Müzakerede uzatma formülü

Güncelleme Tarihi:

Müzakerede uzatma formülü
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2014 01:20

Tahran ve 5+1 grubunun İran’ın nükleer programı görüşmelerinde anlaşmaya varılması için konulan süre bugün sona erdi. Tahran’ın müzakereleri altı ay ya da bir yıla kadar uzatmaya açık olduğunu belirtiliyor.

Haberin Devamı

İran ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi ABD, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin ile Almanya (5+1) arasında Avusturya’nın başkenti Viyana’da 18 Kasım’dan beri devam eden nükleer müzakere görüşmelerinde dün kritik gündü. İsviçre’nin Cenevre kentinde 24 Kasım 2013’te varılan geçici anlaşmaya göre, 20 Temmuz 2014’e kadar kapsamlı anlaşmaya varılması öngörülmüş ancak bu sağlanamamıştı. Bunun üzerine anlaşma için süre 24 Kasım’a(bugün) kadar uzatılmıştı. 5+1 olarak bilinen ülkeler, BM yaptırımlarının kaldırılması karşılığında İran’ın nükleer programını sınırlandırmasını istiyor. Tahran ise nükleer silah üretme amacına sahip olduğu iddialarını reddediyor.

KERRY: SIKI ÇALIŞIYORUZ

Viyana’daki Palais Coburg otelinde görüşmeler dün de yoğun şekilde sürdü. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, dün önce Alman Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ile daha sonra Viyana’ya gelen, Suudi Arabistan’ın Dışişleri Bakanı Suud El Faysal’la görüştü. Kerry, önceki gün, “Sıkı çalışıyoruz. Ölçülü bir gelişme kaydettiğimizi umuyoruz ama hala ciddi farklılıklar var” demişti. Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan İranlı bir kaynak, gerçek bir anlaşma olmaması durumunda Tahran’ın müzakereleri altı aya ya da bir yıla kadar uzatmaya açık olduğunu söyledi. ABD Başkanı Barack Obama, taraflar arasında hala önemli farklılıkların bulunduğunu söylerken, Steinmeier ‘Tarafların bir çok başlıkta ayrı düştüğünü’ doğruladı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ‘Kötü bir anlaşma yapılması yerine hiçbir anlaşmaya imza atılmamasını tercih ettiklerini’ söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!