TUROB: 'Fatura bize çıkıyor'

Güncelleme Tarihi:

TUROB:  Fatura bize çıkıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2014 13:28

Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) açıklamasına göre, Ortadoğu'daki karışıklıklar, Türkiye genelinde yaşanan toplumsal olaylar gibi gelişmeler, Türkiye genelinde otel doluluklarını da olumsuz etkiledi. Bu durum dünyanın önde gelen veri ve analiz şirketlerinden STR Global'in Ekim 2014 Ülke Performans Raporu'na da somut olarak yansıdı.

Haberin Devamı

TUROB açıklamasına göre, Ortadoğu'daki karışıklıklar, Türkiye genelinde yaşanan toplumsal olaylar gibi gelişmeler Türk turizmine fatura çıkarmaya devam ediyor. Özellikle geçen ay Kobani'deki olayları protesto
eylemlerinin otellere zararı 13 milyon avroyu aşarken, Türkiye genelinde otel dolulukları da olumsuz etkilendi. Bu durum dünyanın önde gelen veri ve analiz şirketlerinden STR Global'in Ekim 2014 Ülke Performans Raporu'na da somut olarak yansıdı.

STR'nin raporunda İsrail de Avrupa pazarına dahil olarak gösterilirken, ekim 2014 döneminde, tüm Avrupa ülkelerindeki en düşük doluluk oranları sıralamasında yüzde 57,5 ile ilk sırada İsrail yer aldı.

Bu sıralamada yüzde 63,8 ile Türkiye ikinci sırada geldi. Ekim ayında Türkiye açısından sevindiren bir gelişme ise ortalama günlük satılan oda bedelinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,1 artış yaşanması oldu. Bu bedel 115,2 avrodan 118,6 avroya yükseldi.

Haberin Devamı

Türk turizmin lokomotif şehirlerinden İstanbul'da ekim 2014'te otel dolulukları dolulukları bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 0,6 artarak yüzde 67,6 oldu. 2013 yılının aynı ayında bu oran yüzde 67,2 olmuştu.

İstanbul'da ortalama günlük satılan oda bedeli de 152,5 avro olarak gerçekleşti ve 2013'e göre yüzde 3,9'luk bir düşüş gösterdi. Ocak-ekim döneminde ise İstanbul'da doluluk oranları yüzde 67,8'den yüzde 65,8'e, günlük satılan oda bedeli de 148,4 avrodan 138,2 avroya geriledi.

Antalya ise ekim 2014 otel dolulukları bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 6,5 düşerek, yüzde 59,1'e geriledi. Geçen yılın aynı ayında bu oran yüzde 63,2'ydi.

Buna karşılık bu ilde oda fiyatlarında önemli bir artış gerçekleşti. Bu ilde ortalama günlük satılan oda bedeli 90,58 avroya ulaştı ve 2013'e göre yüzde 27,4 artış gösterdi. Antalya'da 2014 yılbaşından ekim sonuna kadar geçen sürede ise doluluk oranı yüzde 65,2'den yüzde 61,9'a geriledi.

Başkent Ankara ise yükseliş eğilimini sürdürdü. Ankara, ekim 2014 otel dolulukları bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 7,1 artarak, yüzde 61,3'e çıktı. Ortalama günlük satılan oda bedeli de yüzde 11,3 artışla 81,6 avro oldu.

Haberin Devamı

Türkiye'nin turizmde rakibi olan ve kriz döneminde gerilemesiyle dikkati çeken Yunanistan'da ise istikrarlı bir yükseliş başladı. Ekim ayının en yüksek artışı yüzde 18,3 ile Yunanistan'da gerçekleşerek doluluklar yüzde 73,4'e yükseldi. Ekim ayının en yüksek doluluk oranına ise yüzde 89,6 ile Malta ulaştı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen TUROB Başkanı Timur Bayındır, oda başı gelirlerin geçen yıla göre düşüş gösterdiğini belirtti.

Geçen yıl yaşanan düşüşün doluluk oranlarına sabitlendiğini ifade eden Bayındır, "Doluluk oranları bir kıstas olmakla beraber, oda başı elde edilen gelir bize asıl statüyü gösteren kriterdir. Doluluk hedeflerini gerçekleştirmeye çalışırken, stratejimizi tek tarafları olarak oda fiyatları üzerinden kurgulamak, uzun vadede sektör için sıkıntı oluşturur" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!