IŞİD’e karşı kara gücü mutabakatı

Güncelleme Tarihi:

IŞİD’e karşı kara gücü mutabakatı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2014 01:28

Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Türkiye temaslarıyla ilgili bilgi veren üst düzey ABD yetkilisi, IŞİD’e yönelik saldırılar için İncirlik Üssü’nün koalisyona açılması görüşmelerinin sürdüğünü belirtti. Aynı yetkili Türkiye ile 3 konuda anlaşma sağlandığını vurgulayarak, “IŞİD’in yenilmesi gerektiği, bunun için hava güçleriyle çalışacak etkili bir kara gücüne ihtiyaç olduğu konusunda mutabıkız. Suriye’de de, ÖSO’yu eğit-donat için daha fazlasını yapmamız gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

WASHINGTON Yönetimi, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın hafta sonu İstanbul’da gerçekleşen temaslarıyla ilgili basına bilgi verirken, Ankara ile 3 konuda mutabakat sağlandığını, İncirlik Üssü’nün IŞİD’e yönelik saldırılarda kullanılması konusundaki müzakerelerin ise sürdüğünü açıkladı. Beyaz Saray’dan gönderilen brifing deşifresine göre, ABD yönetiminden üst düzey yetkililer, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Air Force-2 uçağıyla İstanbul’dan ABD’ye dönerken gazetecilerin sorularını yanıtladı. Üst düzey Amerikan yetkilisi, Biden’ın Türk tarafıyla yürüttüğü temaslardan somut bir sonuç çıkıp çıkmadığına ilişkin soruya şöyle yanıt verdi: “Oturup altında isimleri yazılı bir dizi anlaşmanın üzerine imza atmadılar. Ama buradan nereye gitmemiz gerektiği konusunda çok daha geniş bir netliğe vardık. Çözülmemiş bazı ilave sorular vardı ve her iki tarafın sistemi de ilerleyen günlerde bunların üzerine eğilmek zorunda kalacak.”

Haberin Devamı

3 NOKTADA ANLAŞMA

Görüşmelerde Türk tarafıyla 3 noktada temel anlaşma sağlandığını belirten ve “IŞİD’in yenilmesi gerektiği konusunda tam bir mutabakat içindeyiz” diyen yetkili daha sonra şöyle devam etti: “2’ncisi, Irak’ta olduğu gibi Irak’taki IŞİD’i zayıflatıp yenmek için hava güçleriyle beraber çalışacak etkili bir kara gücüne ihtiyaç olduğu konusunda ikimiz de hemfikiriz. Suriye’de IŞİD’i yenecek geçerli gücün Esad olmadığı onun yerine ılımlı Suriye muhalefeti, Özgür Suriye Ordusu olduğu bu alanda eğit-donat için daha fazlasını yapmamız gerektiği konusunda mutabıkız. Açıkçası bir programımız var. Türkler bu eğitim üslerden birine evsahipliği yapmayı üstlendiler. Ama işbirliğini genişletmek, Suriye muhalefetini daha hızlı büyütmek, onları daha etkin kılmak için başka yollar var mı diye konuştuk. Bunun üzerinde nihai bir karar yok ama bu kötü bir şey değil. Ve 3’üncü üzerinde mutabık kaldığımız şey, Esad rejimindeki ihtilaf, bölgedeki aşırılık için bir çekim unsuru. Esad’dan uzak bir siyasi geçişe ihtiyacımız var. Bu konuda da mutabıkız.”

İNCİRLİK MÜZAKERESİ SÜRÜYOR

Haberin Devamı

Yetkili, iki taraf arasındaki anlaşmazlığın ne olduğu sorusuna ise “Anlaşmazlık değil” diyerek Suriye ve IŞİD ile mücadele konularında askeri işbirliğine yönelik açıklık kazandırılması gereken noktalar olduğuna işaret etti. İncirlik Üssü’nün IŞİD’e yönelik saldırılarda kullanılması konusundaki müzakereler hakkında, “Türkler platformlarını biraz daha (kullanıma) açmadan önce bizimle tamamen aynı fikirde olmak istediklerinde net oldular. Sanırım bu alanda çok iyi bir ilerleme sağlıyoruz. Ve umarım sona ulaştığımızda, eğer hepimiz bir anlaşma sağlarsak, koalisyon için Türkiye’de daha geniş bir erişimimiz olacak. Ama elbette bu Türklere bağlı” diye konuştu. Ankara’nın İncirlik için şart koştuğu Suriye’de güvenli bölge oluşturulması konusunda ise şunları söyledi:

Haberin Devamı

TAMPON BÖLGE’YE FAZLA TAKILDIK

“Uçuşa yasak bölgenin amacı ne? Ya da Türkiye-Suriye sınırı boyunca bir tampon bölgenin amacı ne? Amaç Suriye muhalefetinin kontrol ettiği bir alan yaratmak, aşırıları uzaklaştırmak ve mültecilerin komşu ülkelere akmak zorunda kalmamaları ve insanların bu daha güvendeki alanlara dönmeyi düşünmeleri için bir bölge oluşturmak.” Yetkili, bu konunun Türklerle üzerinde mutabık kalınan 3 alanla birlikte ele alınması gerektiğini belirterek daha sonra şöyle devam etti: “Bazen uçuşa yasak bölge, tampon bölge, güvenli bölge gibi laflara fazla takıldığımızı düşünüyorum. En nihayetinde bu tür etiketler olabilir de olmayabilir de. Ancak yine de bu paylaştığımız bir amaç.”

Haberin Devamı

VENN ŞEMASI IRAK’TA

Amerikalı yetkili, iki taraf arasındaki görüşmelerin en olumlu kısmının ise Irak olduğunu belirterek, “Eğer bir Venn Şeması (kesişen kümeler) varsa o şu anda Irak’ın üzerinde” dedi. Türkiye’nin Erbil ve Bağdat arasında varılan petrol gelir anlaşmasına dair ara anlaşmanın da destekçisi olduğunu söyledi.

2 günlük ziyaret 625 bin $

ABD Başkan Yardımcısı Biden’ın Türkiye ziyaretinin otel faturası çıktı. Buna göre Hilton Oteli’nde kalan Biden ve ekibinin toplam gideri tahminen 624 bin 734 dolar (1 milyon 393 bin 156 TL) oldu. Tahmini fatura bilgisinin de olduğu belge, ABD’nin resmi “Federal İş Fırsatları” sitesinde yayınlandı. 200 oda ile konferans salonunun tutulduğu yazıldı.DIŞ HABERLER SERVİSİ

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!