AB ve BM’den Erdoğan’a tepki

Güncelleme Tarihi:

AB ve BM’den Erdoğan’a tepki
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2014 01:21

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Kadın ve erkek eşit değildir’ sözlerinin çarpıtıldığını savunurken AB’den ve BM’den tepki geldi. AB’li yetkililer, “Cinsiyet eşitliği Avrupa standardıdır” dedi. BM kadın örgütünden ‘Üzüntü duyduk’ tepkisi geldi.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan dün Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi’ndeki “Kadın ve erkek eşit değildir” şeklindeki sözlerinin çarpıtıldığını savunurken Avrupa Birliği Komisyonu’ndan, “Cinsiyet eşitliği temel bir Avrupa standardıdır” tepkisi geldi. AB Komisyonu’nun Avrupa Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn’ın sözcüsü Maja Kocijancic Hürriyet’e yaptığı açıklamada Erdoğan’ın sözlerinin “umulmadık” nitelikte olduğunu ve AB Temel Haklar Şartı’nın 23’ncü maddesinde vurgulandığı gibi kadın ve erkek arasındaki eşitliğin her alanda sağlanması gerektiğini belirterek, “Türkiye’nin taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 14’üncü maddesi de cinsiyet temelli ayrımcılığı yasaklıyor” dedi. Bunlara ek olarak Türk Anayasası’nın 10. maddesinde, “Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür” ifadelerinin yer aldığının altını çizen Kocijancic, “Bu yüzden AB Komisyonu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türk Anayasası tarafından kendisine sağlanan imtiyazlara uygun olarak Anayasa’nın sıkı şekilde uygulanmasını sağlayacağından emindir” diye konuştu.

Haberin Devamı

Raportör: Kadınlara yardımcı olmuyor

Türkiye’ye resmi bir ziyaret yapması beklenen Avrupa Parlamentosu Türkiye raportörü Hollandalı parlamenter Kati Piri de Erdoğan tarafından kullanılan ve kadın ile erkeğin eşit olmadığı yönündeki ifadeleri kesinlikle paylaşmadığını söyledi. Piri, “Türkiye kadın haklarını korumak için uygun yasal çerçeveye sahip olmakla birlikte önde gelen siyasetçilerin bu tür açıklamaları her gün haklarına saygı gösterilmesini sağlamak için mücadele eden kadınların davasına yardımcı olmuyor” ifadelerini kullandı. Açıklamaları değerlendiren üst düzey bir AB yetkilisi de durumun iyiden iyiye “sağı solu belli olmayan” bir hal aldığını belirterek, “Bu tür açıklamalar kadın haklarını ve cinsiyet eşitliğini uygulamada güvence altına alma yönündeki uyarılarımızın içinin boş olmadığının kanıtı niteliğinde” yorumunda bulundu.

BM’nin açıklaması

Haberin Devamı

BM Kadına Karşı Her Türlü Ayırımcılıkla Mücadele Komitesi (CEDAW)’ın Başkanı Nicole Ameline de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın (kadın-erkek eşitliğine dair) sözlerinden dolayı üzüntü duyduğunu belirterek, bu sözlerin Türkiye’nin kadın hakları konusundaki ilerlemesiyle aynı çizgide olmadığını söyledi. Ameline, “Bu sözler, Türkiye’nin de taraf olduğu CEDAW Sözleşmesi’nin hem kendisine hem de ruhuna uygun değil. Bu yorumlar aynı zamanda Türkiye’nin son yıllarda kadın hakları konusunda yaptığı büyük ilerlemelerle de aynı çizgide değil. Cumhurbaşkanı’nın, cinsiyet eşitliğiyle ilgili Türk sivil toplumunun beklentilerini dikkate almasını çok güçlü bir şekilde umuyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!