Türkiye’ye ihtiyaç var

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’ye ihtiyaç var
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2014 01:19

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan’ın Beylerbeyi Sarayı Sarı Köşk’te 4 saat ağırladığı ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, “Bugün de yüzleştiğimiz sorunlarla başa çıkabilmek için yine birlikte çalışarak Türkiye ile ABD arasındaki stratejik ortaklığı güçlendirmeye devam ediyoruz. Bizim Türkiye’ye ihtiyacımız var. Sanırım Türkiye de bize ihtiyacı olduğuna inanıyor. Yakınız ve yakın olmaya devam edeceğiz. Misafirperverliğiniz ve dostluğunuz için, benim ülkeme verdiğiniz dostluk için teşekkür ediyorum” dedi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ı Beylerbeyi Sarayı’nda kabul etti. Türkiye tarafında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Savunma Bakanlığı Müsteşarı Sezai Bostancı, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri İbrahim Kalın, Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç, ABD tarafında ise Ulusal Güvenlik Danışmanı Colin Kahl, Avrupa ve Avrasya Özel Danışmanı Mike Carpenter, Dışişleri Bakanlığı IŞİD’le Mücadele Koalisyonu Başkan Özel Temsilci Vekili Brett McGurk, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Avrupa Kıdemli Direktörü Charlie Kupchan, Ankara Büyükelçisi John Bass da katıldı. Erdoğan ve Biden çalışma yemeğinin ardından birlikte açıklama yaptı. Erdoğan şunları söyledi:

Haberin Devamı

MEMNUNİYET VERİCİ

“ABD ile işbirliğimizi güçlendirerek devam ettirmek istiyoruz. Her şeyden önce birinci derecede Suriye ve Irak’ta yaşanan gelişmeler ile DEAŞ (IŞİD) tehdidi konusunda etraflıca bir görüşme imkanımız oldu. Gerek DEAŞ’ın Musul’dan doğuşu tekrar Musul’a dönüşü, Suriye’de palazlanması bütün bu süreçleri ele alma fırsatımız oldu. Tabi ki bu konuda kapsamlı, ayrıntılı bir görüşmeyi bugüne kadar sürdürdük ve sürdürmeye de devam ediyoruz. Özellikle Kuzey Afrika’daki son gelişmeleri değerlendirme imkanımız oldu ve istişare ettiğimiz pek çok konuda ABD ile fikir birliği içinde olduğumuzu da memnuniyetle gördüğümüzü ifade etmek isterim. Bu konudaki işbirliğimizi ileri götürme yönünde ortak kararlılığa sahip olduğumuzu da müşahede ettik. En önemlisi iki NATO müttefiki olarak birbirimizin savunma ve güvenliğine olan bağlılığımızı bir kez daha teyit ettik.

DAHA ETKİN KILACAĞIZ

Bölgesel ve uluslararası barış ve güvenliğin korunması için ABD ile işbirliğimizi derinleştirerek daha da etkin kılmaya kararlıyız. Bugünkü görüşmelerimiz bu bakımdan çok çok önemlidir. En üst düzeydeki temaslarımız aynı yoğunlukta devam edecektir. Türkiye-ABD ilişkilerimizin bugün her zamankinden daha kapsamlı ve daha güçlü olduğuna inanıyorum. Sayın Biden’a gerek şahsı gerek heyeti gerek eşiyle birlikte yapmış oldukları bu ziyaretin anlamlı olduğunu ve neticesinin de bereketli olacağını tahmin ediyorum.”

Haberin Devamı

Türkiye’ye ihtiyaç var

SAYGI DUYUYORUM

ABD Başkan Yardımcısı Biden da, Türkiye ile ABD’nin 60 yıldır müttefik olarak çalıştığını belirterek şunları söyledi: “Cumhurbaşkanı ile birbirimizi uzun zamandır tanıyoruz ve kendisine çok saygı duyuyorum. Her zaman çok açık ve dürüstçe görüşmelerimiz olmuştur. Çünkü dostlar ve müttefikler de böyle yapar. Açık olan bir şey var, bu dostluğun derinliği. Bu ortaklığın önemi her zaman olduğundan daha fazladır şu anda. Dünyanın kollektif olarak yüzleştiği çok önemli sorunlar var şu anda. Suriye ve Irak konularını uzun zamandır görüşüyoruz. Uluslararası koalisyonun bir parçası olarak İŞID’i zayıflatmak ya da DEAŞ’ı yenmek için çalışmalarımızdan bahsettik. İŞID’e DEAŞ olarak da hitap etmekten de rahatlık duyuyorum. Çok açık görüşmelerimizde müttefiklerin yapması gerektiği gibi ortak stratejiler geliştirdik. Cumhurbaşkanı Irak’taki gelişmelerle ilgili değerlendirmelerini bana aktardı. Dün akşam ve bu sabah da Başbakan ile görüşme fırsatı buldum. Kendisi Irak’tan yeni döndü. Irak’la ilgili aynı görüşlere sahibiz.

Haberin Devamı

ESAD UZAKLAŞTIRILMALI

Suriye’deki siyasi geçiş süreci, Esad rejimini uzaklaştıracak şekilde olmalıdır. Ilımlı Suriye muhaliflerini eğitmek ve donatmak konusunda çabalarımızdan bahsettik. Türkiye, Suriye’de olanlardan dolayı ağır bir insancıl yükü taşımaktadır. Türk hükümeti ve halkı 1.6 milyon mülteciye kucak açmıştır Türkiye’de. Türkiye onlara insancıl ihtiyaçlarını sağlıyor, yiyecek, eğitim gibi. Türk hükümeti ve halkı bu insanlara kucak açmıştır. Bu kadar yüksek sayıda mülteciyi ülkenizde ağırlamak gerçekten büyük maliyeti olan bir şey. ABD de insancıl destek veriyor. Sizin yaptığınız çabalar çok önemli gerçekten. Türkiye’nin yaptığı şeyler sayesinde biz de 3 milyar dolar bu çabaya harcıyoruz. Bunun 200 milyon doları Türkiye’ye harcanıyor. Tabi sizin maliyetiniz çok daha yüksek ama kolektif olarak biz de bu krizin insancıl yönüyle çalışıyoruz. Bu insancıl çalışmalarımızdan da ötesinde ikimiz de Suriye ve Irak’taki savaş meydanlarına akan yabancı savaşçıların önlenmesi ve finans kaynakarının kurutulması konusunda atacağımız adımlardan bahsettik.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!