Kıskandırarak kalkındıracak

Güncelleme Tarihi:

Kıskandırarak kalkındıracak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2014 00:53

ÇÖZÜM sürecine paralel olarak Haziran 2013’te Cizre çıkarmasıyla Doğu’ya yönelik ‘ekonomik açılım’ başlatan TÜSİAD’ın ilk projesi somutlaştı. Bölgelerarası Ortak Girişim Projesi (BORGİP) ile bu kez farklı bir yol deneyen TÜSİAD, ‘Başkasının duasına amin demeyin’ diyerek, yerel başarı örnekleriyle bölge insanını yatırıma özendirecek.

Haberin Devamı

ÇÖZÜM sürecine paralel olarak geçen yıl Doğu’ya yönelik ‘ekonomik açılım’ başlatan Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD) ilk projesi somutlaştı. Bölgelerarası Ortak Girişim Projesi (BORGİP) adı verilen çalışmada, bu kez alışılmışın dışına çıkıldı. TÜSİAD üyelerinin ve ülkenin önde gelen işadamlarının bölgeye yatırım yapması yönündeki beklentilerin aksine BORGİP ile bölge insanının kendisinin yatırım yapması sağlanacak. Bölgeden çıkan başarı öykülerinin diğerlerine örnek olması ve böylece başarılı girişimlerin sayısının arttırılması yoluyla çarpan etkisi yaratılması hedefleniyor. İlk etapta Türkiye’deki en düşük gelire sahip 14 ilin hedeflendiği BORGİP kapsamında yerel girişimci ve KOBİ’lerin büyümek için ihtiyaç duydukları, bilgi, danışmanlık ve finansman konusunda destekler verilerek, başarı örnekleri çoğaltılacak.

Haberin Devamı

AKLIMIZ GÖZÜMÜZDEDİR

Kıskandırarak kalkındıracak

Projeyi yürüten TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Şükrü Ünlütürk, projeye Adıyamanlı yaşlı bir işadamının ‘Evladım bizim aklımız, gözümüzdedir’ sözünün de ilham verdiğini belirterek, “Amacımız ‘O yapıyorsa ben de yaparım’ dedirtmek. Bölge insanlarını girişimciliğe, mevcut işini büyütmeye özendirmek. Olumlu anlamda bir kıskançlık, heveslenme duygusu yaratmak” dedi. BORGİP ile TÜSİAD’ın bir yatırımı ve girişimi kolaylaştırıcı rolü üstleneceğini belirten Ünlütürk, şöyle konuştu: “Bu iş TÜSİAD buraya gelsin yatırım yapsın demekle çözülmez. Biz farklı birşey yapacağız. Bölge insanın kendisinin başarılı olmasını sağlayacağız. Bu iş ancak böyle çözülür. BORGİP’i uygulamak için devletten bir mevzuat değişikliği ya da farklı bir yatırım istemiyoruz. Kamu kurumları bize zaten fazlasıyla yardımcı oluyorlar. İşadamlarından da para istemiyoruz. Biz öncelikle bölge insanının kazan-kazan şeklinde bir anlayışla tasarlanan bu projeyi benimsemesini ve gelip bizden ihtiyaçlarını giderecek taleplerde bulunmalarını istiyoruz.”

Haberin Devamı

Bölgedeki 300 KOBİ tek tek ziyaret edilecek

BORGİP için bölgedeki KOBİ’lerin incelenediğini belirten Şükrü Ünlütürk, “İnceleme sonucunda tepit ettiğimiz 300 KOBİ’yi tek tek ziyaret edeceğiz. büyüme için yol haritası çıkaracğız, ortak ihtiyacı olana yardımcı olacağız. Aralık ayı içinde 20 KOBİ ile ziyaretlere başlıyoruz.

Dünya Bankası ve IBM’den destek

TÜSİAD ile birlikte TÜRKONFED ve SEDEFED’in (Sektörel Dernekler Federasyonu) de projede paydaş olduğu bilgisini veren Şükrü Ünlütürk ayrıca Dünya Bankası ve IBM’in de projeye destek verdiğini söyledi. IBM’in global ekibinden 5 kişinin 1 aydır projeye katkı sağlamak amacıyla bölge illerde incelemelerde bulunduğunu söyleyen Ünlütürk, “IBM’in farklı ülkelerde uygulanan KOBİ’lere yönelik bir danışmanlık projesi var. Telefon ve internet üzerinden KOBİ’lere danışmanlık veren bir proje. Bunu bizim projemize uyarlayacaklar ve bunun için de bir para alınmaması planlanıyor. Bu arada Endeavor Türkiye de özellikle yeni girişimcilere ve işini büyütmek isteyenlere mentorluk hizmeti verecek” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

İlk etapta 4 sektör belirlendi

BUGÜNE kadar projeyle ilgili çeşitli illerde incelemeler yaptıklarını ve 2 toplantı gerçekleştirdiklerini söyleyen Şükrü Ünlütürk, şu tespitlerde bulundu: “Bölgede işgücü ucuz, komşu ve çevre ülkelerle ticaret konusunda ciddi bir know how var. Ayrıca parası olup bölgeye yönelik yatırım yapma arayışı içinde olan çok işadamı var. Biz de bunun üzerine bir sektör araştırması yaptık. Şimdilik odaklanmak üzere 4 sektör belirledik. Gıda ürünleri ve içecek, tekstil ürünleri, yapı malzemeleri, tarım ve hayvancılık. Dikkatimizi bu alanlara yoğunlaştıracağız.”

2015’te trafiğe açılıyor

ATATÜRK Baraj Gölü üzerinde 2 yıl önce temeli atılarak inşasına başlanan Türkiye’nin en uzun üçüncü asma köprüsü özelliği taşıyan Nissibi Köprüsü’nde sona gelindi. Şanlıurfa’nın Siverek ile Adıyaman’ın Kahta ilçelerini birbirine bağlayacak olan köprünün yeni yılda araç trafiğine açılması bekleniyor. Siverek Kaymakamı Hamza Erkal ilçeye gelen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı heyetiyle birlikte Siverek ile Kahta ilçelerini birbirine bağlayacak olan 610 metre uzunluğu ve 24 metre genişliği ile İstanbul Boğazı’ndaki 2 köprünün ardından Türkiye’nin en büyük üçüncü asma köprüsü olan Nissibi Köprüsü’nde yapılan inşaat çalışmalarını inceledi. Köprünün yakın bir tarihte bitirileceğini ifade eden Erkal, “Bakanlıktan gelen heyet ile köprüde inceleme yaptık. İnceleme kapsamında Takoran Vadisi’ne feribot iskelesi yapılması için de fikir alışverişinde bulunduk. Yakın zamanda bu köprümüz bittiğinde özellikle Diyarbakır ve Adıyamanlılar çok rahat bir ulaşıma kavuşacak. Köprünün hizmete girmesiyle birlikte kültür turizmi açısından zenginliklere sahip olan bölgemiz cazibe merkezine dönüşecektir” dedi. ? Mehmet SEZGİN / DHA

Haberin Devamı

REKABETİ gündeme alacak

BORGİP’te ilk etapta hedeflenenler özetle şöyle:

Farklı bölgelerdeki insan kaynağı ve girişimci potansiyeli hedef bölgede buluşturulacak.
İş kurmak ve diğer operasyonel faaliyetlerde destek verilecek.
Girişimcilik olgusunun yerleştirilmesi ve güçlendirilmesi için etkinlikler düzenlenecek.
Başarılı uygulamaların arttırılması yoluyla çarpan etkisi yaratılacak.
Bilimsel analizle bölgenin rekabet gücünün arttırılmasının bölge insanın gündemine yerleştirmek.

Bölgeye yönelik tespit edilen sorunlar

NİTELİKLİ İNSAN GÜCÜ
Çözüm önerisi: 8 milyon genç emekli potansiyelinden yararlanılabilir.
KURUMSALLAŞMA EKSİĞİ
Çözüm önerisi: Eğitim ve danışmanlık hizmetleri.
FİNANSMAN KAYNAKLARINA ERİŞİMİN KISITLI OLMASI
Çözüm önerisi: Proje için bankalarla işbirliği görüşmeleri sürüyor. Ayrıca Dünya Bankası ve EBRD de destek veriyor.
PAZARLAMA BİLGİSİ VE OLANAKLARIN KISITLILIĞI
Çözüm önerisi: Eğitim, danışmanlık ve bölgedeki yatırımcılarla işbirliği.

Haberin Devamı

YEREL YATIRIM DALGASI

BORGİP’in geliştirilmesi aşamasında TÜSİAD’ın önde gelen işadamlarıyla birlikte Cizre ve Batman’a yaptığı ziyaretlerin dışında ekip olarak kendilerinin de bölgede birçok kez toplantı yaptıklarını kaydeden Şükrü Ünlütürk şu bilgileri verdi: “Dünyada başarılı olmuş bölgesel kalkınma projelerini inceleyerek ortak bir model oluşturduk. Uzun soluklu bir proje bu. İyi uygulamaların bir an önce yaratılması ve duyurulması çok önemli. Amacımız yerel bir yatırım dalgası yaratmak. İlk yıl içinde bir iki somut örnek oluşmasını bekliyoruz. Ama ekonomiye pozitif manada bir katkı sağlaması 7-8 yıl içinde olur.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!