S&P: Merkez bağımsız değil

Güncelleme Tarihi:

S&P: Merkez bağımsız değil
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2014 01:44

ULUSLARARASI, kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s’un (S&P) yeni Türkiye Analisti Elliot Hentov, S&P’nin geçen hafta Cuma günü Türkiye’nin “BB+” olan kredi notunun ve “negatif” olan not görünümünün teyit edilmesinin ardından ilk kez açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

S&P’nin Türkiye’nin bir sonraki kredi notu ve görünümüne ilişkin değerlendirmesini mayıs ayında yapacağını hatırlatan Hentov, “Negatif görünüme sahip olan reytinglerde genellikle reyting görünümü ya ‘durağan’a yükseltilir ya da reyting düşürülür. Biz de 2015 yılında bir noktada bu yönde bir karar vereceğiz. Ancak görünüm bu değerlendirmede olduğu gibi yeniden yerinde de kalabilir. Negatif görünüm dediğimiz zaman bir noktada neyin nerede olacağına karar vermemiz gerekiyor. Eğer yapısal özelliklerde gelişme olursa, görünüm durağana ilerler” dedi.

Hentov CNBC-e’ye yaptığı açıklamada, önümüzdeki dönemde Türkiye’nin notunu etkileyecek en önemli şeyin dış finansman bağımlılığı olduğunu söyledi. Merkez Bankası’na ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Hentov, “Merkez Bankası’nın yüzde 100 bağımsız olduğunu düşünmüyoruz. Bu tarz riskleri de değerlendiriyoruz” ifadesini kullandı. Hentov, gelecek yılki genel seçimin kredi notuna etkisi üzerine de konuştu. Analist, “Mevcut seviyede BB+ olan not bizim görüşümüzü yansıtmakta, Türkiye’nin komşularında ya da Karadeniz tarafında gelişmeler yaşanmakta. Seçim öncesi ciddi harcamalar yaşanır ama Türkiye’de durum daha farklı, seçimlerde daha yüksek harcamalar yaşanmıyor” dedi.
Türkiye’nin notunun dış finansmandan kaynaklanacak herhangi bir değişimden etkilenebileceğini söyleyen Hentov, Türkiye’nin kamu borcunun iyiye gidiyor oluşunun Türkiye ekonomisi açısından iyi bir gelişme olduğunu vurguladı. Bu yıl, önümüzdeki yıl ve ondan sonraki yıl dahil Türkiye’de büyümenin yüzde 3 olacağı öngörüsünde bulunan Hentov şöyle konuştu: “Ancak Türkiye çok rahat şekilde yüzde 4 seviyesinde büyüyebilir. Düşük petrol fiyatlarının devma etmesi, Türkiye kredi notu açısından olumlu değerlendirmelere neden olabilir. Düşük petrol fiyatları Türkiye için daha düşük cari açık demek. Bu da cari açığın kredi notu değerlendirmesine daha az etki etmesi demek. Bu senaryolar, petrolün varil fiyatının 90 dolar olması üzerine kuruldu. Daha düşük olursa tabi ki etkisi olacaktır”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!