Dersim'e selam

Güncelleme Tarihi:

Dersime selam
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2014 01:49

Tunceli’yi ziyaret eden Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Munzur’u barındıran Dersim’e selam olsun. Sarı Saltuk’a, Düzgün Baba’ya selam olsun. Yapmak istediğimiz şey bir ortak bilinci paylaşma arzusu. Bazen yüreğimize acı veren hatıraları hatırlamamız, bunları tekrar yaşamamamız için” dedi.

Haberin Devamı

Programında olmamasına rağmen Hacı Bektaş-ı Veli Kültürünü Yayma ve Yardımlaşma Derneği Cemevi’ni de ziyaret eden Davutoğlu, AK Parti döneminde cemevi ziyaret eden ilk başbakan oldu. 25 Alevi dedesiyle bir araya gelen Davutoğlu’na Zülfikar Kılıcı hediye edildi. Davutoğlu, Tunceli Üniversitesi’ndeki konuşmasında ise özetle şunları söyledi:

AMAN OĞLUM DİKKAT ET

- “Dersim olaylarına atıfta bulunduğumda çok tepki geleceğini biliyordum. Bu meselenin sadece Dersim’le ilgili olduğunu da düşünmeyelim. Yeni bir halleşmenin, helalleşmenin temel zemini, geçmişte eğer acılar yaşanmışsa bunlar nedeniyle özür dileme erdemini gösterebilmektir. Başbakan olarak her zaman sorumluluğumuzun bilincindeyiz ama bundan önce hepimiz bu toprakların evladıyız. Bu toprakların insanı olmanın ötesinde hepimiz insanız. Acıları anlamadan gönlümüzün diliyle hitap edemeyiz.

Haberin Devamı

- Ben lisede, üniversitede okurken ‘Aman oğlum dikkat et, önde olma’ derdi anam. Öne çıkma demek bir korkunun işaretidir. Tıpkı Aleviliği saklamak gibi. Şimdi saklanma vakti değil. Şimdi kim hangi etnik mezhepten hangi kökenden gelmişse onu açıkça ifade etmelidir. Dünyanın neresinde olursa olsun, herhangi bir şekilde bu topraklardan kim gitmek zorunda kaldıysa herkes dönsün, herkese kapımız açık. Artık hiçbir şeyin demokratik bir ülkede saklanmasına gerek yok.

ZULMEDİLDİ, AYIP EDİLDİ

- Tek tip bir vatandaş ve ulus inşa etme fikri vardı. Yalnızca Dersim’de değil, her yerde oldu. Benim doğduğum yerin adı Pirlerkondu idi. Sonra orası Taşkent yapıldı. Bunlar bir öfke hatırlatmak için değil. Neler yaşandığı konusunda gönlümüzü açamazsak ilerleyemeyiz. Evet size zulmedildi, ayıp edildi. Bu seyitler diyarında tekrar tekrar söylüyorum: Bütün kimliklere karşı kim tavır alırsa asıl devlete zararı o verir. Biz devlet ve milleti yeniden buluşturma çabası içindeyiz. Devlet ve millet bir daha yanlış yapmayacaklarını deklare etmeden bu zor olur. Yeni Türkiye diye kastettiğimiz felsefesinin temelinde Şeyh Edebali’nin ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ düşüncesi vardır.

Haberin Devamı

50 KİLO UNDAN FAZLASI

- Bundan sonra devletin resmi ideolojisi olamaz. Hepimizin yaşadığı acıları paylaşarak konuşacağız. Devlet milleti adam etmek için yoktur, devlet millete hizmet etmek için vardır. 28 Şubat’ta Vural Savaş o zamanki iktidar partisi için kanser demişti. Kim sana bu hakkı verdi? Ama böyle zihniyet hep sürdü. Geçmişin yanlışları üzerinden gitmek fayda getirmez. 1994’te bile 50 kilo undan fazla kimse un bulunduramaz denildi Tunceli’de. Bu talimatlar veriliyordu önceden. Hepimiz çıkalım mahallemizden herkes kendi mahallesinin dışında birbiriyle konuşsun. Dayatmacı, baskıcı dil artık olmayacak yeni Türkiye’de. Herkes birbiriyle selamlaşsın konuşsun. Hak Muhammed Ali lokmasını Hak Muhammed Ali muhabbetiyle birleştirelim. Berkin Elvan’ı düşündüğümüz zaman Yasin’i de Burak Can’ı da düşünelim.

Haberin Devamı

MUNZUR ÜNİVERSİTESİ

- Birincisi Dersim’de eski kışla, müzeye dönüştürülecek. Adı da Dersim Müzesi olacak. Bunun için de 10 milyon liralık ödeneğin talimatını verdik. Bütün ziyaret yerlerinin yolları yapılacak. Gitmek isteyenler en iyi şartlarda gidecek. Rektörümüz ve akademisyen arkadaşlarımız üniversitenin adının Munzur olmasını istediler. Munzur Üniversitesi’ne hayırlı olsun diyoruz.

- Bundan sonra atamalarımızda, görevlendirmelerimizde tek bir ölçümüz vardır: Liyakat. Alevi vatandaşlarımızda bir sıkıntı varsa bunun takipçisi olacağız. Din kültürü derslerimizde Alevi vatandaşlarımıza yönelik tek bir cümle olursa bunun takipçisi olacağız. Alevi İslam geleneği müfredatı daha da zenginleşecek.”

Haberin Devamı

Dersime selam

TORUNLARLA GÖRÜŞTÜ

DERSİM isyanında asılan Seyit Rıza’nın torunları İbrahim Kandil, Hüseyin Kandil ve Zeliha Polat da etkinliğe davet edildi. Torunlar, ayaküstü yapılan görüşmede Başbakan Davutoğlu’ndan dedelerinin mezarının bulunmasını istediler.

ÖPTÜRMEDİ ÖPTÜ

BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu'nun cemevi çıkışında önünü kesen bir kişi elini öpmek istedi. Elinin öpülmesine izin vermeyen Davutoğlu, bu kişinin elini kendisi öptü. Davutoğlu'nun ziyareti sırasında kentte çok sıkı güvenlik önlemleri alındı. Munzur Çayı üzerindeki köprülerin ayaklarında dalgıçlar da arama yaptı.

KILIÇDAROĞLU’NA TAZİYE

Haberin Devamı

Başbakan Davutoğlu Tunceli Üniversitesi’ndeki konuşmasında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na kayınvalidesini kaybetmesinden dolayı taziyesini iletti.

Dersime selam

PROTESTOYA MÜDAHALE

BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu’nun Tunceli Valiliği’ni ziyareti sırasında yaklaşık 300 kişi protesto gösterisi yaptı. “Dersim’den defol” sloganları atan ve belediyeye yürümek isteyen gruba polis gaz bombası ile müdahale etti. Protestolar üzerine Davutoğlu’nun Tunceli Belediyesi’ni ziyareti iptal edildi. Polis, protestocuları dağıttıktan sonra belediye çevresinde geniş güvenlik önlemleri aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!