Testi doğru okuyun

Güncelleme Tarihi:

Testi doğru okuyun
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2014 01:19

8’inci sınıfların gireceği TEOG’a 4 gün kaldı. Uzmanlar, başarının yolunun test çözme tekniklerini bilmekten geçtiğini hatırlatıyor.

Haberin Devamı

İLK 6’sı 26-27 Kasım’da yapılacak Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavlarında başarıyı etkileyen en önemli noktalardan biri test çözme teknikleri. Eğitimciler öncelikle, soru kökünü doğru ve dikkatli okuma uyarısında bulunuyor: “Sorunun istediklerini tespit ettikten sonra dikkat edilmesi gereken nokta, zamanı iyi yönetmek. Ayrıca sınavda sorular ile inatlaşmadan turlama tekniğini kullanarak yani yapılamayan soruları hem optik formda hem de soru kitapçığında işaretleyip daha sonra tekrar bu sorulara dönerek sınavın tamamını bir kez daha kontrollü bir şekilde elden geçirmek iyi olur.”
Bilfen İlköğretim Kurumu bölüm başkanları da, TEOG’a girecek 8’inci sınıflara başarıya ulaşmak için yapabilecekleri taktikleri sıraladı.

Uzun sorudan korkma

Haberin Devamı

FEN VE TEKNOLOJİ: Ön bilgiyi örneğin ağırlık, kaldırma kuvveti, hacim, soyağacındaki hasta bireyler gibi konuları sorudaki şekil üzerinde oturtun ve çözmeye daha sonra başlayın. Soru metninin veya soru kökünün uzun oluşundan korkmayın. Bu daha fazla ipucu anlamına gelir. Yargılı sorularda yargıların doğru ya da yanlış olduğuna karar verip seçeneklerde eleme yapın.

Paragrafı sonra oku

TÜRKÇE: Paragrafta anlam sorularında önce soru kökünü, sonra paragrafı okuyun ki sorunun neyi sorguladığını doğru anlayın. Cümlenin ögeleri sorularını çözerken öncelik, temel ögeleri bulan yüklemi ve özneyi doğru tespit olmalı. Ayrıca tüm ögeleri bulmada en önemli nokta, söz öbeklerini asla bölmemektir.

Önce zihinde tamamla

MATEMATİK: İşlem önceliği her soruda önceliklidir. Ama matematikte farklılık yaratan problem içeren sorulara da dikkat! Problem çözüm aşamasında uygulama kısmına (işlemsel kısımlara) geçmeden, problemi anlama ve planlama aşamasında soru sezgisel olarak öğrencinin zihninde tamamlanmalı. Bu aşamaların devamında planı uygulama ve kontrol kısmı gelir.

Şifre yan cümlede

İNGİLİZCE: Kelimelerin anlamları; paragraf, okuma parçası veya diyaloglardan çıkarımlar yoluyla bulunabilir. Bunun için kelimeden önceki veya sonraki cümleler de dikkatle okunmalı. Boşluk doldurma sorularında, boşluktan önce veya sonra yazılan cümle boşluk için anahtar bilgileri içerir. Çok uzun ve zor görünen bir parçanın soruları çok basit olabilir.

Genelden özele doğru

Haberin Devamı

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ: Özellikle ayet ve hadislerle ilgili sorularda, sadece verilenlere göre ayet ve hadislerden çıkarım yapmaya çok dikkat edilmeli. Sorunun içerdiği metin, ayet ve hadislerde olan doğruları esas kabul etmek çözümde başarıyı getirir. Soru köküne göre genelden özele doğru bir yol izlemek, soruların çözümünde kolaylık sağlar.

Bilgi ve yorum şart

İNKILAP TARİHİ: Tarih bilginizi mutlaka kullanın, bilgi ve yorumları iyice harmanlayarak cevap arayın. Tarih sorularında yorum yapabilmek için konunun tamamına hâkim olmak önemli. Soruların bazıları gerekli bilgiyi öğrencinin bildiğini varsayarak yorum yapmasını isterken, bazıları da gerekli bilgiyi açıklama bölümünde verebilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!