Hakem odası basan hükmen mağlup

Güncelleme Tarihi:

Hakem odası basan hükmen mağlup
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2014 23:28

Futbol Federasyonu, radikal bir değişiklik yaparak hakemlere yönelik eylemlere şok cezalar getirdi.

Haberin Devamı

F.BAHÇE Başkanı Aziz Yıldırım ile Beşiktaş Başkanı Fikret Orman arasında polemiğe yol açan, “hakem odasını basma” konusunda TFF radikal bir değişikliğe imza attı.
Federasyondan yapılan açıklamada, talimatlarda yapılan değişikliklerle bu haftadan itibaren saha içi veya dışında, soyunma odası koridorunda, hakem odası önü ve içerisinde hakemlere her türlü sözlü veya fiili eylemlerde bulunulması halinde hakeme maçı tatil etme yetkisi verildiği duyuruldu. Benzer eylemleri maç sonrası da dahil yapan yöneticilere disiplin talimatı uyarınca en az 1 yıl men cezası verileceği belirtildi.

VERİLEN CEZALAR YETERLİ OLMUYOR

TFF, değişiklikleri şöyle duyurdu: “Hakemlerimize hakaret, tehdit, fiziki ve sözlü taciz, darp artarak sürmektedir. Cezalar, eylemleri kesmeye yetmemektedir. Bu durum bizleri yeni önlemlere yöneltmiştir. Disiplin ve Müsabaka Talimatı’nda yapılan değişikliklerle bu haftadan itibaren müsabaka boyu yeşil zemin içinde veya dışında, hakem soyunma odası koridorunda, hakem odası önü ve içerisinde hakemlere yönelik sözlü veya fiili eylemlerde bulunulması halinde hakeme karşılaşmayı tatil etme yetkisi de dahil olmak üzere geniş yetkiler verilmiştir.

Haberin Devamı

YÖNETİCİLERE CEZALARDA ARTIRIMA GİDİLDİ

Hakem soyunma odası veya koridorlarında benzer eylemleri maç sonrası da dahil olmak üzere yapan kulüp yöneticilerine en az 1 yıl men cezası verilmesi karara bağlanmıştır. Kulüp yöneticilerinin ihlallerine diğer tüm cezalarda da artırıma gidilmiştir. Bu hafta oynanacak maçlarla birlikte Merkez Hakem Kurulu Başkanı Sayın Zekeriya Alp her hafta Salı günleri medya mensuplarıyla bir araya gelerek haftanın hakemlerini değerlendirecektir. Bu toplantılara gerekli görüldüğü takdirde hakemlerden bazıları da katılacaktır.”


MHK HAREKETE GEÇİYOR

MERKEZ Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Zekeriya Alp, değişikliklerin olumlu yansımaları olacağını, sıkıntıların zaman içinde giderileceğini belirtti. Alp, hakemlere bugünden itibaren kuralları nasıl uygulayacaklarını anlatan tebligatların yapılacağını söyledi.


Her şey hakemin iki dudağı arasında

Haberin Devamı

TFF’nin talimatlarda yaptığı değişikliklerde, hakemlere maçları tatil etme yetkisi verilmesi en önemli nokta olarak ortaya çıkıyor. Buna göre, hakemler, sahada ve soyunma odalarının herhangi bir yerinde karşılaşacakları tepki veya eylem sonrası, bunu yapanların mensup olduğu kulübün hükmen mağlup olmasını sağlayacak şekilde maçı tatil edebilecek.

TATİL ETMENİN KRİTERİ NE?

Peki bunun kriterleri ne olacak? Hakemler, hangi unsurlar gerçekleşirse tatil kararı verecek? Hakemlere tebligat veya düzenlenmiş bir seminer olmadığından, ciddi belirsizlik var.
Uygulamanın şu şekilde gerçekleşeceği söylenebilir:


EYLEMDE NETLİK

HAKEMLE soyunma odası diyaloğu yasak. Ancak tatil kararı vermesi için, kendisine, hakaret, taciz, tehdit veya fiili müdahalenin net şekilde gerçekleşmesi gerekiyor.

GENİŞ İNİSİYATİF

HANGİ dozdaki tepkinin tatil kararına yol açacağı hakemin inisiyatifine bağlı. Hakemler arasında karar birliği oluşturmak için açıklayıcı bir seminer yapması bekleniyor.

RAPOR ÖNEMLİ

YÖNETİCİLERE verilecek 1 yıl ceza yine hakemin ve gözlemcinin raporuna göre tayin edilecek.

İTİRAZDA DURUM

HAKEMİN kararına yapılacak itirazlarda sorunun nasıl çözüleceği de şu an belirsiz. Otoriteler, soyunma odası koridorlarına kamera yerleştirilerek, kimin haklı olduğunun belirlenebileceğini dile getiriyor.

Haberin Devamı

Ağır yaptırım adım adım geldi

F.Bahçe Başkanı Yıldırım’ın hakem odasını basma ile ilgili sözlerine, Beşiktaş Başkanı Fikret Orman’ın “Biz oda basmayız” demesi, tartışmaları alevlendirdi.


1- AZİZ YILDIRIM:
GEREKİRSE HAKEM ODASI BASARIM


HAKEM odası basma konusu en çok Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım ile ilişkilendiriliyor. Daha önce soyunma odası koridorlarında hakemlerle girdiği diyaloglar nedeniyle cezalar alan Yıldırım, önceki hafta Beşiktaş Başkanı Fikret Orman ile girdiği tartışmada, “Fenerbahçe’nin menfaatleri gerektiriyorsa hakem odası basarım. Gücü varsa Fikret bey de bassın” demişti.

2- YILDIRIM DEMİRÖREN:
BURASI DAĞ BAŞI DEĞİL


Aziz Yıldırım’ın konuşması sonrası Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören, kulüplerle yaptığı toplantının ardından şu tepkiyi gösterdi: “Türk bayrağının ve federasyonunun olduğu yerde kimse bir yerleri basamaz. Burası Türkiye, dağ başı değil. Her yönetici haklı olursa aşağıya inebilir. İnmemesi lazım ama inene bile ‘bastı’ denilen bir ülkede bu işleri çözemeyiz.”

Haberin Devamı

3- KULÜPLER BİRLİĞİ:
BASMA TEHDİDiNİ KINIYORUZ


TFF ile Kulüpler Birliği’nin yaptığı toplantıda, Aziz Yıldırım’ın sözleri de ele alınmış, Başkan Göksel Gümüşdağ, Fenerbahçe dışındaki 17 kulübün kınama kararı aldığını söylemişti. Gümüşdağ, “Hakem odası basma tehdidini, toplantıya katılan 17 kulübün başkanı ve TFF Başkanı ile kınıyoruz. Kulüpler Birliği, 17 kulüple bu kınama kararını aldı” diye konuşmuştu.


Yıldırım’a bir ceza daha

Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu, F.Bahçe Başkanı Aziz Yıldırım’a 45 gün hak mahrumiyeti cezası verdi. Kendisini kınayan Futbol Federasyonu’na, “Önce Milli Takım’ın şerefini kurtar. Gelenden 3, gidenden 4 yiyor” diyen Aziz Yıldırım, ‘sportmenliğe aykırı açıklamalar’ gerekçesiyle 45 gün cezanın yanı sıra, 33 bin Lira da para cezasına çarptırıldı. PFDK’da karar oy çokluğuyla alındı. Yıldırım’ın cezası, daha önce soyunma odası koridorunda hakemi tehdit ettiği gerekçesiyle aldığı 60 gün cezanın üstüne eklenecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!