Aziz Kocaoğlu, "Ulaşım yasası çıkmalı"

Güncelleme Tarihi:

Aziz Kocaoğlu, Ulaşım yasası çıkmalı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2014 01:12

İZMİR Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ESHOT'un yılda 350-400 milyon TL zarar ettiğini, ücretsiz ve indirimli binişlerin merkezi hükümet tarafından sübvanse edilmesi gerektiğini söyledi. İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanları İZMİR Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ESHOT'un yılda 350-400 milyon TL zarar ettiğini, ücretsiz ve indirimli binişlerin merkezi hükümet tarafından sübvanse edilmesi gerektiğini söyledi. İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanları Kadir Topbaş ve Melih Gökçek'inde bu konuda dertli olduğunu belirten Kocaoğlu, "Ulaşım yasası çıkmalı. Bu soruna ortak bir çare bulunsun"dedi.

Haberin Devamı

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nde ESHOT Genel Müdürlüğü'nün 2015 yılı bütçesi oyçokluğuyla kabul edildi. CHP Grubu Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, 619 milyon 489 bin 356 TL gelir, 642 milyon 489 bin 356 TL olan 2015 gider bütçesinin 2014 yılı bütçesine göre yüzde 1 azaldığını, bunun nedenin de sermaye giderlerinin yüzde 84 azalma olduğunu söyledi. Aydoğan " 2015 yeni otobüs alınmayacak. Çünkü son yedi yılda 1092 otobüs alındı. Filonun yaşı 6'ının altına düştü. Bu yıl güneş enerjisi santrali, atelye makine ve tesisatı alımı, teknolojik bazı hizmet yatırımları yapacağız. 2015 bütçesinde 2014 yılı bütçesine göre yüzde 62 daha az borçlanma görüldü. Gösterişten uzak, tasarruf tedbirleri uygulanmış bütçeye CHP Grubu olumlu oy kullanacak" dedi.

AK PARTİ AKTARMALI SİSTEMİ ELEŞTİRDİ

AK Parti Grup Başkan Vekili Bilal Doğan, aktarmalı sisteminin hayal kırıklığı yarattığını söyledi. İZBAN, Metro , İzdeniz ve Eshot araçlarının entegre çalıştırılamaması, Üçyol, Fahrettin Altay gibi alanlarda fiziki düzenlemeler yapılmadan aktarmanın faaliyete geçmesinin ulaşımda yavaşlama yarattığını öne süren Doğan " Bu durum saat 17.30-19.00 arasında F. Altay pazaryeri önündeki duruktan veya Eşrefpaşa'dan otobüsü binmeye çalışın. Yolculuk süresinin kısalması vaadi de hayal kırıklığı yarattı. Dolu otobüsteki yolcular indirilip başka otobüse bindirilemeye çalışılıyor. Sayın başkan arzu ederseniz bir belediye otobüs yolculuğu yapabiliriz "dedi.

AK Partili Doğan, aktarmalı ulaşım sistemi nedeniyle velilerin okula giden çocuklarını ya servisle yada özel araçla gönderdiklerini bunun da trafik sıkışıklığını arttırdığını söyledi. Sistemin işlemediğinin bilinmesine karşın tümüyle geri adım atılmadığını, tek tek numara değişikliği yapıldığını belirten Doğan " Gelin aktarmalı sistem ısrarınızda vazgeçin. İzmirli çile çekmekten kurtulsun Kent faydalı çıkmadı. ESHOT Genel Müdürlüğü kötü yönetiliyor. Çünkü kimsenin yarına olmayan sisteme ısrar ediliyor" dedi.

AK Partili Ali Kökoğuz ise İzmir'de açık durakları eleştirdi. Kapalı durakların arttırılmasını isteyen Kökoğuz akıllı durakların ise arttırılması gerektiğini söyledi. Kökoğuz, "Afrika'da bile açık durak kalmadı. Ayrıca klimasız 300 otobüs var filoda. Bu çağda klimasız araç kaldı mı ? 1600 otobüsten 900'ü engelli kullanımına uygun. Hepsine engelliler binebilmeli. Aktarma merkezlerine konulacak engelli araçları şarj cihazları ise yetersizdir"dedi.

AKTARMA DEVAM EDECEK

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 29 Haziran'da başlayan aktarmalı sistemin her projede olan bazı çocukluk hastalıkları, aksaklıkları düzeltilerek devam edeceğini açıkladı. Kocaoğlu, ESHOT'un yıllık 350-400 milyon TL zarar ettiğinin bunun nedeninin kamu görevi görmesi olduğunu söyledi. Ücretsiz ve indirimli taşımayla ilgili serzenişte bulunan Kocaoğlu "Seçimden üç gün önce 65 yaş üzerine nüfus cüzdanıyla başlayan binişleri, engellilerin binişleri, öğrenci indirimlerini kim karşılıyor. Ciromuz kadar zarar ediyoruz. Evet ESHOT zarar ediyor. O zaman verin parayı. Aileden sorumlu Bakanlık var. Milli Eğitim öğrencileri sübvanse etsin. Bu sadece İzmir'in değil İstanbul ve Ankara'nın da sorundur. Kimse gemiyi yürütemiyor. Türkiye'deki toplu ulaşımın gerçeği budur. Merkezi hükümet ESHOT zarar etsin istemiyorsa o zaman sübvanse etsin. Siyaset yapmıyorum. Başka parti de gelse aynı şeyi yapacak . Bütçeden para veriyorum, kahrımı çeksin mantığı var. Bütçeden parayı az ver, ne yaptığımı bileyim. Battı balık yan gidiyor. Gazi, şehit ailesi, engelli ve benzeri ücretsiz ve indirimliler taşınmasın demiyorum .Ama kaynağının, sübvansiyonun bulunması gerekli"dedi.

KADİR VE MELİH BEY DE DERTLİ; ULAŞIM YASASI ÇIKMALI


Asıl sorunun popülizm olduğunu, bunu darboğaz yarattığını belirten Kocaoğlu, geçinemeyen, muhtaç kişileri otübüslerde sırtlarında da taşımaya hazır olduklarını söyledi. Kocaoğlui "Ancak adamın 150 dairesi var. Otobüsleri bedava kullanıyor. Tanıdığım adam! Bunu ben de yapsam, başkası da yapsa sistem değil. İzmir Büyükşehir Belediyesi, ESHOT'u finanse ediyor. Bu sistemden dolayı ESHOT bizim kara deliğimiz. İZSU'nun yönetildiği yasada suyu yüzde 10 karla satma ve bu parayla yatırım yapılması maddesi var. Ulaşımın da yasası çıkmalıdır. Kadir Bey de Melih Bey de dertli"dedi.

Kocaoğlu, kaldırımlarda durak yeri olmayan yerlerde açık duraklar bulunduğunu, 1600 otobüsn 900'nün engelli kullanımına uygun olduğu filodaki tüm otobüsleri en kısa sürede alçak tabanlı otobüs olacağını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!