Kurumlara zarar verir

Güncelleme Tarihi:

Kurumlara zarar verir
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2014 01:26

TBMM Genel Kurulu’nda bugün ele alınması planlanan, Yargıtay ve Danıştay’ın yapısının değiştirilmesini öngören yargı paketine tepkiler sürüyor.

Haberin Devamı

Yargıtay Başkanı Ali Alkan’ın açıklamasının ardından Türkiye Barolar Birliği (TBB), Ankara Barosu ve Yargıçlar Sendikası da yeni düzenlemeleri sert sözlerle eleştirdi. TBB adına yapılan yazılı açıklamada, yasanın kurumlara zarar vereceğine dikkat çekildi. Ankara Barosu da paketin adalet değil, karmaşa ve adaletsizlik çıkaracağını iddia etti. Tepkiler şöyle:

TBB: YARGI İLE OYNANIYOR
Kamuoyuna tartışma imkânı tanımadan, doğrudan ilgili kurumların dahi görüşü alınmadan, çoğunluğa sahip olmanın rahatlığıyla yargı erki ile sürekli oynanmaktadır. Teklifle, Yargıtay’ın iç işleyişinde Yargıtay’ın takdir yetkileri azaltılmaktadır. Teklif yasalaşırsa, Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu seçimleri çok kısa sürede 3. kez yenilenecektir. Anlaşılan Yargıtay’da yürütmenin hoşnut olduğu bir görünüm ortaya çıkana kadar görevlendirmeler ve seçimler devam edecektir. Bu durum, yüksek yargıya duyulan güveni kökünden sarsacak niteliktedir. Eleştirdiğimiz durumlar Yargıtay’a özgü olmayıp, bu teklifle Danıştay’ın da iç işleyişinde katılımcılığın azaltılması ve yeniden yapılandırılması amaçlanmaktadır. Adli yıl açılış töreninin kaldırılmasının ise üzerinde yorum yapmak dahi güçtür. On yıllara dayanan gelenekleri gündelik siyaset adına bir çırpıda kaldırmak, kurumlara geri dönüşü olmayan zararlar verecektir.

Haberin Devamı

KARMAŞA ÇIKAR
Ankara Barosu Başkanı Hakan Canduran: Yargıtay’ın iş yükü sorununun çözümü Yargıtay’ı büyütme anlayışıyla çözülemez. Kanun yapma tekniği bilimsel bir çalışmadır. Toplumun bütün hassasiyetlerini, dengelerini ve gerçeklerini dikkate alarak, kapsamlı ve özenli bir çalışmayı gerektirir. Ancak, ‘Torba Kanun’ denilen ve kesinlikle yasa yapma tekniğine aykırı yöntemlerle gerçekleştirilen kanun çalışmaları, Türkiye’deki yasal sistemi tamamen içinden çıkılmaz hale getirmiştir. Yasama tekniği açısından büyük sorunlar doğuran, kamuoyunun bilgilenme ve sürece katılma gibi en temel demokratik haklarını ihlal eden, ihtiyaca cevap vermekten uzak bu düzenlemelerden adalet değil, karmaşa ve adaletsizlik çıkmaktadır.

Haberin Devamı

DÜNYADA ÖRNEĞİ YOK
Yargıçlar Sendikası Genel Sekreteri Hâkim Mustafa Karadağ: Dünyanın hiçbir yerinde 500 üyeli Yargıtay görülmemiştir. Sadece bu sayı hali dahi Yargıtay’ı itibarsızlaştırmaya yeter. Yargıtay ve Danıştay daire ve üye sayısının çoğaltılarak yargıya yön verilmesi yöntem ve amacını daha önce de görmüştük. Siyasi iktidar şimdi, daha önce kötü taşerona kaptırdığı yüksek mahkemeler iktidarını yine aynı yöntemle ele geçirmek istemektedir. Ancak bu yöntem yüksek yargıyı dolayısıyla yargıyı daha da itibarsızlaştırmaktan ve yargıya olan güveni azaltmaktan başka bir şeye hizmet etmez.

AYM’ye götüreceğiz

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Yargıtay’da yeni daireler kurulmasını içeren yasa teklifi için, “Teklif ile AKP iktidarı, yürütmeye uygun yargı yaratma çabası içindedir. Yasalaşması halinde, tartışmasız Anayasa Mahkemesi’ne başvuracağız” dedi. Gök, TBMM’deki basın toplantısında, şunları söyledi: “Düzenleme ile Danıştay ve Yargıtay’a ağır darbe vurulmak isteniyor. Bunun gerekçesi olarak da Cemaat’le hesaplaşmaktan bahsediyor AKP’liler. Bu ülkede cemaatleri yaratan varsa o da AKP’lilerdir. Biz ne için AKP yargısına güvenelim? Yargıyı ele geçirme operasyonu adı altında AKP, kendi yargısını kurmak istiyor.” m ANKARA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!