Sanayileşme OSTİM ile başladı

Güncelleme Tarihi:

Sanayileşme OSTİM ile başladı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2014 01:04

OSTİM Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, Ankara’nın sanayileşmeye OSTİM’le başladığını belirterek, “OSTİM, Türkiye’nin sanayileşmesinde bir okuldur” diye konuştu.

Haberin Devamı

47 yıl önce kendi imkanlarıyla kooperatifleşerek bir araya gelen üreticilerinin bugünün büyük firmalarını bünyesinden çıkardığını belirten OSTİM Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, “Ankara sanayisinin öncüleri, büyükleri OSTİM’den yükseldi. Ankara, siyasetin başkenti olmasının yanında sanayinin de başkenti olma yoluna girmiştir” ifadesini kullandı.

3 MİLYON METREKARE

OSTİM’in çok önemli bir isim ve aktör olduğunu dile getiren Aydın, yapılan çalışmalarla ilgili şunları söyledi: “Ankara, kamu yönetimi ve bürokrasi şehri olarak tanımlanan bir yer olarak tanımlanır. OSTİM tam da bu noktada çok önemli bir isim, bir aktördür. Bölgemizi, Ankara’da sanayileşme dönüşümünü sağlayan en önemli duraklardan biri olarak gösterebiliriz. OSTİM’in kuruluş sürecinin başlangıcı olan 1960’ların sonunu göz önüne aldığımızda; Ankara’da, sanayi kapsamında bahsedilebilecek en kayda değer etkinlik, otomobil bakım ve tamir faaliyetleriydi. Ankara için sanayileşmeyi hayal eden Kurucu Yönetim Kurulu Başkanımız Cevat Dündar, şehrin dışında, 3 milyon metrekarelik bir alanda, OSTİM’in kurulması için çalıştı. 60’ların sonlarına denk gelen o dönemde, pek çok kişi, bunu başarıya ulaşamayacak bir girişim olarak gördü. Cevat Dündar ve arkadaşları, bu fikir için mücadele ettiler ve zorlukları aşarak OSTİM’i kurdular; 7 yıllık çabanın sonunda da 1975’te inşaat süreci başladı. O dönemde, ASELSAN’ın da OSTİM’in yakınında kurulması, OSTİM’in kuruluşundan bağımsız; ama OSTİM’in büyümesini destekleyen bir gelişme oldu.”

Haberin Devamı

SANAYİ KÜLTÜRÜNÜ OTURTTU

OSTİM’in Ankara’da sanayi olgusunu oluşturduğunu ve sanayi kültürünü oturttuğunu anlatan Orhan Aydın, şu bilgileri verdi: “OSTİM’de kurulan ilk firmalardan bazıları, işlerini burada büyüttü; daha sonra OSTİM dışına çıkarak faaliyetlerine devam etti. Bu açıdan baktığımızda, Ankara’nın hemen hemen tüm sanayi firmalarının bir OSTİM geçmişi vardır. OSTİM’in, Ankara’nın, hatta Türkiye’nin sanayileşmesine yönelik bir kuluçka ve okul görevi gördüğünü söyleyebiliriz. Buradan gelişen, büyüyen firmalarımız sadece Ankara’nın sanayisine damga vuran firmalar haline gelmekle kalmıyor, Türk sanayiinin de amiral gemileri oluyorlar. Bunların çoğu küçük işlerle başlayıp dünyaya mal satan firmalar haline geliyorlar. Şu anda Ankara’daki hangi sanayi bölgesine giderseniz gidin oradaki firmaların neredeyse tamamının OSTİM’deki kuluçkadan, okuldan yetiştiğini görebilirsiniz. Dolayısıyla OSTİM, Ankara sanayii için hakikaten bir dönüm noktasıdır. Ankara’daki o, bürokrasiden sanayiye geçiş noktasında çok önemli bir rol oynuyor.
Bir ülke kendi tasarımını ve markalarını ortaya koymadıkça dünya ekonomisinde söz sahibi olamaz. Bu nedenle OSTİM’in önceliklerinin başında bu yaklaşım gelmektedir. Her zaman söylüyoruz; kamu alımları, yerli sanayinin gelişmesinde, büyümesinde ve teknolojik hamlelerinde önemli araçlardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır.”

Haberin Devamı

Ar-Ge yatırımı öne çıkıyor

TEKNOLOJİYE yapılan yatırımların önemine dikkat çeken Orhan Aydın, “Ülkemiz için kritik öneme sahip bir konuda ulusal yeteneklerimizi artırmak, dışa bağımlılığımızı azaltmak ve sürdürülebilir bir gelişme modeli ortaya koyabilmek için başlattığımız bir girişim olan proje, ülkemizde yenilenebilir enerji ve çevre alanlarına odaklanan ilk tematik teknoloji geliştirme bölgesi olacak. Bölgemizde bu alanlarda çalışan, Ar-Ge yapan ve teknoloji üreten firmalara ev sahipliği yapacağız. Bu firmalarımızın projelerine fiziksel altyapı, bilgi ve finansman kaynaklarına erişim ve destek hizmetleri sunacağız” dedi.

Finansmana ulaşmak önemli

Haberin Devamı

BİRÇOK firmaya destek verdiklerini anlatan Orhan Aydın, “Fikirden ürüne giden süreçte tüm aşamalarda işletmelerimizin yanında olacağız ve projelerinin başarıya ulaşması için çalışacağız. OSTİM Teknopark bu amaçla bilgi kaynakları ve kullanıcıları arasında işbirliği projeleri yürütecek, girişimciler ve araştırmacıların nitelikli finansmana ulaşması için platformlar oluşturacak ve farklı merkezlerde ortaya çıkan dağınık araştırma potansiyelimizin kritik kitleye ulaşması için tarafları bir araya getirecek fırsatlar yaratacaktır” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!