Ölümle burun buruna

Güncelleme Tarihi:

Ölümle burun buruna
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2014 01:20

İş kazaları can almaya devam ederken, alınan güvenlik önlemi kararları kağıt üzerinde kalıyor. Tüm uyarılara rağmen inşaat işçileri metrelerce yükseklikte ölümle burun buruna çalışıyor. Şentepe’deki 15 katlı binada önlem almadan sıva yapan işçilerin, “Bu durumda çalışmaya mecburuz” sözleri ise iş güvenliğinde gözleri yeniden yetkililere çeviriyor.

Haberin Devamı

Yenimahalle’nin son dönemlerde gecekonduların yerini yüksek katlı binalara bıraktığı Şentepe semtindeki bir binada yapılan inşaat çalışması, iş güvenliği konusundaki tehlikeyi bir kez daha ortaya serdi.
15 katlı bir apartmanın 12’nci katında sıva işlerini yapan işçiler, her hangi bir önlem almadan çalışmalarıyla ilgili, “Bize ne denilirse onu yapıyoruz. Çok fazla istek olursa işimizi kaybederiz. Bu durumda çalışmaya mecburuz” dedi.
Bölgede baretsiz ve emniyet kemeri olmadan yüksek katlarda çalışma yapan işçiler, en temel haklarında dahi kendilerine söz hakkı verilmediğini, iş güvenliği konusunda da işlerini kaybetme korkusuyla sessiz kaldıklarını söyledi ve şunları ekledi:

HAKKINI ARAYAN İŞİNDEN OLUYOR

“Çalışma koşullarımızla ilgili bir şey söylemeye gerek yok. Dışarıdan bakıldığı zaman ne olduğu çok açık. Bize, ‘Neden hakkınızı aramıyorsunuz. Bu koşullarda çalışılmaz’ diyerek akıl verenler oluyor. Bizim aramızda hakkını aramaya çalışan herkes işten çıkartılıyor. Yemek, mesai ve kalacak yer konusunda ses çıkartamadığımız patronlarımıza iş güvenliğini nasıl söyleyelim. Bu konuda denetleyici mekanizma çökmüş durumda. Resmi evraklar kılıfına uyduruluyor ve konu kapanıyor. Gerçek bir denetleme mekanizması olsa, inşaatların yarısından çoğu mühürlenir.”

Haberin Devamı

ASANSÖR İKİYE BÖLÜNDÜ

İncek’te salı akşamı meydana gelen iş kazasında; 35 yaşındaki Bayram Akoğlu hayatını kaybetmiş, 20 yaşındaki Muhammet Altun, 23 yaşındaki Ali Akkuş ve 21 yaşındaki Okan Çetin yaralanmıştı. Kaza, inşaattaki dış cephe asansörünün aşırı yük nedeniyle ortadan ikiye bölünmesi sonucu yaşanmıştı.

EKSİK GÜVENLİĞE BAKANLIK MÜHRÜ

İŞ kazaları konusunda çok sayıda eleştiri alan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerinin incelemeleri, ülke genelindeki manzaryı ortaya çıkardı. Aralarında Ankara’nın da bulunduğu 45 ilde geçen ekim ayında, 2 bin 87 projede inceleme yapan müfettişler, işçiler için hem güvenlik hem de barınma konusunda uygun şartlar olmadığı gerekçesiyle bin 610 inşaata mühür vurdu. Bakanlık Teftiş Kurulu Başkanı Mehmet Tezel, “Görünen o ki, bu konudaki resim iyi değil ve kurallara uyulmuyor” dedi.

Haberin Devamı

ÇÜRÜK İSKELELER

Bakanlık müfettişlerin inşaatlardaki denetimlerde elde ettikleri bulgular sonrasında hazırladıkları raporlar da, yine yaşanan olumsuzlukları gözler önüne serdi. İnşaat firmalarının, TSE kurallarına göre standartları belli olan iskeleler yerine, ya daha ince profilleri, ya da ağırlığa dayanıksız malzemeleri kulladıkları tespit edildi. Yine firmaların önemli bir bölümünün ise eski ve artık içten paslanıp çürümeye başlamış olan iskele profillerini, boyayıp yeniymiş gibi kullanmayı sürdürdükleri de belirlendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!