İşaret dilinin de şivesi varmış

Güncelleme Tarihi:

İşaret dilinin de şivesi varmış
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2014 13:04

İŞARET dili tercümanı ve eğitmeni Güven Kosova, işaret dilinin de kentlere göre değişen şivesi olduğunu, eğitimlerde en fazla İstanbul işaret dilinin ilgi gördüğünü söyledi.

Haberin Devamı

İşaret Dili Tercümanı ve Eğitmeni Güven Kosova, Yaşar Üniversitesi Çeviri Topluluğu (YÜÇEV) tarafından düzenlenen ’İşaret Dili Tercümanlığı’ konulu konferansa konuk oldu. Yaşamı boyunca yaşadığı türlü zorluklardan yola çıkarak kendisini işaret dili eğitimine adayan Güven Kosova, Türkiye’de yaşayan binlerce işitme engellinin beklentilerini yeterince duyuramadığını söyledi. Anadolu Sağırlar Federasyonu’nun İzmir Şube Başkanı da olan Kosova şöyle konuştu:

"Annesi, babası, teyzesi, eniştesi ve dayıları işitme engelli olan bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldim. Kendi kendime, etraftaki insanların konuşmalarını dinleyerek konuşmayı öğrendim. Ülkemizde işitme engelli bir birey olmanın yanı sıra, işitme engelli bir ailenin çocuğu olmak da gerçekten çok zor. Benim yaşadığım zorlukları başkaları da yaşamasın istedim. Bu yüzden 25 yıldır insanlara işaret dili eğitimi veriyorum. Ancak pek çok kişi bu konuda yetirince azim gösteremiyor. İşitme engelli bir ailede dünyaya gelen çocukların pek çoğu ise psikolojik olarak yıpranabiliyorlar."

Haberin Devamı

İşaret dilinin de şivesi varmış


’İLLERE GÖRE FARKLILIK GÖSTEREBİLİYOR’

Yaşar Üniversitesi Mütercim Tercümanlık Bölümü öğrencileri ile gerçekleştirilen konferansta, işaret dilinin ancak profesyonel eğitimlerin ardından öğrenilebileceğini belirten Kosova, öğrencilere bu dili öğrenmeleri tavsiyesinde bulundu. Türkiye’de işaret dilinde şehirlere göre değişen farklılıklara da değinen Kosova, "Haftanın günleri, şehir isimleri veya kızmak, istemek gibi bazı eylemlerin işaret dilinde kullanımı illere göre farklılık gösterebiliyor. Ancak resmi kurslarda öğrencilere İstanbul işaret dili öğretiliyor" dedi.

’İŞİTME ENGELLİLER TOPLUMDAN SOYUTLANIYOR’

Konferansa katılan Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Fatih Tığlı da, Türkiye’de yaşayan pek çok işitme engelli vatandaşın toplumdan soyutlanmış olarak yaşamlarını sürdürdüğünü anlattı. Tığlı şunları söyledi:

"Türkiye genelinde 100 bine yakın işitme engelli öğrenci olduğu biliniyor. Ancak bunların yüzde 5’i üniversite eğitimi alabiliyor. Çünkü üniversiteye kadar gelebilmeleri için gerekli altyapı oluşturulamıyor. Yine Türkiye’deki işitme engelli 100 kişiden ancak 3’ü istihdam edilebiliyor. İşitme engelli öğrenciler için hizmet veren okullarda işitme dilini bilen öğretmen sayısı ise yok denecek kadar az. Kamu binalarından, yükseköğrenim kurumlarına kadar pek çok alanda işitme dilini bilen personel istihdam edilmeli." Türkiye’de işitme cihazı kullansa da duyma sorunu yaşayan veya hiç duymayanların oranı nüfusun yüzde 2.2 civarında. Ülkemizde 1.5 milyondan fazla kişi ya sağlıklı duyamıyor ya da hiç duyamıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!