İstanbul'da bisiklete binme sorunsalı!

Güncelleme Tarihi:

İstanbulda bisiklete binme sorunsalı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2014 11:46

'İstanbul'un efsanevi trafik derdi nasıl çözülür' sorusunun cevabı belli; bisiklete binmek. Ama her bisiklet kullanıcısının ortak derdi de ölüm tehlikesiyle bisiklete binmek. Peki bu tehlike nasıl ortadan kalkar? İşte çözüm yolları...

Haberin Devamı

Bakıldığında 39 ilçeli bir şehrin, iki kıtayı birleştiren köprülerin olduğu bir şehrin gelişmiş, düzenli, olması gerekir. Ne yazık ki gelişememişliğin en büyük göstergesi; durmaksızın betonlaşan, her geçen gün bir yenisinin eklendiği beton yığınlarıyla dolu şehirde, araç trafiği de en büyük sorunsal. Ne yapmalı?

İstanbulda bisiklete binme sorunsalı

155'İ ARAYIP ŞİKAYET ETTİM AMA...
Evet cevap belli, bisiklete binmeli. Ama her bisiklet kullanıcısının ortak derdi de ölüm tehlikesiyle bisiklete binmek. Misal bir sabah Boğaz'da pedallarken, hava yağmurlu, yerler ıslak, dolayısıyla kontrol güçleşiyor, bir minibüs virajda beni sıkıştırdı, tekerleğim kaydı, kurtaramasaydım altında kalmış belki de 3, 5 kırıkla atlatmıştım.. Evet 155’i arayıp plakayı şikayet ettim. Ceza gider mi, işlem yapılır mı bilemem ama ben görevimi yerine getirdim.

Haberin Devamı

NEDEN ULAŞIM ARACI OLARAK KULLANMIYORUZ?
Türk halkının bilincinden bahsedecek olursak, her küçük kız çocuğunun anaokulunda bale yaptığı gibi, her evladımız da yazlıkta, mahallede bakkala iki ekmek almaya, arkadaşlarıyla yarışıp kaş göz patlatma amacıyla bisiklete binmiştir. Profesyonel anlamda ya da ulaşım aracı olarak kullanım pek değil hiç yaygınlaşamamıştır. Bu noktada Alanya ve Konya’yı ayırmak zorundayım.. Hal böyle olunca, İstanbul’un en ‘modern’ diye ekarte ettiğimiz sahil yolu Kuruçeşme - Sarıyer hattında bisiklet antrenmanı yapmaya çalışan bizlere; ‘haha adama bak tayt giymiş!’, taytlı kadın görünce kafayı çevirip ‘tövbe estafurullah’ diyen profiller karşımıza çıkıyor.

İstanbulda bisiklete binme sorunsalı

TOPÇU OLAMADIYSAN NEFRET ET!
Çoğu evladımız da küçükken spor yapsın o halde futbol oynamalı diye, topçu olacam ben diyerek birkaç senesini geçirmiş, başarısız olunca da nefret etmiştir. Sadece futboldan değil, spordan...
Hollanda’nın Amsterdam şehri diyince akan sular duruyor.. Belçika’nın Ghent şehri ya da. Gönül ister ki Hindistan’da ineği kutsal sayıp yol önceliği tanıyan, Amsterdam’da yol önceliğinin bisikletlilerde olduğu hatta Bulgaristan’da önceliğin araçlarda değil insanlarda olduğu gibi, burda da bisiklet kullanıcılarına saygı gösterilse. Ama insanın bile değer görmediği bir ülkede bisikletli bir insana uzaylı gibi bakılması bir hayli normal..

Haberin Devamı

İstanbulda bisiklete binme sorunsalı

İSTANBUL'DA NERELERDE BİSİKLETE BİNİLİR?
Avrupa yakasında yol bisikleti yapacaksanız sahil yolu hem keyifli hem de birçok bisikletçinin tercihidir. Dağ bisikleti için Belgrad ormanı ya da Çekmeköy ormanı uygundur. Anadolu yakasındaysa yine sahil yolu Avrupa yakasına göre daha elverişli ve güvenlidir. Performans yapan sporcular uzun mesafe için Sabiha gökçen havalimanına giderler. Aynı zamanda anadolu yakasında velodrom pisti de bulunmaktadır.

İstanbulda bisiklete binme sorunsalı

DUBLE YOL YAPARKEN BİSİKLET YOLLARINI DA UNUTMAYALIM
Şu noktaya kadar sadece sorunlardan bahsettim evet. Peki çözüm nedir? Belki de duble yollar yaparken bisiklet yollarını da hatırlamaktır. Şehirde yeraltı ray hattını maksimuma çıkartıp, bisiklet yollarına yer ayırmak. İnanın o zaman insanların çayına attığı şekere karışmak zorunda kalmayacaksınız. Bisiklet yolu beklentisi çok büyük olabilir, şimdilik ama halkımızdan, otomobil kullanıcıları ve özellikle otobüs şoförlerinden aracın iki yanında duran aynalara bakmalarını, bisikletlileri sıkıştırmayı geçtim bilinçli olarak üstlerine sürmeyi bırakmalarını rica ediyoruz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!