5 milyonu sevindirdi

Güncelleme Tarihi:

5 milyonu sevindirdi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2014 01:07

Başkan Obama, Cumhuriyetçilerin göçmenlik reformuna karşı çıkması üzerine, 5 milyona yakın yasadışı göçmene tek bir imzayla koruma sağladı. Sınır dışı edilmelerinin önüne geçti.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Barack Obama, Beyaz Saray’daki son iki yılında Kongre’den geçirmek istediği göçmenlik reformunun, Kongre’nin her iki kanadında da Ocak ayından itibaren Cumhuriyetçilerin çoğunluk haline gelecek olması nedeniyle suya düşmesi üzerine “Topal Ördek” diye adlandırılan dönemine damga vuracak tarihi bir karar aldı. Ve Amerikan Başkanı, Kongre’ye gerek kalmadan, ülkede beş milyona yakın yasadışı göçmene sınır dışı edilmeme güvencesi sağladı.

Biz de yabancıydık

Obama’nın Beyaz Saray’da yaptığı 15 dakikalık bir konuşmayla bizzat duyurduğu plan, üç aşamadan oluşuyor:

1- Sınırdaki önlemler artırılacak ve sınırdan yasa dışı geçişlere karşı daha etkili mücadele edilecek.
2- ABD’de yasadışı bulunan ailelerin değil, suçluların sınır dışı edilmesi öncelik olacak.
3- Ülkede beş yıldan fazla süredir yaşayan, ABD vatandaşı veya Yeşil Kart sahibi çocuğu olan suça karışmamış yasadışı göçmenlere ülkede geçici oturum izniyle yasal olarak kalabilmeleri hakkı verilecek. Obama, Amerika’nın bir göçmen ülkesi olduğuna vurgu yaparak, “Biz de bir zamanlar yabancıydık” diye konuştu. Karar sayesinde ABD’de kaçak olarak bulunanların yüzde 40’ına çalışma izni hakkı verilecek. Obama’nın kararı Demokrat Partii’den 2016’da başkan adayı olmak isteyen Hillary Clinton tarafından destek görürken, önde Cumhuriyetçiler Başkan’ın böyle bir konuda tek başına karar almasının yasaları ihlal anlamına geldiğini savundular.


BİLGİ NOTU

Haberin Devamı

ABD’de yaklaşık 11.3 milyon göçmenin kaçak olarak yaşadığı tahmin ediliyor. Bu kararname ile 5 milyon kişi kimlik kazanmış olacak. Belgesizlerin çoğu Meksika ve Orta Amerika’dan geliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!