TÜYAP'ın ardından

İstanbul iki hafta önce sanat açısından iki önemli etkinliğe sahip oldu.

Haberin Devamı

Biri TÜYAP Kitap ve Sanat Fuarı diğeri ise çağdaş resmin tanıtıldığı Contemporary Istanbul. Contemporary sıkça medyada yer aldığından ben TÜYAP’ın sanat bölümüne değineceğim. Nedense Beylikdüzü’ndeki fuar alanında yapılan bu devasa etkinlik sadece “Kitap Fuarı” olarak bilinir. Oysa TÜYAP’ta iki dev salon resim, baskı, heykel vs. gibi görsel sanatsal faaliyetlere ayrılır. Buralarda galeriler, sanatçılar eserlerini sergileyip, satış yaparlar.

İLGİSİZLİĞİN NEDENLERİ

TÜYAP’taki bu sanatsal etkinliğin yeteri kadar bilinmemesinin en önemli nedeni çoğunlukla Contemporary ile aynı döneme denk gelmesi ve medyada sadece kitap fuarının yer bulmasıdır. Bana göre bir diğer önemli nedeni de, TÜYAP’taki sanat fuarına katılan özellikle genç kuşak ressamların özensizliği, alternatif olacağım diye gereksiz yere dağınıklığı ve fuarı gezen sanatseverlere karşı ilgisizliği. Bu yılki fuarda bazı genç ressamların eserlerini sergiledikleri bölümde resimlerini portatif duvarlar yerine yerlere rastgele atıp bıraktıklarına bizzat şahit oldum. Eğer resimleri yere rastgele atıp, hem de başında durmadan sergilemek “Çağdaş sanat anlayışının bir ibaresi” sayılıyorsa, kusura bakmasınlar bunu ne ben anlayabiliyorum, ne de sanatseverlerin büyük çoğunluğu. Zaten TÜYAP’ta da sanatseverlerin çoğunlukla bilinen galerilere ve ressamlara ilgi duyması, gençlere “Biz nerede hata yapıyoruz” sorusunu sordurmalı. Elbette bir ülkedeki yönetim anlayışı da, siyaset dışındaki yaşamın diğer alanlarını da dolaylı veya dolaysız etkiliyor. Maalesef Türkiye’nin şu anki yöneticileri sanata ve sanatsal etkinliklere gereken ilgiyi göstermiyor. Bu durum da, TÜYAP’taki sanat fuarının hak ettiği düzeyde duyulmamasında rol oynuyor.

Haberin Devamı

ANKARALI GALERİLER

TÜYAP Sanat Fuarı’nın Ankara boyutuna gelirsek. Serdar Kaya yönetimindeki Galeri Valör ile Mehmet Subaşı yönetimindeki Galeri Soyut, gösterişli şekilde fuarda yerlerini almışlardı. Aysel Gözübüyük de fuarın diğer Ankaralı galerilerinden birisiydi. Fuarı gezerken aralarında işadamı Erhan Peker, Ayhan Bozkurt gibi çok sayıda Ankaralı sanatsevere rastladım. İstanbul, Ankara ve İzmir dışında Türkiye’nin çok az sayıdaki kentinden fuara katılım olması ise tabii ki üzücüydü.

Haberin Devamı

MADENCİLER UNUTULMAMIŞTI

Bu arada Soma, daha sonra Ermenek’te yaşanan maden faciaları, TÜYAP Sanat Fuarı’na da konu olmuştu. Türkiye’de figür resmin önde gelen ressamlarından olan ve hüzün yansıtan figürleri ile bilinen ünlü kadın ressam Neş’e Erdok’un Soma faciasından sonra yaptığı resim, fuarın en ilgi çeken yapıtlarından birisiydi. Evin Sanat Galerisi’nin reyonunda sergilenen 130x190 cm. boyutlarındaki eser, Erdok’un en son yaptığı resim. Erdok’un tuval üzeri yağlıboya resminde, Soma’daki kazada yaşamını yitiren 301 madenci ile onların aileleri ve hayatta kalan diğer madencilerin çektiği acılar, ölen bir madenci ve ailesi üzerinden anlatılıyordu.

Haberin Devamı

ANKARA’DA MİNİ TÜYAP

Galeri Valör, TÜYAP’a götürdüğü sanatçıların eserlerinden oluşan bir sergiyi Ankara’da da düzenliyor. “Mini TÜYAP” adlı sergide Komet, İbrahim Safi, Burhan Doğançay, Adnan Turani, Mehmet Pesen, Turan Erol, Mustafa Ayaz, Hüseyin Yüce, Vahap Demirbaş, Günseli Kapucu, Hale Nurol, Şenol Özdemir, Baran Kamiloğlu, Kadir Öztoprak’ın eserleri satışta olacak.

KENTTE NE VAR?

Ankara’da üç yeni galeri açıldı. Birincisi Yıldızevler’deki Turan Akyürek yönetimindeki Çankaya Sanat Galerisi. Burada ustalardan karma sergi yer alıyor. Cinnah Caddesi üzerinde açılan Foyaart’ta Armağan Yolgösteren ve Genco Gülan’ın sergilerini görebilirsiniz. Son yeni galerimiz ise Yıldız’daki Jan Sanat. Janset Hurmi’nin yönetimindeki galeri 6 Aralık’ta ustalardan karma sergiye evsahipliği yapacak. Diğer bazı sergiler de şöyle:
Işıl Özışık-5 Aralık’a kadar(Nurol Sanat/K.dere), İmren Erşen-28 Kasım’da açılacak(Cumhuriyet Gazetesi Kültür Merkezi/Çankaya), Fevzi Karakoç-10 Aralık’a kadar(Armoni Sanat/Yıldızevler), Halil Coşkun-6 Aralık’a kadar(Sevgi Sanat/Çankaya), Betül Bapir-Zeynep San-10 Aralık’a kadar(Bilkent Üniversitesi Sanat Galerisi), Sibel Çetin-Yarın açılacak(Gözde Sanat/A.Ayrancı), Lütfiye Güler Özdiler-Yarın açılacak(TBMM Kültür Evi/Mithatpaşa Cd.), Emin Öztürk-13 Aralık’a kadar(KAV Sanat/Yıldız).

Yazarın Tüm Yazıları