Yargıtay Başkanı’nın açıklaması Paralel’e dolaylı destek

Güncelleme Tarihi:

Yargıtay Başkanı’nın açıklaması Paralel’e dolaylı destek
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2014 01:26

YARGITAY Başkanı Ali Alkan’ın, bugün TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesi beklenen yargı paketine isyanına Adalet Bakanlığı’ndan dün çok sert yanıt verildi ve Alkan, “Paralel Yapı’ya dolaylı destekle” suçlandı.

Haberin Devamı

Bakanlıktan dün yapılan basın açıklamasında Alkan, ‘Meclis’le hükümeti yargıdaki tüm olumsuzlukların yegane suçlusu’ olarak göstererek teklifi ‘çarpıtmakla’, ‘Şahsi görüşünü kurumsal görüş gibi yansıtmakla’ ve ‘Kamuoyunu yanıltmakla’ eleştirildi. “Teklifle Yargıtay Kanunu’nda yapılması öngörülen değişikliklerin kimleri ve hangi çevreleri rahatsız ettiği herkesin malumudur. Yargıtay Başkanı bu şahsi açıklamasıyla söz konusu çevrelere dolaylı da olsa destek vermiştir” denilen açıklama özetle şöyle:

PARALEL YAPI’YA MÜSAADE EDİLEMEZ

Hiçbir demokratik sistem, adalet dağıtmakla görevli yargı mensuplarının siyasi, ideolojik, zümrevi veya paralel yapının ilkelerine dayanarak keyfi muamelede bulunmasına, yetki ve görevlerini suiistimal ederek vatandaşların yargı eliyle mağdur edilmesine ve bu haksızlığın yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı adı altında yasama ve yürütmeye fatura edilmesine müsaade etmez, edemez.

Haberin Devamı

İLK İTİRAZ ETMESİ GEREKENLER YARGIÇLAR

Yargı görevi yapanların belirli bir siyasi, ideolojik veya zümrevi çıkar amacıyla hareket ettikleri yönünde bir algının oluşması, yargıya verilebilecek en büyük zarardır. Yargı gücünü kendi siyasi, ideolojik, zümrevi çıkarları doğrultusunda kullananlara karşı ilk itiraz etmesi gerekenler, yargı görevi yapanlar olmalıdır.

NİYET OKUDU

Yargıtay Başkanı, objektif bir hukuksal değerlendirme yerine siyasi iradeyi hedef alan bir niyet okumayı tercih etmiştir. Yargıtay Başkanı’na düşen siyasal içerikli değerlendirmeleri siyasi partilere bırakarak, objektif hukuksal değerlendirmeler yapmasıdır.

TÖREN YASAĞI ÇARPITMA

Kanun teklifi Yargıtay’ın Adli Yıl açılış törenleri yapmasını yasaklamamaktadır. Törenler yasaklanıyormuş gibi algı oluşturulması büyük çarpıtmadır.

23 GÜN SONRA

1 Kasım’da TBMM’ye sunulan ve Komisyon’da kabul edilen teklif hakkında, 23 gün sonra Başkan’ın şahsi basın açıklaması yapma gereği duyması anlaşılamamıştır.

‘MÜDAHALE’ DİYE TAKDİM İZAHA MUHTAÇ

2011’de yeni seçilen Yargıtay üyelerinin göreve başlaması üzerine de aynı uygulama yapılmıştır. AYM bu değişikliğin iptali istemini reddetmiştir. O tarihte yargı bağımsızlığına halel getirmeyen ve Anayasa’ya aykırı bulunmayan düzenlemenin benzerinin, Anayasa’ya aykırı nitelendirilip yargı bağımsızlığına müdahale olarak takdim edilmesi izaha muhtaçtır. Yargıdaki tüm olumsuzlukların sorumluluğunun ‘Yasama’ ve ‘Yürütme’ye yüklenmesi ve bu organların yegane suçlu olarak gösterilmesi bilinçli bir yanıltmadır. ANKARA

Yargıtay’a dar bir kadro hâkim

Haberin Devamı

ADALET Bakanı Bekir Bozdağ, AK Parti grubunun basına kapalı bölümünde, Yargıtay Başkanı’nın eleştirileri için şöyle dedi: “Şimdiye kadar Yargıtay’dan seçilip gelenler HSYK tarafından atanıyordu. Yargıtay’da dar bir kadronun hakimiyeti vardı. Şimdi bu düzenleme hem bu dar yapının hakimiyetinin kırılması hem de iş yükünün azaltılması açısından büyük önem taşıyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!