Sağlıksız beslenme ve sigara gençleri kalpten vuruyor

Güncelleme Tarihi:

Sağlıksız beslenme ve sigara gençleri kalpten vuruyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2014 10:39

Gençlerde artan kalp krizinin büyük oranda ani ölümle sonuçlandığını dile getiren Kardiyoloji Uzman Prof. Dr. Ergün Seyfeli, erken yaşlarda kalp krizi görülmesinin en önemli nedeninin sağlıksız beslenme ve sigara kullanımı olduğunu söyledi. Prof. Dr. Seyfeli, uyuşturucu madde bağımlılığının da gençlerde kalp krizi sebepleri arasında olduğunu ifade ederek kriz sonrası yaşanan ani ölümleri zorlu egzersiz ile aşırı heyecanın tetiklendiğini anlattı.

Haberin Devamı

Gençlerde kalp krizi ve ani kalp durmaları yetişkinlere göre daha nadir görülmesine rağmen sonuçları dramatik seyredebilmekte. Özellikle gençler, kalp krizlerine hazırlıksız yakalandıkları için ani ölümler sık görülmekte. Uzmanlar, kalp krizinde, genç erkeklerin, kızlara göre daha fazla risk altında olduğuna işaret ediyor. Yetişkinlerle kıyaslandığında gençlerde kalp krizi ve ani kalp durmasının nedenleri farklılık gösterdiği belirtiliyor.

GENÇLERE UYARI
Acıbadem Kayseri Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ergün Seyfeli, genç erkekleri etkileyen ani kalp krizinde, erişkinlerdeki kalp krizi nedeninin damarlarda yağlanma olarak öne çıktığını ifade etti. Prof. Dr. Seyfeli, bu durumun gençlerde özellikle sigara ve uyuşturucu madde kullanımına bağlı koroner spazm veya emboli daha sık görüldüğünü söyledi. "Gençlerde genetik ritim bozukluğu ve kalp kası hastalıkları ile doğuştan damar hastalıkları da sık görülmektedir" diyen Prof. Dr. Seyfeli, özellikle bu tür hastalıkları olan gençlerde kalp krizi ve ani ölümün, zorlu egzersiz ve aşırı heyecan sonrası tetiklendiğine vurgu yaptı. Risk altındaki hastalar yüksek adrenalin artışına neden olan sportif faaliyetlerden uzak durmasını isteyerek kondisyonsuz, tok karnına ve özellikle soğuk havalarda halı saha gibi rekabet içeren sporlardan kaçınmaları uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

MUTLAKA ARAŞTIRIN
Prof. Dr. Seyfeli, öğretmen ve anne-babaları uyararak, okul çağındaki çocuklarda beden eğitimi derslerinde öğrencilerin ani kalp ölümü nedeniyle kaybedilebildiğini ifade etti. Burada altta yatan en önemli faktör olarak ailesel nedenler ve genetik yatkınlık önemli rol oynadığına işaret etti. "Ailede mutlaka erken ve ani ölümlerin araştırılması gereklidir" diyen Prof. Dr. Seyfeli, şu uyarılarda bulundu: "Bu tür ölümlerde gencin ailesinde ani ölüm oranı yüzde 30 civarındadır. Yapısal kalp damar hastalıkları, kalp ritim bozuklukları ve kalp kası hastalıkları ani ölümlerin en önemli nedenlerindendir. Bu tür ölümlerin nedeni damar tıkanıklığına bağlı kalp krizi değildir; nedeni aşırı adrenalin deşarjı nedeniyle ortaya çıkan ritim bozukluklarıdır."

Haberin Devamı

ÇOK FAZLA ETKEN VAR
Gençlerde kalp krizini önceden öngörmenin mümkün olmadığını aktaran Prof. Dr. Seyfeli, "Çocukların küçük yaşlardaki şikayetlerinin dikkate alınması çok önemlidir. Nefes daralması ve çarpıntı gibi şikayetleri olduğunu dile getiren çocukların daha erken doktora götürülmesi gerekmektedir." dedi.

Prof. Dr. Ergün Seyfeli, hipertansiyon ve şeker hastalığı gibi klasik risk faktörleri gençlerde çok sık görülmemesine rağmen sağlıksız beslenme, stres, hareketsiz yaşam, obezite, aşırı miktarda sigara ile alkol tüketimi ve yoğun fiziksel aktivite ani kalp krizinin erken yaşlarda ortaya çıkmasına neden olduğunu sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!