Prim verilmezse pamuk yetişmez

Güncelleme Tarihi:

Prim verilmezse pamuk yetişmez
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2014 01:12

İZMİR Ticaret Borsası Meclis Başkanı ve Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Barış Kocagöz, bu yıl hayal kırıklığına uğrayan üreticinin sıkıntısı devam ederse önümüzdeki sezon üretimin ciddi anlamda düşeceğini söyledi.

Haberin Devamı

Kocagöz, bu durumu engellemek için bir dizi önlem alınması gerektiğini vurgulayarak, destekleme prim ve ödeme zamanı, maliyetlerin azaltılmasına yönelik tedbirler, Ziraat Bankası borçlarının ertelenmesi gibi konulardaki önerilerini Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na sundu.

Gerekli önlemler alınmalı


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in onayı ile Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mevlüt Gümüş’e raporu sunan Barış Kocagöz, “Geçtiğimiz sezon dünya piyasalarının tutunması ve ülkemizdeki üretim düşüklüğü sayesinde fiyat seviyeleri sağlam kalan pamuk, bu yıl hüsrana yol açıyor. Türkiye, artan ekim alanları ile 750 bin ton rekolte beklediğimiz bir hasat sezonuna girdi. Ne var ki, arz fazlalığı ve dünya fiyatlarındaki düşüş; iç piyasa fiyatlarını üreticinin zarar edeceği seviyelere taşıdı. Zarar edilecek bir sezon yaşayan pamuk üreticisinin hızlı tedbirler alınamazsa tekrar pamuk üretiminden kaçması kaçınılmaz olacak” diye konuştu.
Destekleme primi olmasa Türkiye’de 1 kilogram dahi pamuk yetiştirilmeyeceğini vurgulayan Kocagöz, “Tam olumlu trendi yakalamışken, hem dünya piyasasında oluşan düşük fiyatlar hem de Türkiye’deki hasattan kaynaklı arz yüzünden oluşan suni negatif yönlü fiyat hareketleri ülke pamuk üretimini gelecek sezon için olumsuz yönde etkileyecek” dedi.

Haberin Devamı


RAHATLATACAK 5 ÖNERİ

Destekleme primi 55 kuruştan 75 kuruşa çekilmeli. Maliyetlerin aşağı çekilmesi anlamında farklı uygulamalar gündeme getirilmeli.
Mazotta ürüne endeksli faturaların prim dosyalarında beyan edilmesi ve primle birlikte ÖTV miktarlarının bu miktarlarda üreticilere iadesi yapılabilir.
Ziraat Bankası borçları ertelenebilir.
Haziran ayında ödenen destekleme primleri Nisan ayında ödenerek üreticinin yeni sezon için kredi borcuna girmesi engellenebilir.
Destekleme prim politikaları 5 yıllık bir plan şeklinde duyurulabilir. Böylece 5 yıllık önünü gören üretici pamuk üretiminden vazgeçmez üretimde özlenen 1 Milyon tonluk hedef eşik değer yakalanır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!