Kış lastiği takma zorunluluğu 1 Aralık’ta başlayacak

Güncelleme Tarihi:

Kış lastiği takma zorunluluğu 1 Aralık’ta başlayacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2014 01:44

Şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan 4 milyondan fazla ticari aracın kış lastiği takma zorunluluğu 1 Aralık’ta başlayacak. Türkiye’de lastik yenileme pazarının 2 milyar TL olduğunu söyleyen LASED Başkanı Mustafa Karataş, “Bu pazarın 900 milyon lirasını kış lastiği pazarı oluşturacak. Bunda zorunlu olmamasına rağmen binek araçların payı büyük. Bilinç hızla artıyor” dedi.

Haberin Devamı

YÜK ve yolcu taşıyan 4 milyondan fazla ticari aracın kış lastiği takma zorunluluğu 1 Aralık’ta başlayacak. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 2 yıl önce yürürlüğe giren yönetmeliğe göre, kış şartlarına uygun olmayan, kar lastiği takılmamış araçların yola devam etmelerine izin verilmeyecek. Kurala uymayan araçların işletmecilerine 519 lira para cezası uygulanacak. Bu araçlar 1 Nisan tarihlerine kadar zorunlu olarak kış lastiği kullanacak. Binek araçlar da zorunluluk olmamasına rağmen hızla kış lastiği bilincinin artmasıyla kullanımda yükseliyor. Otomotiv Lastik Satıcıları ve Servisçileri Derneği (LASED) Başkanı Mustafa Karataş, "Kış lastiği pazarı, 2 milyar liralık lastik yenileme pazarının 900 milyon lirasını oluşturacak" dedi.

Haberin Devamı

Kış lastiği takma zorunluluğu 1 Aralık’ta başlayacak

KAZALARI ÖNLEYECEK

Kışın meydana gelen trafik kazalarının çoğunluğunun lastik hatalarından kaynaklandığına dikkati çeken Karataş, trafik kazalarını önleme adına kış lastiğinin öncelikle ticari araçlar, ardından da tüm araçları kapsayacak şekilde olmasını hep savunduklarını hatırlattı.Karataş, trafik kazalarındaki araç kusurlarının yüzde 58.76'sının lastiklerden kaynaklandığını açıklayarak, "Trafik kazalarında lastik faktörünün ne kadar önemli olduğunu ve bu konuya önem verdiğimizde trafik kazalarının ne kadar azalacağını görmekteyiz" diye konuştu.

PAZAR HIZLA BÜYÜYOR

Türkiye lastik pazarının 20.3 milyon adet olduğunu bildiren Karataş, bunun yaklaşık 3.5 milyon adedinin kış lastiklerinden oluştuğunu belirtti. Karataş, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının kış lastiği genelgesinden sonra tüketicilerin bu konuda daha da bilinçlendiğini anlatarak, "2011 yılına kadar yüzde 15'ler seviyelerinde dolaşan kış lastiği kullanımı, yüzde 30'lara yükseldi. Bu rakamın, 2014-2015 yıllarındaki kış koşullarını dikkate alarak yüzde 40'lara yani 4-4.5 milyon adetlere çıkacağı düşüncesindeyiz" dedi. Karataş, ticari, zirai, tüketici lastikleri ve bunların alt kırılımları da hesaplandığında Türkiye'nin 18 milyon 600 bin adetlik lastik üretim rakamıyla dünyada 12'nci sırada bulunduğunu bildirerek, "Almanya 70 milyon, İngiltere ise 44 milyon adetlik bir üretim potansiyeline sahip ülkeler olarak listede üst sıralarda yer alıyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

4 mm'lik diş dibi derinliği önemli
ULAŞTIRMA, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının kış lastiği kullanımını zorunlu hale getiren genelgesinde lastik diş dibi derinliğinin 4 mm olarak belirtilmesinin büyük önem arz ettiğini belirtti. Bakanlığın genelgesi kapsamında, yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçlar her yıl 1 Aralık-1 Nisan tarihleri arasında zorunlu olarak kış lastiği kullanacak. Hava şartlarına bağlı olarak söz konusu süre, bakanlık tarafından 1 ay uzatılabilecek.

Binek araçlar da desteklenmeli
KIŞ lastiği uygulamasının 1 Aralık’tan itibaren başlamasına rağmen hangi araçların kış lastiği takmasının zorunlu olduğu konusunda kamuoyunda hala kafa karışıklıkları yaşanıyor. LASİD (Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği) Genel Sekreteri Bahadır Ünsal, ‘’2012’den bu yana uygulanan genelge kapsamında zorunluluk sadece kamyon, çekici, tanker, otobüs, minibüs, kamyonet ve A türü yetki belgeli otomobilleri kapsıyor. Ancak tam bir yol güvenliğinin sağlanması için; binek otolar da dahil olmak üzere bütün araçların kış lastiği kullanımı desteklenmelidir’’ dedi

20.3 milyon
Türkiye’nin lastik pazar adedi

18.6 milyon
Türkiye’nin lastik üretim adedi

2 milyar TL
Türkiye’nin lastik yenileme pazarı

900 milyon TL
Kış lastiği pazarının büyüklüğü

519 TL
Kış lastiği kullanmayanlara kesilecek ceza

BAKMADAN GEÇME!