Yeni trenler için 38.5 milyon Euro’luk imza

Güncelleme Tarihi:

Yeni trenler için 38.5 milyon Euro’luk imza
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2014 01:18

sayısıyla her geçen gün büyüyen metro sisteminde artan ihtiyaçların karşılanması için Aralık ayında ihalesini gerçekleştireceği 85 vagonlu 17 tren seti için 38.5 milyon Euroluk kredi alım sözleşmesi imzaladı.

Haberin Devamı

Tren setlerinin maliyetinin 38.5 milyon Euro’luk kısmını içeren sözleşmeye İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile EBDR (Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası) Belediye Alt Yapı Finansmanı Departman Direktörü Jean Patrick Marquet imza attı. EBDR Operasyon Lideri Fatih Türkmenoğlu ile İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Pervin Şenel Genç, Genel Sekreter Yardımcıları Raif Canbek, Fügen Selvitopu, Aysel Özkan ve Buğra Gökçe, Belediye 1. Hukuk Müşaviri Canan Mut ve birim müdürlerinin de hazır bulunduğu imza töreninde konuşan Jean Patrick Marquet, daha önce yeni yolcu gemileri kredi sözleşmesi için İzmir’e geldiklerinde güzel hatıralarla geri döndüklerini hatırlatarak, "Bugün yine buradayız. Ortaklığımız ve işbirliğimiz giderek sağlamlaşıyor. Gelecekte de başka projelerle işbirliğine hazırız. İzmir Büyükşehir Belediyesi ekibine verimli ve hızlı çalışmalarından çok teşekkür ediyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Büyükşehir Belediyesi’nin kentte yapacağı projeler içinde "Katı Atık Tesisi" Projesi bulunduğunu da öğrendiklerini dile getiren Marquet, "O projede de birlikte çalışmak isteriz" dedi. EBDR heyetini İzmir’de ağırlamaktan duyduğu memnuniyetin altını çizen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise desteklerinden dolayı EBRD yetkililerine teşekkür etti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, EBDR’den alınan 38.5 milyon Euro’luk kredinin yanı sıra, 85 vagonun geri kalan maliyetini de Uluslararası Finans Kurumu (IFC), Fransız Kalkınma Ajansı (AFD), ING Bank (MIGA Garantisi altında) ve belediye bütçesinden karşılamayı planlıyor. Eburibor+2,85 karşılığı sabit faiz oranında, 3 yıl anapara geri ödemesiz toplam 15 yıl vade yapısında alınacak bu krediler için 16 Haziran 2014 tarihinde ’Ön Finans Yetkilendirme Mektubu’ sözleşmeleri imzalanmıştı.

Kreditör kuruluşlarla yapılan görüşmeler sonucunda, kredi sözleşmeleri imzalanmadan ihale sürecini başlatan İzmir Büyükşehir Belediyesi, 17 Aralık 2014 tarihinde 85 vagonlu 17 tren seti alımı için ihale gerçekleştirecek. Ulusal ve uluslararası yatırımcılara açık olan ihale kapsamında alınacak yeni setler ve gelecek 10 yeni vagon ile İzmir Metrosu filosundaki toplam vagon sayısı ikiye katlanarak 172’ye ulaşacak. İhale sonuçlanıp sözleşmenin imzalanmasının ardından, trenlerin tamamı 26 ayda teslim edilecek.

Haberin Devamı

İzmir Metrosu’nda halen günde 350 bin, İZBAN’da ise günde 280 bin yolcu taşınıyor. Bu rakam, toplu ulaşımdaki toplam yolcu sayısının yüzde 30’una denk geliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!