Muğla Valisi Stratonikeia'yı bizzat gezdi

Güncelleme Tarihi:

Muğla Valisi Stratonikeiayı bizzat gezdi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2014 01:18

MUĞLA Valisi Amir Çiçek, Yatağan İlçesi'ne bağlı Eskihisar Mahallesi'nde bulunan 3 bin 500 yıllık Stratonikeia Antik Kenti'nde incelemede bulundu.

Haberin Devamı

Muğla Valisi Amir Çiçek, beraberindeki Yatağan Kaymakamı Gökay Özkan, CHP'li Yatağan Belediye Başkanı Haşmet Işık, Stratonikeia Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt ile birlikte ülkenin en önemli kazı çalışmalarından birinin yapıldığı Stratonikeia Antik Kenti'nde inceleme yaptı. Birden fazla medeniyetin kalıntısını bünyesinde barındıran StratonikeiAntik Kenti'nin kültür turizmi açısından önemli bir yere sahip olduğunu söyleyen Vali Çiçek, "Antik kent, tarihi dokusuyla görülmeye değer. Geçmiş dönemin kültürünü, tarihini, insanların sanatsal faaliyetlerini buradan öğrenebiliriz. Burası hem araştırmacıların hem de tarihi dokuyu merak edenlerin uğrak yeri olacak. Çünkü burada aranan her türlü malzeme var. Bu antik kentin yüzde 10'luk bir bölümü gün yüzüne çıkarılmış durumda. Yılın dört mevsimi ziyaret edilebilecek bir ören yerinin olmasından öte milattan önce 3'üncü yüzyıldan günümüze kadar burada etkili olmuş medeniyetlerin yönetim şekli, dini inancı ve yaşam tarzları hakkında bıraktığı izleri görmek mümkün. Stratonikeia'nın yürüyüş yollarını düzenleyerek tüm insanlığın hizmetine sunmak istiyoruz" dedi.

Haberin Devamı

KENTİN KALKINMASI İÇİN '3T' FORMÜLÜ
Denize kıyısı olmayan Yatağan'ın tarihi ile ön plana çıktığını vurgulayan Vali Çiçek, kentin kırsal alanlarının kalkınması için 3T (tarih, turizm, ticaret) formülünü yaşama geçirmeye çalıştıklarını söyledi. Çiçek ve beraberindeki heyet, Stratonikeia'da bulunan ve Muğla Valiliği tarafından 2007 yılında restore edilen yaklaşık 100 yıllık Hasan Şar Evi'nde incelemelerde bulundu. Tarihi ev hakkında Stratonikeia Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt'ten bilgi alan Çiçek, buradaki restorasyon çalışmalarının titizlikle yapıldığını söyleyerek emeği geçenlere teşekkür etti.


Muğla Valisi Stratonikeiayı bizzat gezdi

BİR ÇOK UYARGARLIĞI GÖRMEK MÜMKÜN
Stratonikeia'da yaklaşık 3 bin 500 yıllık tarihi kalıntıların bulunduğunu belirten Kaza Başkanı Söğüt, "Antik kentimizi gezen ziyaretçiler sanki zamanda yolculuk yapıyormuş hissine kapılıyorlar. Helenistik, Klasik, Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait eserleri bir arada burada görmek mümkün. Tüm bu eserleri korumak amacıyla sistemli bir çalışma yürütüyoruz. Şu anda Valilik ve Bakanlığımızın destekleri ile Hasan Şar evi restoresi tamamlandı. Selçuk hamamı ve diğer yapılar ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Her dönemin eserini burada korumak istiyoruz." dedi.

Haberin Devamı

Müze olarak hizmet verecek olan Hasan Şar Evi, Yatağan'daki Stratonikeia Antik Kenti'nde, geçmişte kazı evi ve müze deposu olarak kullanıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!