ESİAD, Rum köyü alacak

Haberin Devamı

GEÇTİĞİMİZ haftalarda, Seferihisar, Urla, Karaburun ve Çeşme’yi kapsayan Yarımada’nın sürdürülebilir kalkınma stratejisi ana hatlarıyla kamuoyuna yansıdı. En yetkili kişinin ağzından kadınla erkeğin eşit olmadığının ilan edildiği ve sürekli gündemin değiştiği bir ülkede bu haberler kısa sürede kül olup gitse bile planlar işlemeye başlıyor.
Yarımada için yapılan çalışma esasen bölgenin sürdürülebilir gelişimi için doğal ve kültürel varlıkları korumayı, biriktirme ve gelecek nesillere aktarmayı amaçlıyor. Bunun için İzmir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde İzmir Kalkınma Ajansı, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Ege Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi işbirliğiyle yapılan çalışmalar sonucu bu plan ortaya çıkmış.
Peki uygulama nasıl olacak? Planın ana hatlarına göre her bölgenin ayrı bir özelliği öne çıkarılacak. Örneğin Çeşme’de kongre ve golf turizmi, Urla’da bağcılık ve şarapçılık, Seferihisar’da jeotermal kaynaklardan yararlanarak sağlık turizmi ile kültür ve edebiyat, Karaburun’da agro turizm bunlardan bazıları.

Haberin Devamı

Şirince gibi olacak

Planın detaylarına girince birbirinden ilginç proje önerileri geldiği görülüyor. Örneğin terk edilmiş Rum köylerini hayata döndürmek bunlardan biri. Geçtiğimiz günlerde Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ESİAD) Kentsel Dönüşüm Komite Başkanı Azat Yeşil’le sohbet ederken dernek olarak Yarımada projesinden duydukları heyecanı anlattı. Hatta ESİAD üyeleri Yarımada’daki terk edilmiş çok sayıdaki eski Rum köylerinden birini satın alıp hayata döndürmeyi planlıyormuş. Şirince gibi cazibe merkezi haline gelecek bu köyün diğerlerine de örnek olması isteniyormuş. Bunun için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile diğer ilgili kuruluşlara başvuruda bulunulmuş bile.
Yarımada için hazırlanan sürdürülebilir kalkınma planlarında agro turizmden yenilenebilir enerjiye, enginar ve otların markalaşmasından gıda ve sakız ormanlarına, Erythrai ve Klozemenai gibi antik kentlerin turizme kazandırılması dahil toplam 171 bin hektar büyüklüğündeki bölgede dünya çapında bir bilişim ve teknoloji vadisi oluşturmaya kadar hemen herkesin ilgisini çekecek çok sayıda proje bulunuyor. Yarımada’yı yakından takip etmekte yarar var.

Yazarın Tüm Yazıları