Antalyalı tur şoförleri yargı yolunda

Güncelleme Tarihi:

Antalyalı tur şoförleri yargı yolunda
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2014 13:25

Antalya’da sezon boyunca günde 4 saatlik uykuyla yola çıkarak kendilerini ve taşıdıkları turistlerin hayatını tehlikeye atan tur şoförleri maaşlarını alamayıp bir de sezon bitiminde işten çıkarılınca mahkemenin yolunu tuttu.

Haberin Devamı

Antalya’da sezon boyunca günde 20 saat çalışarak uykusuz bir şekilde turist taşıdıklarını iddia eden STT ve HSİ firması turizm şoförleri acımasız çalışma koşuları nedeniyle mahkeme kapısını çalıyor.

TURİSTLER DURDURUYORDU
sezon süresince 36 saat boyunca hiç kontak kapatmadıkları günler olduğunu iddia eden şoförler, “Patronlarımıza uykusuz kaldığımızı söylememize rağmen bizi yola çıkarıyorlardı. Çoğumuz uykusuzluk nedeniyle defalarca kaza yaptık. Turistler korktukları için minibüsü durdurup mola vermemizi istiyordu” dedi.

ŞOFÖRLER MAHKEME YOLUNDA

70’e yakın meslektaşlarının işten çıkarıldığını kaydeden şoförler savcılığa şikâyette bulunacaklarını belirterek şöyle devam etti: “Kışın da çalışacağımızın teminatı verilmişti ama çoğumuz işten çıkarıldık. 1 buçuk aylık maaş ve mesailerimiz de ödenmedi. Maaşlarımız yatsa da insanlık dışı koşullarda çalıştırıldığımız için şikâyetimizi çekmeyeceğiz.”

Haberin Devamı

Antalyalı tur şoförleri yargı yolunda

FREN BALATALARI BİLE BOZUKTU
Kullandıkları araçların birçoğunun arızalı olduğuna dikkat çeken T.Y., “Araçların ya fren balataları aşınmış ya da rot başı kırıktı. Sezon boyunca korku içerisinde araç kullandık. Durumu müdürlerimize ilettiğimizde de umursanmadık. Firmanın tamircilere bile borcu olduğundan tamirci bulmakta güçlük çekiliyordu. Hep yaptıracağız diyip bizi oyaladılar biz de ekmeğimizin peşinde çalışmaya devam ettik. Benim aracımın fren balatası tutmadığı için bir keresinde turistleri ve kendi canımı el frenini çekerek kurtardım. Yolcular korktu taksi tutmak istedi. 2 ay bu koşullarda çalıştıktan sonra da çıkarıldık” dedi.

UYKUSUZUM DEDİM DİNLEMEDİLER
Şirketin verdiği sözleri tutmadığını söyleyen T. G. de, “İşe Ağustos ayında başladım. İşe girmeden önce bize kış dönemi de çalışacağımızın sözü verildi. Birçoğumuz bu yüzden kredi çektik, taksit borcuna girdik. Ancak çalışanların yüzde 90’ı son 2 ayda bir bir işten çıkarıldı. Ne 1 buçuk aylık maaşımızı ne de mesailerimizi alabildik. Günde 2 – 3 saatlik uykuyla yola çıktık. Müdürlerimize ‘beni göndermeyin, uykusuzum’ dedim dinlemedi ve akabinde aynı gün kaza yaptım. Benim gibi birçok arkadaş da aynı sebeple kaza yaptı” diye konuştu.

Haberin Devamı

TURİSTLER UYARIYORDU
Turistlerin uykusuz bir şekilde araç kullandığını fark etmesi üzerine aracı durdurup mola vermesini istediklerini kaydeden S.S. ise şöyle konuştu: “Turistler gözlerimin kapandığını görünce aracı durdurmamı isteyip bana kahve ısmarladılar. Turistler de biz de korku içerisinde yolculuk yapıyorduk. Firmanın sorumsuzluğu nedeniyle Antalya ve Türk insanı turistlere böyle tanıtıldı. 20 kişi uykusuzluğumuz nedeniyle ölseydi kim sesap verecekti. Vicdan azabımız kimin boyuna olacaktı? Firmalara dava açacağız ve maaşlarımız ödense dahi davamızdan vazgeçmeyeceğiz.”

Şoförlerin tepki gösterdikleri SST ve HSİ firmaları ise açıklama yapmak istemeyerek iddiaları yalanlamakla yetindi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!