40 senelik eğitimcinin başına gelmeyen kalmadı

Güncelleme Tarihi:

40 senelik eğitimcinin başına gelmeyen kalmadı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2014 01:18

12 Eylül döneminde tutuklanacakken kaçtı. 10 yıl izini kaybettirdi. Kuruyemiş sattı. 1 hafta gözaltında kaldı. Affedildikten sonra 4 şehir, 4 ilçe, 11 okul dolaştı. Müdürlük bile yaptı. Şimdi ise mahkemelik.

Haberin Devamı

NEVZAT Çakmak ilk görev yeri olan Mardin Nusaybin’de 1974’te öğretmenliğe başladı. Meslekte bugüne kadar geçen 40 yılda ise başına gelmeyen kalmadı. 12 Eylül döneminde TÖB-DER şube başkanlığı yaptığı için gözaltına alınıp tutuklanacakken kaçtı. O kaçış tam 10 yıl sürdü. İzmir’e gelip yerleşti, ancak geçimini sağlamak için kuruyemişçilik yapmak zorunda kaldı. Sonrasını ise insan dinlerken bile yoruluyor. Yakalanıp 1 hafta gözaltına alındı, affedildikten sonra yeniden öğretmenliğe başladı, defalarca tayin edildi en son da müdürlüğü gitti. Çakmak, o günleri şöyle anlattı:

40 senelik eğitimcinin başına gelmeyen kalmadı


Yıllarca saklandı
“1974’te Nusaybin’de öğretmenliğe başladım. Asker sonrası 1978’de Denizli Çardak Lisesi’nde görev yaparken TÖB-DER Şube Başkanı’ydım. Denizli Eğitim Enstitüsü’ne atandım. Buradan da 1979’da Afyon Bolvadin Endüstri Meslek Lisesi’ne sürüldüm. 12 Eylül dönemiydi, TÖB-DER’lileri tutukluyorlardı. Beni de almaya çalıştılar. Ancak kaçtım. İzmir’e geldim, geçimimi sağlamak için kuruyemişçilik yaptım. Tam 10 yıl saklandım. 1990’a kadar çoluk çocuk türlü macera atlattık. 1990’da Türkiye Birleşik Komünist Partisi’nin Demokrasi Bildirgesi’ni okumak için basın toplantısına katılmıştım. Orada gözaltına alındım. 1 hafta sonra mahkemeye çıkarıldım, hakim serbest bıraktı.”

Haberin Devamı

40 senelik eğitimcinin başına gelmeyen kalmadı


Tam 11 okul dolaştı
Nevzat Çakmak, macerasının serbest kalıp tekrar öğretmenliğe başvurduktan sonra da bitmediğini söyledi, şöyle devam etti: “Kabul edildim ve 9 ay sonra Torbalı Subaşı İlköğretim Okulu’na tayinim çıktı. 1.5 yıl sonra Eğitim-İş Sendikası’na üye oldum, sonra Buca 30 Ağustos İlköğretim Okulu’na atandım. Burada sendikal mücadele yaparken Eğitim-Sen 5 No’lu Şube Başkanı oldum. Sonra Konak’a Cumhuriyet Ticaret Meslek Lisesi’ne müdür yardımcısı olarak geldim. Burada da 21 No’lu Şube Yönetim Kurulu Üyeliği’ne seçildim. 2000’e kadar bu görevde bulundum. Müdürlük sınavları açılmıştı. Girdim, kazandım. Kadifekale Beştepeler Lisesi’ne müdür olarak atandım. Burada çok zor şartlarda 5 yıl görev yaptıktan sonra Vecdi Gönül Lisesi’ne geçtim. Ancak burada müdürlük yaparken 5 yılını doldurana rotasyon çıkardılar. Anadolu lisesi statüsünde bulunurken kendi çıkardıkları yönetmeliğe aykırı olarak 2011’de beni Gültepe Ömer Zeybek Ticaret Meslek Lisesi’ne atadılar. 4 yılını dolduran okul müdürlerine puantaj getirdiler. Onlarca takdir, teşekkürüm olmasına rağmen 63.5 puanda bıraktılar. Tüm sendikalı müdürler tırpanladığı gibi bana da haksızlık yapıldı. 2014’te Yavuz Selim Ortaokulu beden eğitim öğretmenliğine atandım. O dönemden bu yana raporluyum, mahkemeye başvurdum.”

Haberin Devamı

40 senelik eğitimcinin başına gelmeyen kalmadı

SENDİKALILARA BASKI
EĞİTİM Sen 1 No’lu Şube Başkanı Bahri Akkan, son dönemde sendikalarına üye öğretmenlere baskıların arttığını vurguladı, şöyle dedi: “Norm fazlası olup da okul değiştirme durumundaki öğretmenlere Eğitim Bir Sen’e geçerlerse çeşitli vaatler veriliyor. Kirli teklifler var. 15 gün önce Eğitim Bir Sen’li olmayan memur ve hizmetliler 6 ay görevlendirmeyle Konak’taki değişik okullara gönderildi. Berkin Elvan’ın ölümü sonrası Karabağlar Naci Şensoy Lisesi öğrencileri de bahçede oturma eylemi yapmıştı. Üye iki öğretmenimiz de öğrencileri yatıştırmaya çalışırken haklarında örgütlemeden soruşturma açıldı. Biri İzmir’in bir ucu Menderes’e, diğeri de başka ucu Menemen’e sürüldü.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!