Tek çalımı Nazım'dan yedi

Güncelleme Tarihi:

Tek çalımı Nazımdan yedi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2014 01:06

1956’da özel maç için gittikleri Sovyetler Birliği’nde, dönemin Başbakanı Adnan Menderes’in isteğiyle Nazım Hikmet’ten randevu alan kaptan Fikret Kırcan gerçekleşmeyen buluşma için, “Hayatımın en büyük üzüntüsü” demişti.

Haberin Devamı

F.BAHÇE’nin Türk futbol tarihine geçen “Cihatlar, Lefterler, Canlar, Fikretler” marşına adını altın harflerle yazdıran Fikret Kırcan nam-ı diğer Küçük Fikret ya da pek çoklarının bildiği ismiyle Kefal Fikret, yıllar içinde efsaneye dönüştüğü sarı lacivertli kulübün kapısından içeri girdiğinde 14 yaşındaydı.
Fenerbahçe tarihinin en uzun süre forma giyen futbolcusu olan Fikret Kırcan, sarı lacivertli formayla 139 gol atarken, hayatı boyunca pek çok unutulmaz olay yaşadı.
İşte bunlardan bazıları:

AY YILDIZI 29 YAŞINA KADAR BEKLEDİ

II. Dünya Savaşı nedeniyle uluslararası müsabakalar yapılamadığından Milli formayı giymek için uzun süre beklemek zorunda kalan Küçük Fikret, ilk milli maçını 1948’de Yunanistan’a karşı oynar ve Türkiye’nin 3-1 kazandığı karşılaşmanın ilk golünü atan isim olur.
29 yaşına kadar oynamayı beklediği Milli Takım’da 8 kez daha görev yapar.

Haberin Devamı

YILLARCA HİÇ PARA ALMADAN OYNADI

Küçük Fikret en büyük hayali olan futbolculuktan para kazanmayı hiçbir zaman düşünmez. Tam 22 yıl boyunca formasını giydiği F.Bahçe’den tek kuruş almadığı gibi kendisine verilen paraları da arkadaşlarına dağıtır.
5 yıl kaptanlık yaptığı dönem Adalet Spor’un güçlü ve para sahibi olduğu zamanlardır. En iyiler hep Adalet Spor’a transfer olur. Fenerbahçe ise Küçük Fikret önderliğinde genç bir kadro kurar. Kimse onların bir şey yapamayacağını düşünürken 1951-52 sezonunda Fenerbahçe üçüncü olarak ligi tamamlar. Fikret Kırcan ve genç arkadaşları artık “Küçük Şeytanlar” olarak anılmaya başlanır. Ve o takım, 1952-53 sezonunu namağlup olarak şampiyon tamamlar.

EN BÜYÜK ÜZÜNTÜSÜ NAZIM

Sovyetler Birliği’nin 1956 yılında Fenerbahçe’yi özel maçlar için davet etmesi ilginç bir olayın da başlangıcı olur.
Dönemin Başbakanı Menderes, Küçük Fikret’ten Nazım Hikmet’i Türkiye’ye dönmesi için ikna etmesini ister. Sovyetler Birliği’nde bir Kızılordu albayı ile görüşen Küçük Fikret, Nazım Hikmet’e haber gönderip randevu ister. Gelen haber, Nazım’ın kendisiyle gece saat 12’de buluşacağı şeklindedir. Albayın söylediği parka gelen Küçük Fikret, yaklaşık 3 saat beklemesine rağmen Nazım Hikmet ortada yoktur. Küçük Fikret, Fenerbahçe Dergisi’ne 2009 yılında verdiği röportajda o günleri şu sözlerle anlatır: “Rusya’da bir tek şeye üzülmüştüm. Nazım Hikmet’i görmek istediğimi söyledim yetkililere. ‘Akşamı bekle’ dediler. Bekledim ama gelen olmadı, gelemedi. Çok üzülmüştüm”

Haberin Devamı

- Altyapısından yetiştiği F.Bahçe’de ilk kez 1934-35’te forma giydi, 1956’ya kadar oynadı.
- F.Bahçe’nin en uzun süre forma giyen futbolcusu oldu.
- 412 maçta 139 gol attı.
- F.Bahçe’de hocalık, yöneticilik ve TFF’de yöneticilik yaptı.

Yüzümüzü yıkadık Beşiktaş’a 4 attık

Atatürk Kupası’nın ilk yarısında Beşiktaş bize 3 gol attı. Lefter ve Burhan ikinci yarıda neler yapacağımızı sorup duruyordu. Onlara ‘Yüzünüzü yıkayın’ dedim. 10 dakikada 3 gol attık. Oyunun kontrolü bizdeydi ama Beşiktaş golü attı 4-3 oldu. Maç bitimine iki dakika kala topa bir vurdum, 90’a gitti. Ve 4-4 oldu.”

Kırcan’ın son yolculuğu bugün

Fikret Kırcan için bugün Lefter Küçükandonyadis Tesisleri’nde saat 10.30’da bir tören düzenlenecek. Kırcan’ın cenazesi ise Şakirin Camii’nde öğle namazı sonrası kılınacak cenaze namazının ardından toprağa verilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!