Yayın yasağına 'Bu karar gayrimeşrudur' diyerek itiraz ettiler

Güncelleme Tarihi:

Yayın yasağına Bu karar gayrimeşrudur diyerek itiraz ettiler
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2014 10:06

CHP, dört eski bakan hakkında açılan Meclis Soruşturma Komisyonu çalışmalarına ilişkin getirilen basın yasağına itiraz etti. İtiraz dilekçesinde yasağın iktidarı koruyan siyasi bir karar olduğu belirtilirken, "Bu karar meşru olmayıp gayri meşrudur. Nasıl bir mahkemenin verebileceği 'adam öldürmek serbesttir' kararı gayri meşru ise işbu kararın meşruiyeti de aynı derecede değerlendirilmelidir" denildi.

Haberin Devamı

CHP İstanbul Milletvekili Avukat Mahmut Tanal ve İzmir Milletvekili Erdal Aksünger; dört eski bakanın soruşturmasına ilişkin olarak Ankara 7’inci Sulh Ceza Mahkemesi’nin verdiği basın yasağı kararına itiraz ettiler.

CHP'li vekillerin yaptığı itirazın gerekçesinde, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 10. Maddesi’nde; 'herkes görüşlerini açıklama ve anlatım özgürlüğüne sahiptir' hükmüne dikkat çekildi. AB Temel Haklar Bildirgesi'nin 11. maddesi, Siyasi ve Medeni Haklar Uluslararası Sözleşmesi'nin 19. maddesinde de ifade özgürlüğünün 'dokunulmaz bir hak' olarak düzenlendiği vurgulandı.

Yayın yasağına Bu karar gayrimeşrudur diyerek itiraz ettiler
Yasağın gerekçesi: Şöhretleri zedelenmesin



KARARIN GEREKÇESİ YOK

Anayasanın 141/3’üncü maddesinde “Bütün mahkemelerin her türlü kararları gerekçeli olarak yazılır” hükmü anımsatılarak, basın yasağı getirilen kararın fiili ve hukuki nedenlerinin açıkça izah edilmediği belirtildi.

Haberin Devamı

Yayın yasağına Bu karar gayrimeşrudur diyerek itiraz ettiler
'Yayın yasağı varmış. Yayın yasağı olmasaydı daha iyiydi'

"HUKUKA AYKIRIDIR OLUŞMAMIŞ SEBEPLE YAYIN YASAĞI GETİRİLEMEZ"

İtiraz dilekçesinde kararın hukuka aykırı olduğu iddiası şöyle açıklandı:
"İşbu itiraz konusu kararın dayandırıldığı Basın Kanunu m. 3/2’de ve TBMM Başkanlığı başvurusunda dayanılan Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 157. maddesinde, yayın yasağı kararı verilebilmesine ilişkin olarak herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Basın Kanunu madde 3/1’de “Basın hürdür, sansür edilemez” hükmünü amirdir.

TBMM Başkanlığı’nın başvurusu masumiyet karinesinin veya soruşturmanın gizliliğinin ihlal edilmiş olması gerekçesi ile yapılmış olup, işbu itiraza konu kararı veren Mahkemenin ise ileriye dönük olarak ve yine masumiyet karinesinin veya soruşturmanın gizliliğinin ihlal edilecek olma ihtimaline karşı verdiği karar hukuka aykırıdır. Oluşmamış bir sebeple yayın yasağı getirilemez."

Yayın yasağına Bu karar gayrimeşrudur diyerek itiraz ettiler
Ertuğrul Özkök: Korkuyorsunuz



"İKTİDARI KORUYAN SİYASİ BİR KARAR"


İtiraz dilekçesinde yasak ile birlikte halkın haber alma hakkının ihlal edildiği ileri sürüldü:
"İşbu itiraz konusu karar ile demokratik bir hak olan halkın haber alma, bilgilenme ve öğrenme hakkının da ihlali de söz konusudur. İşbu itiraz konusu karar hukuki olmayıp, siyasi konjonktüre uygun şekilde verilmiş, iktidarı koruyup kollamaya yönelik tamamiyle siyasi bir karar olup, Demokratik hukuk devletinin gereklerine aykırıdır ve temel hak, özgürlükleri ortadan kaldırmaktadır. Kuvvetler ayrılığı ilkesinin gereği olan demokratik haklara ve yargının bağımsızlığı ilkesine de aykırılık teşkil etmektedir. İşbu nedenle bu karar meşru olmayıp gayri meşrudur. Her nasıl bir mahkemenin verebileceği “adam öldürmek serbesttir” kararı gayri meşru ise işbu kararın meşruiyeti de aynı derecede değerlendirilmelidir. Tüm sebeplerle işbu itiraz konusu yayın yasağı kararı, Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler, T.C. Anayasası ve ulusal mevzuata aykırılık teşkil etmektedir. Yukarıdaki beyanlarımda da izah ettiğimiz üzere Ankara 7 Sulh Ceza Mahkemesi’nin 25.11.2014 tarih ve 2014/4205 D.İş sayılı kararı Türkiye’nin taraf olduğu Uluslararası Sözleşmelere, Anayasamıza ve yasal mevzuata aykırılık teşkil etmekte olup bu kararın kaldırılması gerekmektedir.”

Yayın yasağına Bu karar gayrimeşrudur diyerek itiraz ettiler
'Yayın yasağı lekelenmeme hakkını korumak için'

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!