TEOG’da netlere şartlanmayın

Güncelleme Tarihi:

TEOG’da netlere şartlanmayın
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2014 09:20

Bu sene ikinci kez uygulanacak olan TEOG ortak sınavlarının ilki 26-27 Kasım’da yapılacak. Sınavlara giren öğrenciler sadece okullarda iki buçuk ay işlenen konulardan sorumlu olacak. Sınav öncesi rahat olan ve kalan zamanı verimli değerlendiren öğrenciler avantaj sağlayacak.

Haberin Devamı

TEOG ile ilgili tüm kaynakları bitirmek isteyebilirsiniz. Ancak kalan zamanda tüm soruları bitirecek vaktiniz olmayabilir. Bu sürede eksik olduğunuz konularla ilgili çalışmalar yapmak daha avantajlı olur.

Kaygı duymanın en büyük nedeni sürece değil, sonuca odaklanmaktır. “Bu sınavda başarılı olabilecek miyim? Başaramazsam, annemin-babamın yüzüne nasıl bakacağım, arkadaşlarım benden çok çalıştı, ben tam hazırlanamadım” gibi benzer düşünceler önemli bir sınava hazırlanan her öğrencinin zihnini meşgul eder. Yapılması gereken ise bu düşüncelerden uzaklaşıp, sınava odaklanmak.

Konu eksiği olanlar dikkat!

Sınavlara hazırlık sürecinde öğrencilerin yalnızca bildiği konulardan değil, gördüğü tüm müfredata dayalı konulardan sorular geliyor. Bu nedenle işlenen müfredat konularından sorumlu olacaksınız. Bu anlamda deneme sınavları, eksik konuların tespit edilmesinde önemli bir uygulama. Eksik konu, daha önce hiç çalışmadığınız konu anlamına gelmez. Daha önceden çalıştığınız, ancak o konuyla ilgili karşılaştığınız tüm soruları çözemediğiniz konular bu çerçevede değerlendirilebilir. Bazen küçük bir çaba, bu konulardaki başarının artmasını sağlayabilir.

Haberin Devamı

Test çözerken zaman tutmak önemli

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan sınavlarda soruyu belirli bir zamanda çözmeniz önem kazanıyor. Evde test çözerken süre tutmanız size bu alışkanlığı kazandırır. Bir sporcu asıl karşılaşmaya çıkmadan önce nasıl defalarca antrenman yaparak eksikliklerini tamamlar yeni taktikler kazanırsa, öğrencilerde aynı şekilde gerçek sınavın bir provası olan deneme sınavlarıyla çeşitli taktikler kazanabilir. Deneme sınavlarının adayları, durumunuzu tespit etmek noktasında belirleyici bir rol oynar. Bu nedenle evde çözülenler de dahil tüm deneme sınavlarında genel kurallara uyularak yapılması gerekir.

Kaygının en önemli nedeni belirsizlik

Deneme sınavlarına yeterince önem veren öğrenciler, gerçek sınavda hangi derse ne kadar vakit ayıracağını, çözemediği konular karşısında tutumunun ne olacağını sınav süresince nasıl davranacağını bilir. Böylece belirsizlikler azalarak kaygı düzeyi düşer ve öğrenci, ideal olan orta derecedeki kaygıya sahip olur.

Haberin Devamı

Orta düzeydeki kaygı, dikkatimizi yoğunlaştırmanıza yardımcı olur. Kaygının hiç olmadığı durumlarda dikkatsizlik ortaya çıkar. Bundan dolayı deneme sınavları, kaygıyı dengede tutmayı sağlar. Gerçek sınavda etkili olan sınav kaygısını ve stres durumları deneme sınavlarıyla aşılabilir.

Sınavlar ölüm kalım savaşı değil

Sınavı abartmamak, ölüm kalım savaşı haline getirilmemek gerekiyor. TEOG’lara okuldaki herhangi bir yazılıya giriyorlarmış gibi hissetmelisiniz. Sınav geleceğiniz için önemli olsa da bunu abartıp stres haline getirmemelisiniz. Ancak önemsenmediğini de düşmeyin. Tabii ki bu sınavların sizin açınızdan etkisi büyük ama yine de sınavı gözünüzde çok büyütüp de fazla heyecan yapmanıza gerek yok.

Haberin Devamı

Günlük düzeninizi değiştirmeyin

Sınava kısa süre kala kendi çalışma stilinizi değiştirmenin pek bir faydası olmaz. Asla uyku ve beslenme düzeninizi bozmayın. Tamamıyla normal hayatınız neyse o şekilde devam edilmesinde fayda var. Daha önce çözemediğiniz sorular üzerinde durabilir ya da bir öğretmene bunları danışabilirsiniz.

TEOG merkezi ortak sınav kuralları

- Öğrenciler sınavlara eğitim aldığı okullarında girecek.
- Sınav günlerinde ders işlenmeyecek.
- Her sınıfta en az 20 öğrenci sınava girecek.
- Oturma şekli MEB’in belirlediği gibi olacak.
- Süre sona ermeden sınıftan çıkış yasak.
- Soru kitapçığı A ve B biçiminde iki çeşit olacak.
- Sınav aralarında okul dışına çıkış olmayacak.
- Sınavını erken tamamlayan, süre bitene kadar sınıftan çıkamayacak.
- Okul kantini açık olacak.
- Geç kalan öğrenci, sınava girebilecek ancak ek süre verilmeyecek.
- Sınava girmeyen öğrenciler, bakanlığa iletilecek.
- İsteyen öğrenci, sınav kitapçığını tüm oturumların sonunda beraberinde götürebilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!