Emekli maaşına haciz konulur mu

Merhaba, daha önceki yazılarınızdan birinde emekli maaşına haciz konamayacağını yazmıştınız. Bu hala geçerli mi?

Haberin Devamı

- Arkadaşımın Türkiye Odalar Borsalar ve Birlik Personeli Sigorta ve Emekli Sandığı Vakfı’ndan aldığı emekli maaşına borcu nedeniyle haciz konmuş. Muvafakat verip vermediğini sordum, ‘Hiçbir yazı vermedim’ dedi. Ben de benzer durumdayım. Emekli maaşıma haciz konur mu, konulursa ne yapmam gerekir?
Musa Ç.
Emekli maaşına, borçlunun borcun doğumu ve icra takibinin başlatılmasından sonra haciz konmasını kabul etmesi dışında adi alacaklar için haciz konamıyor. Haciz konmuşsa icra hakimliğine haczedilemezlik şikayeti yapıp maaş üzerindeki haczi kaldırtabilirsiniz. Ancak burada şöyle bir ayrıntı mevcut:
506 Sayılı Kanunun geçici 20. maddesi kapsamında kurulan sandıklar, Sosyal Sigortalar Kurumu, Bağ-Kur ve T.C. Emekli Sandığı gibi sosyal güvenlik kuruluşlarındandır. Geçici 20. madde kapsamındaki sandıklar; bağlı bulundukları kuruluşların personeli ile ilgili olarak, 506 Sayılı Kanun’un sistematiği içinde Sosyal Sigortalar Kurumu’nun yüklendiği görevleri ve sağladıkları hakları yerine getirmek üzere kuruldukları için sosyal güvenlik hukukunun temel ilkelerinin bu sandıklar için de geçerli olduğunun kabulü gerekiyor.
Bu nedenle 506 Sayılı Kanun’un geçici 20. maddesi kapsamında kurulan sandıklarca bağlanan aylıkların 5510 Sayılı Yasa’nın 93/1. maddesi uyarınca haczi mümkün değildir. Ancak 506 Sayılı Kanun’un 128. maddesi uyarınca kurulmuş olan sandıklardan alınan maaşların ise haczi mümkündür. Sizin emekli maaşınızı aldığınız vakfın hangi madde kapsamında kurulduğunu araştırmanız gerekiyor. Vakfın kuruluş senedinde bu bilgi mevcut olabilir.

Haberin Devamı

AVUSTURALYA VATANDAŞI İCRA DAVASI AÇABİLİR Mİ

- Yaklaşık 10 yıl önce Türk vatandaşlığından çıkıp Avustralya vatandaşlığına geçtim. Çifte vatandaş değilim. Uzak bir akrabama senet karşılığı borç para vermiştim. Ödemezse icra takibi yapabilir miyim, yabancıların böyle bir hakkı var mı?
Hasan K.

Hasan bey, Türk Hukukunda Türk vatandaşı ya da yabancı kişilerin hak arama özgürlüklerini kullanmaları herhangi bir sınırlandırmaya tâbi tutulmamıştır. Bu nedenle herkes Türk Mahkemeleri ve diğer makamları önünde hak arama özgürlüğüne sahiptir. Ancak bazı istisnai durumlarda dava açan veya takip hakkını kullananın önceden belirlenen bazı özel yükümlülükleri yerine getirmesi şart koşulabilir. Bu istisnai şartlardan biri de teminat gösterme yükümlülüğüdür. Türkiye ile Avustralya arasında bir karşılıklılık anlaşması varsa teminat göstermeden yoksa teminat göstererek icra takibi yapıp alacağınızı tahsil edebilirsiniz.

Haberin Devamı

BELEDİYEDEN PARA ALAMIYORUZ

- Bir belediyenin alt yapı işlerinde taşeron firmanın işçisi olan müvekkilim için açtığım davayı kazandık. Belediyenin ... Bankası’ndaki hesabına para yatmış, buna haciz gönderdik, ancak belediye avukatları, bu paranın İller Bankası’na yatırılan belediye payı olduğunu, bu nedenle bu paraya haciz konamayacağını iddia ederek itirazda bulundu. Araştırmama rağmen cevabını bulamadım, belediye itirazında haklı mı?
Murat Y.

İller Bankası’na belediyenin kamu hizmeti görmesi için gerekli paranın yatırıldığı malumunuz. Bu nedenle bu paraya haciz konulamıyor. Dolayısıyla İller Bankası’ndaki bu paranın bir başka bankadaki hesaba yatırılması halinde, haczedilemezlik niteliği kaybolmuyor. Ancak burada, yeni yatırılan banka hesabının dökümü istenerek İller Bankası’ndan gelen paradan başka paraların yatırılıp, yatırılmadığının irdelenmesi gerekiyor. Eğer bu şekildeyse, belediyenin havuz hesabı oluşturması, yani haczedilemez paralarla haczedilebilir paraları bir arada tutması halinde iyi niyetli olmayacağı ve tüm hesaba haciz uygulanabileceği kabul ediliyor.

Yazarın Tüm Yazıları