Siz siz olun, mümkünse trafik kazası geçirmeyin!

Lafı dolandırmadan konuya gireceğim.

Haberin Devamı

Yeşil ışıkta karşıdan karşıya geçerken, kendisine yanan kırmızı ışığı umursamayan sürücü, hızla size çarpıyor. Ambulansla en yakın hastanenin acil servisine kaldırılıyorsunuz. Hastane özel, ama Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile de anlaşmalı. Bir hafta yoğun bakımda kaldıktan sonra çıkıyorsunuz, fakat ağır yaralı olduğunuzdan tedaviniz devam ediyor. Buraya kadar sorun yok; çünkü trafik kazalarında ister özel, ister kamu olsun yoğun bakımdaki tüm tedavi giderlerini SGK karşılıyor.
Yoğun bakım sonrası on gün daha tedavi gördükten sonra, hastaneden ayrılma vaktiniz geldi. İşte şimdi yandınız. Hastane önünüze 10 bin liralık fatura koyuyor. ‘Bu ne faturası, hani SGK ile anlaşmalıydınız, hani SGK tüm giderleri karşılıyordu?’ diyorsunuz. Hastanenin cevabı net: ‘Faturanız 12 bin lira, 2 bin lirasını SGK ödedi, kalanı size ait.’
‘Peki, kardeşim bu trafik kazası, sigorta şirketi nerede?’ diyorsunuz. Sigorta şirketinin cevabı da net: ‘Sigortadan sağlık giderlerini karşılama sorumluluğumuz üç yıl önce bitti.’
Dönüp SGK’ya, ‘Neden ödemiyorsun?’ diye soruyorsun. SGK, ‘Kendi belirlediğim limitlerle ödedim, üzeri beni bağlamaz, nereye gidersen git’ diyor.
Artık neye yanarsınız; haftalarca tedavi görmenize mi, kazada kusurunuz olmadığı halde cebinizden binlerce lira ödemenize mi? Hal böyle olunca da ya SGK’ya, ya sigorta şirketine ya da çarpan araç sürücüsüne dava açmak zorunda kalıyorsunuz.

SGK MASRAFI KARŞILAMIYOR

Şaka gibi değil mi, ama değil. Anlattığım bu ve benzeri olaylar nedeniyle üç yıldır binlerce mağdur kişinin, mahkemelerde açmış olduğu binlerce dava var. Sebep?
Yıllardır trafik kazalarında tedavi masrafları sigorta tarafından karşılanırken, 2011 yılında yasa ile tüm sağlık giderlerini SGK üstlendi. Sigortacılara da trafik sigortası primlerinden yüzde 10 payı SGK’ya aktarma zorunluluğu getirildi. Diyecek bir söz yok; kamu yönetimidir, böyle takdir etmiştir. Ama yıllardır kazazedeler, trafik sigortası limitleri dahilinde istediği hastanede, istediği tedaviyi görürken, yeni uygulama ile SGK olarak sen kalkıp da, ‘ödemeleri Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) üzerinden yapacağım’ dersen, üç kuruş ödeyip, kalanı da vatandaşın cebine bırakırsan; yetmez bir de özel hastanelere fark alma hakkı tanırsan bu ne hakkaniyete sığar, ne sosyal devlet anlayışına, ne de vicdana. İşte bugün olduğu gibi binlerce, yarın öbür gün de on binlerce kazazede ortalarda, ‘ona mı dava açsam, buna mı dava açsam’ diye dolanır, durur.
Bitmedi, dahası da var. Üç yıl öncesine kadar sakat kalıp, protez taktırmak zorunda kalan kazazedelerin protez bedeli, sigorta limitleri dahilinde ödenirdi ve bu da ciddi bir rakamdı. Şimdi, SGK’nın ödediği ile en dandik protez kullanılmak zorunda kalınıyor; yetmiyor üzerini de vatandaş cebinden ödüyor. Böyle rezalet olur mu?

KAZAZEDELERİN HAKLARI

Gidip bakın, bugün trafik sigortasının sağlık giderleri için kişi başına limiti, 268 bin lira. Sorarım, SGK, son üç yılda hangi kazazede için 268 bin lira sağlık gideri ödemiş? Bir sorum daha var: Yeni uygulama başladığından bu yana, yani 3,5 yılda, sigortacılar, trafik kazası geçirenlerin sağlık giderlerinin karşılanması için 2 milyar lira SGK’ya para aktardı. SGK, bu parayı gerçekten kazazedelerin sağlık giderlerine mi harcadı –ki, hiç zannetmiyorum- yoksa başka yerlere mi harcandı?
Gelelim sevindirici habere. Danıştay, SGK’nın, trafik kazalarında sağlık giderlerini SUT üzerinden ödemesinin, vatandaşı mağdur ettiğine karar vererek, uygulamayı durdurdu. Artık SGK, kazazedeye üç kuruş para ödemeyecek; tedavi giderlerini, en azından sigorta limitleri dahilinde karşılayacak. Peki, bu karar uygulanıyor mu? Duyumlarıma göre uygulanmıyormuş; SGK, yine eski sisteme yani, SUT üzerinden ödemeye, devam ediyormuş.
O yüzden tavsiyem, böyle bir durumla karşılaşan kazazedeler, SGK’nın kapısını çalıp, Danıştay’ın uygulamayı durdurduğunu söyleyip, tüm tedavi masraflarını alsınlar. Tabi bir önerim daha var; böyle bir ortamda mümkünse, kimse trafik kazası geçirmemeye çalışsın!

Yazarın Tüm Yazıları