‘Rusya’ya kanatlanacak

Güncelleme Tarihi:

‘Rusya’ya kanatlanacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2014 22:13

DÜNYADA sayılı tavuk üreticileri arasında yer alan Türkiye, ihracat pazarlarını çeşitlendirmek için harekete geçti. En çok Irak’a ürün gönderen Türkiye, Rusya, Filipinler ve Singapur ile 375 milyon dolarlık pazar yaratmayı hedefliyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’de üretimi ve tüketimi her geçen gün artan kanatlı eti için ihracatın sınırları da zorlanıyor. Irak dışında neredeyse hiçbir pazara yüksek oranda beyaz et ihracatı gerçekleştiremeyen sektör, Rusya’nın AB ve ABD’ye uyguladığı ambargo sonrası gözünü Rus pazarına dikti. Rusya tarafından ABD’ye verilen 150 bin tonluk kotanın Türkiye’ye verilmesi halinde 300 milyon dolarlık ihracatın gerçekleştirilebileceğini ifade eden Keskinoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Keskin Keskinoğlu, Rusya dışında Filipinler ve Singapur’un da radarlarında olduğunu söyledi. Türkiye tarafından yapılan kanatlı ihracatının yarısını Irak’ın oluşturduğuna dikkat çeken Keskinoğlu, “Bu 3 ülke içinde ihracat kanalları açılırsa toplam 375 milyon dolarlık gelir elde edilebilir. Bunlar gerçekleşirse Irak’a bağımlılığımız da azalacak” dedi.

KOTA VERİLMESİ GEREK

Türk piliç eti ürünlerinin Rusya’da perakende pazarına giremediğini belirten Keskinoğlu, “Ürünlerimiz Rusya’daki serbest bölgelere gidebiliyor. Oraya gidenler imalatta kullanılıyor. Kotamız olmadığı için serbest bölgeler dışında ürün göndermek istediğimizde yüzde 85’lik vergi ile karşı karşıya kalıyoruz. Sadece göğüs eti ve kıyma gönderebilirken, perakende pazarına bütün piliç eti de satabileceğiz” diye konuştu.
Filipinlere de kanatlı eti göndermek için Tarım Bakanlığı’nın görüşme halinde olduğuna değinen Keskinoğlu, “Bu ülkeye 5 yıldır zeytinyağı satıyoruz. Marketlerin yüzde 30’unda varız. 140 bin ton beyaz et dışarıdan alıyorlar. Bütün belgeler gönderildi. Oradan heyet gelip fabrikaları inceleyecek” dedi. Singapur ve Malezya’ya da ihracat yaptıklarını kaydeden Keskinoğlu, “Singapur’a 3 yıldır ürünlerimizi gönderiyoruz. 2008’den bu yana Ravica zeytinyağımız ile pazar lideriyiz. Keskinoğlu’nun pişmiş piliç ürünlerini her yerde görebilirsiniz. Bu ülkeye 1 milyon dolarlık ihracat yapıyoruz. Ancak Singapur’a sadece pişmiş piliç eti gönderiyoruz. Piliç eti için de onay bekliyoruz. 3 ay içinde Singapur’dan olumlu cevap gelecek. Filipinler’e 60, Singapur’a 15, Rusya’ya da 300 milyon dolar ihracat yapabiliriz” ifadelerini kullandı.

TENEKE KUTUDA SALAM

Yeni ürünleriyle farklı noktalara girdiklerini belirten Keskinoğlu şunları söyledi: “Konserve için 4 milyon dolarlık yatırım yaptık. Tavuk suyunu yumurtacı tavuklardan ürettik. Her yıl 4 milyon yumurtalık tavuğu kesime gönderiyorduk. Kartlaşmış yumurtalık tavukları değer haline getirdik. Irak, Afrika, Filistin, Suriye ve Kıbrıs’a teneke kutuda salam gönderiyoruz. Bu yılı 1.1 milyar lira ciro ile kapatacağız. 86 milyon dolarlık da ihracat gerçekleştirdik.”

Haberin Devamı


Tavuklar değil sektör rahatladı

Haberin Devamı

GIDA, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın, Yumurtacı Tavukların Korunması ile İlgili Asgari Standartlara İlişkin Yönetmeliği, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yumurtacı tavuklarının yaşam alanlarına ilişkin düzenleme getiren yönetmelik yeni yapılacak yatırımlar için geçerli olacak. Yönetmeliğin yayınlanmasından önce yapılan tavuk çiftliklerine ise çiftliklerini yenilemeleri için 2023’e kadar zaman tanındı. Yeni yönetmelikle 23.12.2011 tarihinde yayınlanan Çiftlik Hayvanlarının Refahına İlişkin Yönetmeliğin ikiye bölündüğünü dile getiren Beyaz Et Sanayicileri Derneği Başkanı Sait Koca, “Eski yönetmelik yumurta çiftliklerinin 2015’e kadar yenilenmesi şartını koymuştu. Bu değişiklikle 2023’e kadar zaman tanındı. Eğer yönetmelik değişmeseydi yumurtacı kafeslerin hepsi kapatılacaktı. Bu da sektörün tamamen bitmesi anlamına geliyordu. AB ülkeleri de yönetmelik yayınladı ve 13 yıl zaman tanıdı. Buna rağmen yüzde 40 başarı sağladı. Eğer Türkiye, zaman tanımamış olsaydı mevcut binaların dahi yıkılması gerekecekti. Kullanılan makineler bile boşa çıkacaktı. Şimdi sektör rahatlamış oldu” dedi.

Haberin Devamı


Yönetmelikle neler değişiyor

Metrekare başına düşen tavuk sayısı 14’ten 9’a düşürüldü.
Bir tavuğa 550 santimetrekarelik serbest alan getirildi.
Kafes alanı 750 santime yükseldi.
Yemlik boyutları değiştirildi.
Her 10 tavuk için en az bir damlama aleti ya da su kabı şartı getirildi.
Yumurtacı tavuk sa- yısı 350’den az olan iş- letmeler kapsam dışı kaldı.

Buzağılara da ‘konfor’ düzeni

GIDA, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yayımladığı yönetmelikle buzağılar için de düzenleme yapıldı. 8 haftalıktan büyük buzağılar veteriner hekim tarafından tedavi görmesinin gerekli olduğu onaylanmadıkça, bireysel bölmelerde olmayacak. Kalacakları yer buzağının zorlanmadan yatmasına, ayağa kalk-masına imkân verecek. 2 haftalıktan küçük buzağılar için yatak temin edilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!