Esad’ı sorunca ipler koptu

Güncelleme Tarihi:

Esad’ı sorunca ipler koptu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2014 01:28

GELİŞİ de sorunlu olmuştu gidişi de. ABD Başkanı Barack Obama’nın 2012’de ikinci kez başkan seçildikten sonra Savunma Bakanlığı için düşündüğü Chuck Hagel, beklenilmeyen bir tercihti.

Haberin Devamı

Ancak Obama, İsrail’e yönelik geçmişteki eleştirel tutumu nedeniyle çok tepki gören ve bu nedenle Senato’daki onay oturumu da hayli olaylı geçen eski Nebraska Senatörü’nün arkasında öyle bir durdu ki, Cumhuriyetçi olduğu halde Irak Savaşı’na geçmişte karşı çıkmış eski dostundan vazgeçmedi. Ve Vietnam gazisi Hagel, kabineye girdi.

ÇEKİRDEĞE GİREMEDİ

Sorun, Hagel’ın ekibe katkısı hiç de beklenildiği gibi gerçekleşmedi. Obama’yla eski dostlardı, ama Amerikan basınına yansıyan haberlere göre Obama’nın Chicago günlerinden tanıdığı Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice, Senato günlerinde beraber çalıştığı Beyaz Saray Genel Sekreteri Denis McDonough gibi isimlerin Obama’nın etrafında oluşturdukları çelik çekirdeği aşamadı. Pentagon’da da, Obama’nın tam güvenini kazanan Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey’nin gölgesinde kaldı. Sonunda iş geçen ay Hagel’ın Rice’e bir memo göndererek “Esad Rejimi ile ne yapacağımıza dair görüşümüzü keskinleştirmeye ihtiyacımız var” diyerek IŞİD stratejisini ağır biçimde eleştirmesine kadar varınca da iş koptu.

Haberin Devamı

KONUŞULUYORDU

Beyaz Saray’a giden memonun basına sızmazından beri Hagel’ın kabine dışı kalacağı konuşulmaya başlandı. Beyaz Saray kaynakları Hagel’ın ayrılmasının Obama ve Hagel’ın karşılıklı aldıkları bir karar olduğunu belirttiler. Aynı zamanda mevcut koşulların IŞİD’le mücadelede daha farklı özelliklere sahip bir Savunma Bakanı gerektirdiğini de belirtmeyi ihmal etmediler. Hagel’ın yerine geçebilecek isimler arasında şu anda en güçlü aday Savunma Bakanlığı’nın 2009-2012 arası politikadan sorumlu müsteşarlığını yürüten Michèle Flournoy. Obama’nın bu görev için kendisini seçmesi halinde ABD’nin ilk kadın Savunma Bakanı olarak tarihe geçecek Flournoy olmazsa ikinci güçlü aday olarak ise 2011’den 2013 sonuna kadar Savunma Bakan Yardımcılığı görevini üstlenen Ashton B. Carter’ın adı geçiyor.

Obama övgüyle uğurladı

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, görevinden ayrıldığı haberlerinin hemen ardından dün Beyaz Saray’da ABD Başkanı Barack Obama ve Yardımcısı Joe Biden’la kameraların karşısına geçti. Obama, “İyi bir arkadaşım, kendisine hep hayranlık duydum” dediği Hagel’in kendisine açık sözlü davrandığını ve bu yüzden minnettar olduğunu söyledi. Obama, geçen ay Hagel’in, başkanlığının son iki yılını kendisiyle görüşmeye geldiğini ve Savunma Bakanlığının dönüşümüne öncülük etmenin kararlılığıyla kendisi için bu dönemin görevini sonlandırmak için ‘uygun bir zaman’ olduğunu belirttiğini aktardı. Hagel de Obama’ya teşekkür ederek, “Sizi ve bu ülkeyi savunan tüm askerimizi her gün savunmaya devam edeceğim” dedi.

Haberin Devamı

ABD Savunma Bakanı, ilk IŞİD firesi oldu

ABD Başkanı Barack Obama’nın, başkanlığının ikinci döneminde tartışmalı bir biçimde kabineye aldığı Savunma Bakanı Chuck Hagel, görevinde daha iki yılı doldurmadan ayrılıyor. IŞİD ile mücadelede yetersiz kalmakla eleştirilen Hagel, Beyaz Saray’a Suriye Devlet Başkanı Esad ile ilgili politikanın ne olduğunun netleştirilmesi gerektiği yolunda bir memo yollayınca ipler gerilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!