Esra’ya da zehirli ayakkabı mı satıldı?

Güncelleme Tarihi:

Esra’ya da zehirli ayakkabı mı satıldı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2014 13:32

Çin’den ithal edilen ‘zehirli ayakkabılar’ın piyasa sürüldüğü bilgisinin Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli tarafından doğrulanması paniğe yol açtı. Çok sayıda tüketici sayıları binlerle ifade edilen ayakkabılardan alıp almadıklarının endişesini yaşıyor. Esra Keyfer ise söz konusu ayakkabılardan aldığı endişesini taşıyanlardan. Cevher bir hafta önce ayağında oluşan kızarıklık ve yaraları hurriyet.com.tr ile paylaştı. Zehirli olarak Türkiye'ye getirilen ayakkabıların ağırlıkla Çin'den gelen 'çakma', taklit ayakkabılar olduğunu belirtiliyor.

Haberin Devamı

Esra’ya da zehirli ayakkabı mı satıldı
Bakan Canikli de dün bu iddiaya ilişkin bilgilere doğrulayarak "Maalesef bu eşya iç piyasaya satılmış görünüyor. Ne kadarı piyasaya sürüldü ona bilemiyoruz. Bazı marka isimleri var ama aynı markanın sağlıklı ürünleri de var. İmha edilmesi gereken 33 bin çift ayakkabı var" dedi.

BİR GECEDE BU HALE GELDİ

Esra Keyfer (18), kanserojen madde içerdiği belirtilen ayakkabılardan aldığı şüphesini taşıyor. Keyfer söz konusu ayakkabıyı, bir çok markayı bünyesinde satan bir mağazadan aldığını ifade ederek “Bu ayakkabıyı geçtiğimiz temmuz ayında aldım. Yağmur yağdığında ayaklarımda kızarıklıklar oluşmaya başladı. Ayakkabıdaki boyanın aktığını düşünüyorum. Bir süre giymedim. Geçtiğimiz eylülde yine giydim. Ayağımda kızarılık ve morarma oldu. En son bir hafta önce yine giydim ve bir günde ayaklarımda kazırlık, morarma ve su toplama oluştu. O gece sabaha kadar acıdan uyuyamadım. Hastaneye gittim. Doktor bana bu durumun, ayakkabılardan kaynaklandığını düşündüğünü, laboratuvarda baktırmam gerektiğini söyledi. Daha sonra ilaç filan verildi. Ama ayaklarımdaki sorun devam etti. Daha sonra başka bir doktora gitti. O doktor da ayakkabılarımı laboratuvarda inceletmemi söyledi. Şimdi ayakkabıları inceleteceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Esra’ya da zehirli ayakkabı mı satıldı

Genç Esra'nın doktoru ayaklarının sebebinin ayakkabısından kaynaklanabileceğini söyledi.

BAKANLIĞA DAVA AÇABİLİRLER

Tüketici Sorunları Derneği Başkanı Aydın Ağaoğlu ise ayakkabıyla ilgili olarak hurriyet.com.tr’ye yaptığı açıklamada “Tüketici kanununa göre ayıplı malın neden olduğu zararlardan ürünü satan ve satılmasına müsade eden kurum ve kuruluşlar sorumludur. Bu olayda bakanlığın deposundan çıkartıldığı açıkça ifade edilen bu sağlığa zararlı ürünlerden zarar gören vatandaşlar dava açma hakkına sahiptirler. Parayı veren tüketiciler maddi manevi tazminat taleplerini olayda ihmali ve kusuru bulunan Gümrük Ticaret Bakanlığı’na iletip dava açabilirler. Ayakkabıyı Türkiye’ye getiren firmalara da dava açabilirler” dedi.

Haberin Devamı

VATANDAŞ UCUZ MALLARA DİKKAT ETMELİ
Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli piyasaya binlerce zehirli ayakkabı sürüldüğü iddialarını doğrulamıştı. Canikli "Gümrük kapıları artık çok sıkı denetleniyor. Bu işi yapmak isteyenler dışarıdan getirip ve çıkarmak istedikleri mal karşılığında başka mal koymak zorundalar. Ancak şu anda bunu yapamıyorlar ve bu mallar adeta ellerinde patlamış durumda. Maalesef bu eşya iç piyasaya satılmış görünüyor. Ne kadarı piyasaya sürüldü ona bilemiyoruz. Bazı marka isimleri var ama aynı markanın sağlıklı ürünleri de var. Marka ismi belirtmek sıkıntı yaratabilir. Ucuz satılan ürünlere dikkat edilmesi gerekiyor. Normal bir ayakkabının fiyatı bellidir. Muhtemelen çok ucuz fiyata satıyorlar. Çok ucuza satılan mallar noktasında çok dikkat etmeleri gerekiyor. Ayakkabılarla ilgili yoğun bir şekilde raftan ürün numunesi alarak çalışma yapıyoruz. İmha edilmesi gereken 33 bin çift ayakkabı var. Ama imha edilmeden onların kutusuna farklı ayakkabılar konuyor tıpkı kırmızı etteki gibi. Bizim kayıtlarımıza göre imha edilmiş görünüyor ama aksini gösteremediğimiz sürece o tutanakları kabul etmek zorundayız. Sağlığa zararlı kimyevi madde ihtiva ediyor bu ayakkabılar. Çocuklar için mi büyükler için mi elimizde o bilgi yok ancak hepsi için olabilir" diye konuştu.

TÜKETİCİ BUNU ANLAYAMAZ

Tüketiciler bu ayakkabıların kesinlikle zehirli olduğunu anlayamazlar diyen Ağaoğlu, “TÜSODER olarak maduru bu hale sokan ayakkabıyı ayakkabıyı da labaratuvara veriyoruz. Benzer şekilde zarar gören tüketiciler derneğimize başvururlarsa her türlü hukuki desteği. Kesinlikle vatandaşların ayakkabının zehirli olduğunu anlamaları için yapabilecekleri bir şey yok. Anca labaratuvar ortamı anlayabilir” dedi.

dgokce@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!