Ağır suçlama

Güncelleme Tarihi:

Ağır suçlama
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2014 00:00

Cable&Wireless (C&W) şirketinin İngiliz istihbaratıyla (GCHQ), internet kontrol programında sıkı işbirliği yaptığı ve para karşılığı bilgi servis ettiği öne sürüldü.

Haberin Devamı

ALMAN gazetesi Süddeutsche Zeitung, NDR ve WDR televizyon kanalları ile İngiliz Channel 4 televizyonu, Edward Snowden’un bu belgelerine geniş yer verdi.

Belgeleri dört kuruluş adına inceleyen Berlinli iletişim profesörü ve eski hacker Sandro Gaycken, “Bu belgelerden anlaşıldığı gibi, yabancı şirketlere ait müşteri bilgileri deşifre edilmiş ve datalar yönlendirilmiştir” dedi.

Hatta şirketin rakip telekomünikasyon şirketlerinin datalarına girip bu bilgileri İngiliz istihbaratına yönlendirdiği belirtildi.

Vodafone’dan yapılan açıklamada ise şirket tarihinde ‘ne Alman, ne İngiliz, ne de AB yasaları ile çelişen’ hiçbir iş yapmadıkları belirtildi. Ancak Snowden belgelerine göre şirketin istihbarattaki kod adı Gerontic.

Belgelere göre 2 yıl önce Vodafone tarafından şirket bünyesine katılan ve kod adı olarak Gerontic adını kullanan şirketin, İngiliz istihbaratı elemanlarıyla kendi personeli arasında ortak proje ekibi bulunuyor. İngiliz İstihbarat örgütü, Gerontic firmasına bunun karşılığı milyonlarca sterlin ödemiş görünüyor. 2009 yılında istihbarata yönlendirilen bilgilerin yüzde 70’i bugünkü Vodafone’nun yan kuruluşuna ait.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!