merkezine ve ulaşım olanaklarına yakın bir yer. Oradaki düzenlemeden sonra taşınılacak. Herhangi bir dükkan kiralandığında işinize göre dekorasyon yapmıyor musunuz? Binayı kullanılacak hale getirmek için kiracı olarak yatırım yapmayacak mısınız? Parayı sokağa atmadık. Eğer bir şey arıyorsunuz bina sahibini de tanımıyordum. Makamıma gelince tanıştım. Bizde hatır gönül işi yok"dedi. 2015 bütçesi AK Parti'nin ret oyuna karşın CHP ve MHP'lilerin oylarıyla kabul edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!