Irak ordusunu da eğiteceğiz

Güncelleme Tarihi:

Irak ordusunu da eğiteceğiz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2014 01:19

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Türkiye ziyareti kapsamında Başbakan Ahmet Davutoğlu’yla yaptığı ikili görüşmelere Suriye, Irak ve IŞİD konuları damga vurdu.

Haberin Devamı

Biden ile Davutoğlu önce cuma günkü akşam yemeğinde, daha sonra da Atlantik Konseyi’nin Tarabya’da düzenlediği enerji konferansının ardından iki kez görüştü. Davutoğlu, Biden’a geçen hafta gerçekleştirdiği Bağdat ve Erbil’deki temaslarıyla ilgili de bilgi verdi. Başbakanlık’tan üst düzey bir yetkili ise Davutoğlu - Biden görüşmelerine ilişkin şu bilgileri verdi:

“Her iki taraf da Irak’taki yeni hükümeti ve yeni süreci destekleme konusunda hemfikir. Ancak bildiğiniz gibi Türkiye IŞİD’le mücadelede daha kapsamlı bir yaklaşımı benimsiyor. Suriyeli ılımlı güçlerin Türkiye tarafından eğitilmesini içeren ‘eğit-donat’ programı üzerinde zaten anlaşmaya varıldı. TSK, Kuzey Irak’ta peşmerge güçlerini eğitmeye başladı. Başbakan Davutoğlu da Kuzey Irak’a en son ziyaretinde eğitim aldıkları kampı ziyaret etti. IŞİD hepimiz için ortak tehdit. Özellikle Irak’ta ulusal orduya eğitim vermeyi kabul ettik. Başbakan Davutoğlu’nun Irak Başbakanı Haydar el İbadi’yle görüşmesinde de bu konu gündeme geldi. Irak’ta istikrarın sağlanması için Türkiye her türlü desteği vermeye hazır.”

Haberin Devamı

GÜVENLİ BÖLGEYİ MUHALİFLER YARATABİLİR

Beyaz Saray’dan üst düzey bir yetkili ise Suriye ile Türkiye arasında oluşturulma ihtimali olan herhangi bir güvenli bölgeyi, Türkiye ve ABD tarafından eğitilip güçlendirilecek Suriyeli muhalif grupların yaratabileceğini söyledi. Biden, Air Force-2 uçağıyla Türkiye’ye gelirken uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan ABD’li yetkili, Beyaz Saray’dan gönderilen brifing deşifresine göre “ABD yönetiminin güvenli bölge yaklaşımında nerede durduğuna” yönelik soru üzerine şunları söyledi:
“Eğer Suriye’nin kuzeyinde muhalefeti güçlendirmeyi başarabilirseniz, onlar da hareket edilebilecek güvenli bölgeler yaratmayı başarabilirler. Bu, uluslararası toplumun bu bölgeyi güvenli alan ilan etmesinden farklı bir model.”

‘ESAD’SIZ DÖNÜŞÜM

ABD’li yetkili, Türkiye ile Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın olmadığı bir siyasi dönüşüm ihtiyacı bulunduğu konusunda da aynı fikri paylaştıklarını belirtti. Ancak, stratejilerinin ‘önce-IŞİD’, ‘önce-Irak’ şeklinde belirlendiğini ama bunun ‘sadece IŞİD’, ‘sadece Irak’ anlamına da gelmediğini vurguladı.

İspat et yoksa ihanet içindesin

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na ‘MİT iddiaları’yla ilgili yanıt verdi, “Elinde bir delil varsa çık ve ispat et, yoksa ihanet içindesin” dedi. Beraberinde eşi Sare Davutoğlu ile birlikte İstanbul’dan Ağrı’nın Patnos ilçesine gelen Davutoğlu, AK Parti 5’inci Olağan Kongresi’ne katıldı. Kongrede konuşan Davutoğlu, özetle şunları söyledi:

ANTRENÖR ZANNEDİYOR

"Güya MİT, CHP'yi karıştırmak için bazı faaliyetlerde bulunuyormuş. Kılıçdaroğlu'nun görmediği husus şu: Türkiye Cumhuriyeti kurumları gece gündüz bu vatanın emri ve hizmetindedir. Aslında kendi acziyetini, zayıflığı örtmek için bir devlet kurumuna iftirada bulunuyor. Halbuki milletimiz biliyor. MİT dışarıdaki vatandaşları kurtarırken gösterdiği gayret ve cenki, içeride de huzur istikrar için gösteriyor. Kılıçdaroğlu'na buradan sesleniyorum. İftiralar üzerine siyaset yapmayın. Devlet kurumlarını zafiyet içinde göstermeye çalışmayın. Çünkü bu kurumlar hepimize lazım. Elinde bir delil varsa Sayın Kılıçdaroğlu çık ve söyle. Çık ve ispat et. İspat edemiyorsan müfterisin. İspat edemiyorsan devlet kurumlarını zayıflatmak üzere faaliyet gösteren bir ihanet içindesin. Kılıçdaroğlu da yapamadığı liderlik dolayısıyla dağılmakta olan partisinin vebalini devlet kurumlarının üzerine yüklemeye çalışıyor. Sayın Kılıçdaroğlu MİT'in yapacak çok önemli işleri var. CHP ile uğraşacak kadar vakti yok.” Turgay İPEK-Servet ARSLAN-Asef LAŞ Semih YARDIMCI-Bahar DEMİREL/DHA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!