Irak’ın güvenliği Türkiye için hayati

Güncelleme Tarihi:

Irak’ın güvenliği Türkiye için hayati
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2014 01:07

Erbil’i ziyaretinde Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani ile bir araya gelen Başbakan Davutoğlu, ardından IKBY Başkanı Mesud Barzani ile basın toplantısı düzenledi.

Haberin Devamı

Davutoğlu, “Türkiye Kürt bölgesinin güvenliği için gereken her türlü desteği verecektir. Irak’ın güvenliği Türkiye için hayatidir” dedi.

IRAK Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) başkenti Erbil’i ziyaret eden Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Irak’ın güvenliği Türkiye için hayatidir. Kürt bölgesinin güvenliği ise bizim için en öncelikli konudur, Türkiye’nin güvenliğini doğrudan ilgilendiren bir husustur” dedi. Önce IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani ile görüşen Davutoğlu, ardından bir araya geldiği IKBY Başkanı Mesud Barzani ile ortak basın toplantısı düzenledi. Görüşmede insani durum, güvenlik, siyasi konular ve ekonomik işbirliğini ele aldıklarını belirten Davutoğlu, özetle şunları söyledi:
“Bağdat’ta son derece olumlu bir atmosfer gördüm. Irak’ın bütün liderleriyle görüştüm. Bütün Iraklı siyasi grupların oluşturduğu bu yeni hükümet yapılanmasının içinde bundan sonra Irak’ta siyasi olarak olabilecek gelişmeleri de olumlu perspektif ile Sayın Barzani ile ele aldık. Dün (önceki gün) Bağdat’ta da vurguladığım gibi Irak’ta bütün etnik, mezhebi, dini grupların hak ettiği temsil gücüne ulaştığı, herkesi kapsayan bir siyasi yapının oluşması hepimizin tercihidir ve bu yapı Irak’ın geleceğinin garantisidir. Irak’ta hiçbir kesim şu veya bu gerekçeyle siyasi yapıdan dışlanmamalıdır. Herkes bu siyasi yapıda temsil gücüne ulaşmalı ve birlikte Irak inşa edilmelidir. Bu sadece Irak’ın başarısı değil bütün Irak’ın başarısı olacaktır. Kobani’ye peşmergenin geçişine izin vermemiz aslında aramızda oluşan güven ilişkisinin çok çarpıcı bir yansımasıdır.

FİDAN’IN EŞLİK ETMESİ DOĞAL

(‘MİT Müsteşarı Hakan Fidan ziyaretinizde size eşlik ediyor. Herhangi bir nedeni var mı’ sorusu üzerine) Sayın Hakan Fidan’ın bana eşlik etmesi, son derece doğaldır. Güvenlik söz konusu olan her yerde istihbarat da en asli unsurdur. Bu çerçevede gerek Bağdat’ta gerek Erbil’de muhataplarla görüşmeler yapmıştır ve bunları da bize rapor etmiştir. Bundan sonra da bu tür temaslar devam edecek.”

TÜRKİYE İLE ÇOK YAKINIZ

Konuşmasına, “Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Sayın Ahmet Davutoğlu’nun Erbil’e gelişinden dolayı mutlu olduğumuzu ifade etmek istiyorum” diyerek başlayan Barzani ise şöyle konuştu: “Memnuniyetle söylemek isterim ki, Türkiye ile birbirimize çok yakınız. İstişare ve işbirliğine devam etme kararı aldık. Teröre karşı savaşta birlikte hareket edeceğiz. İki taraflı işbirliğini derinleştirme ve artırma yönünde kararlar aldık. Irak ve Türkiye ilişkilerinin güçlendirilmesi gerektiği noktasında Ankara ile hemfikiriz.” Barzani, “Yeni bir peşmerge birliği Kobani’ye gönderilecek mi?” sorusunu ise “Savaş meydanındaki şartlar Kobani’ye yeni peşmerge birliklerinin gerekli olup olmadığını belirleyecektir” diye yanıtladı.

CUMA NAMAZI ERBİL’DE

Davutoğlu, IKBY Başkanı Mesud Barzani’yle yaptığı görüşmenin ardından, Erbil’in en büyük camisi Celil Hayat Camii’nde cuma namazını kıldı. Davutoğlu’na camiden çıkışta vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Davutoğlu, vatandaşların ilgisine yanlarına gidip selamlayarak karşılık verdi.


Erbil görüşmesi

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Davutoğlu, Erbil’deki ziyaretleri kapsamında IKBY Başkanı Mesud Barzani ile Başbakanlık Ofisi’nde görüştü. Basına poz verdikten sonra baş başa görüşen ikili, daha sonra heyetler arası toplantı yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!