Tarih yine son anda kurtuldu

Güncelleme Tarihi:

Tarih yine son anda kurtuldu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2014 00:18

İSTANBUL Şişli Halaskargazi’deki 15 dönüm arazi üzerine yapılan otel inşaatının hafriyatında büyük bir tarihi yapının izlerine rastlandı.

Haberin Devamı

Ermeni Katolik Mıhitaryan Manastırı ve Mektebi Vakfı’na ait eski İnci Sineması’nın arazisinde süregelen hafriyattaki tarihi yapı, iş makineleri ile ‘gömülmek’ üzereyken son anda duyarlı bir vatandaşın ihbarı ile kurtarıldı. İstanbul Arkeoloji Müzesi arkeologları ihbar üzerine alana gittiklerinde Bizans dönemi sarnıcı olduğunu tahmin ettikleri yapının yok edilmek üzere olduğunu tespit ettiler. İnşaat durdurularak Koruma Kurulu’na suç duyurusunda bulunuldu. Hafriyat sırasında tarihi yapıya rastlanıldığında derhal Koruma Kurulu ve en yakın müzeye haber verilmesi gerektiğini belirten müze yetkilileri, arazide tahrip edilen başka yapılar da olabileceğini ve bu durumun 2863 sayılı yasaya göre suç olduğunu ifade ettiler.

Geçen ağustos ayında da İstanbul Üniversitesi ana kapısı önündeki Vezneciler Darülfünun Altgeçidi’nin iyileştirme çalışmaları sırasında, İstanbul’un Hıristiyanlık öncesi dönemine ait olduğu tahmin edilen iki lahit kapağı bulunmuş, İstanbul Arkeoloji Müzesi’nin bilgisi dışında gerçekleşen kazı sırasında tahrip olan lahitler vatandaşların ihbarı üzerine müzeye teslim edilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!