AB’ye girecek ilk ilçe Kumluca

KUMLUCA, Antalya’ya 90 km uzaklıkta; Batı Antalya’da, Beydağları’nın eteğinde alüvyon topraklarının oluşturduğu verimli ovası ve mikro klima özelliği sayesinde örtüaltı (sera) üretimin ‘cazibe merkezi’.

Haberin Devamı

Bir bütün olarak ele alındığında yeknesak büyüklükte tek üretim bölgesi. 350 milyon dolar sebze üretimi ile birçok kenti özendirmektedir. Ve de İspanya, Fas, Fransa ve Yunanistan’ın en korkulu rüyasıdır Kumluca.
Küçük aile işletmelerinin yoğunluğuyla bilinen ve bundan ötürü emek, kalite ve lezzet üçgeninde, ‘mahir’ kadın çiftçileriyle farkındalık yaratan Kumluca Türkiye domates ihracatının vazgeçilmezi olarak kabul ediliyor. 18 km’lik sahili olmasına rağmen turizmden uzak duran Kumlucalılar, seracılığın başkenti olarak Tarım Bakanlığı’nın desteklerinin artarak devamını ve kırsal kalkınmada pilot bölge olmayı ‘özlemle’ bekliyor.
66 bin nüfusa sahip ilçede, yayla bölgesi de dahil 80 bin dekarlık örtüaltı alanına sahip, Türkiye’de seracılığın başkenti diye nitelendirilen Kumluca’nın yıllık üretim potansiyeli 330 bin ton. Türkiye domatesinin yüzde 33’ünü Antalya üretirken, Antalya’daki bu üretimin üçte birini de Kumluca üretiyor. Yani domates, salatalık, biber, patlıcan, kavun üretiminden Kumluca’ya yılda toplam 350 milyon dolar giriyor. Bunun yüzde 60’ını da tek başına domates oluşturuyor.


FOS ÇIKTI

Haberin Devamı


Ziraat Odası’na göre, 15 bin kayıtlı çiftçisi var Kumluca’nın. Domates, patlıcan, biber, hıyar gibi ürünlerin kış dönemi hasatları başladı. Dün ‘3. Domates Yetiştiriciliği ve Teknolojileri Fuarı’ (DOMATEXPO) başlarken, Rusya, Belarus, Romanya, Sırbistan, Almanya ve Ukrayna’ya ilk ihracat TIR’ları yola çıktı. Antalya Valisi Muammer Türker, Kumlucalı Suriyelilerden sorumlu koordinatör Vali Veysel Dalmaz, Kumluca, Finike ve Demre kaymakam ve belediye başkanlarının da dahil oldukları heyet, Durdaşlar firmasının paketleme tesislerini gezerek yeni sezona hayırlar dilediler. Bu arada fuarın açılışını yapan Tarım Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları Kumluca’daki en yaşlı sera üreticisi (73) Belkıs Akkelle’nin elini öptü. Biyolojik mücadelenin önemine değinen müsteşar, “Türkiye’de 59 bin ton olan zirai ilaç kullanım miktarının 37 bin tona kadar düştüğünü” söyledi.


KADINLAR BULUŞMASI

Haberin Devamı


Yeni sezona ait beklentilerin ne olduğunu sorduğumuz Hazera Tohumculuk ve Ticaret AŞ Genel Müdürü İsmail Özel, “Rusya ile AB ilişkileri krize girince, ağırlıklı olarak domateste tek kapı olan Türkiye yüksek talep ve fiyat beklentisi içine girdi. Ancak bu beklenti fos çıktı. Alınan son bilgilere göre, Rusya ve AB arasındaki bu kriz çözümlenince üretici kesiminde ve ihracatçılarda ‘beklenen’ talep ve fiyat beklentisi gerçekleşmedi” dedi. Özel devamla şöyle konuştu: “Global marka değişikliğinin Türkiye lansmanını Domatexpo Fuarı’nda yaptı. Çünkü lokal ve bölgesel fuarların ürettiği katma değerlerin daha yüksek olduğuna inanıyoruz. Domatexpo sektörün vazgeçilmez bir fuarıdır.”
Tohumculuktan, girdi tedarikini sağlayan tüm firmaları bir arada buluşturan ve bu yıl 65 katılımcı firmaya ulaşan fuarın (MSK Fuarcılık) Genel Müdürü, Ziraat Y. Müh. Buket Tekinsoy, “Ana temamızı üretici ve tüketici kadınların buluşması ve biyolojik mücadelenin iyi tarım uygulamaları ile güçlendirilerek Kumluca geneline yayılması olarak özetledi ve “Serada üretilen ürün sağlıklı ve güvenli değildir imajının yıkılmasının çok önemli olduğu ve bununla ilgili domates döllenmesinde ‘Bombus arısı’nın kullanımı ile ‘hormon kâbusu’nun ortadan kaldırılması, zirai ilaç kalıntısı veya ‘bu ürün zehirlidir’ imajının ortadan kaldırılması için biyolojik böcek ve funguslarla (faydalı mantarlar) mücadelenin şart olduğunu” vurguladı.
Kumluca’nın AKP’li belediye başkanı Hüsamettin Çetinkaya, Kumluca’da üreticilerin biyolojik mücadele yolu ile üretim yapacağına dair çiftçiler adına söz verdi... Tarım Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları’nın desteklerini ve Kumluca’yı ‘pilot bölge’ ilan etmesini istedi. Müsteşar, bunu büyük bir memnuniyetle kabul ettiğini ve destekleyeceklerini belirtti. Aynı zamanda mevcut sera konstrüksiyonlarının ivedilikle yenilenmesi gerektiğini ve bu konuda hızla kaynak yaratılmasının bir zorunluluk olduğunu vurguladı Çetinkaya...

Haberin Devamı

Üretimde kadınlar ağırlıklı

Domates fiyatları ‘düşük’

DOMATES sezonu fiyatları üreticilere göre ‘düşük’ başladı. Rusya’daki talep ve artış beklentisi gerçekleşmediğinden Kumluca hal fiyatlarının dün ortalaması şöyleydi:
Mevcut girdi maliyetlerindeki artışa rağmen halde ambalajsız 1.6 TL, kokteyl 2.5-3.5 TL, kabak 1-1.2 TL, çarliston biber 0.5-0.6 TL, sivri biber 0.90-1.0 TL, salatalık 0.8-1.00 TL, patlıcan: 1.00-1.20 TL, kapya biber 2.00-2.20 TL, badem salata 1.00-1.2 TL.
Serada hangi çeşidin üretileceğinde karar verici kadınlar. Dünkü fiyatları düşük buldular. “Emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Devletin, tüm dünyada uygulandığı gibi desteğine ihtiyacımız var ve bu destek dünya standartlarında olmalı. Ve global rekabette Türk ihracatçısı ve üreticisinin elinin güçlendirilmesi şarttır. Avrupa Birliği’nin İspanya, Yunanistan, Fransa’da verdiği teşviklere paralel teşvikler olmak zorundadır. Türkiye, Rusya’ya domates ihracat yapmazsa başka bir dış satım kapımız yok. Rusya’ya satamazsa üretici ölür.”
Belediye başkanı Çetinkaya, Kumlucalı üretici Hasibe Akıncı ile emekli öğretmen Berra Engin Falay üretici ve tüketicileri temsilen bir araya getirdiklerini söyledi. Bu birlikteliğin bölgede tarımın sürdürülebilirliği ve yanlış önyargılarının ortadan kaldırılması için bir fırsat olduğunu söyledi. 47 yaşındaki Hasibe Hanım’ın, daha bilinçli üretim yapabilmek için bu yaşında, Akdeniz Üniversitesi’nde iki yıllık Kumluca Meslek Yüksek Okulu’nu kazanarak seracılık eğitimi gördüğünü açıklaması alkışlarla karşılandı.
Anladığımız kadarıyla sera işçiliği geleceğin gözde mesleği olmaya aday. Bölge gençlerinin haberi olsun!” Bir ziraat mühendisi bize ne dedi biliyor musunuz?
“Tekstil işçisi olacaklarına vasıflı sera işçisi olsunlar.”

Haberin Devamı

BİLİYOR MUSUNUZ?


-KEMAL
Kılıçdaroğlu’nun, yarın 19.00’da, Ramada Plaza Hotel Pangaltı’da yapılacak olan ‘Taksim Toplantıları’nın 183’üncüsünde ‘2015 seçimleri ve Türkiye’ konulu bir konuşma yapacağını...
-TÜRKİYE-Polonya arasındaki diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 600. yılı münasebetiyle Devlet Arşivleri Genel Müdürü ve ve Polonya Milli Arşivi’nde yer alan ‘Yoldaki elçi; Osmanlıdan günümüze Türk-Leh İlişkileri’ isimli serginin Kağıthane’deki Osmanlı Arşiv Başkanlığı’nda bugün 13.30’da açılacağını...
-KONYA’da Garra, Baykara, Rumi, Yeni Köşk Esra, Mevlana, Derya, Mesnevi Otel ve diğerlerinin imzasıyla yayınlanan açıklamada “Şeb-i Arus, Konya’nındır, sadece Konya’da yapılmalıdır. Kentin ekonomik, sosyal ve siyasi yönden büyük katkısı olduğundan Konya dışına (İstanbul’a) alınmamasını” isterken, CHP ve MHP milletvekilleri Atilla Kart ve Mustafa Kalaycı’nın da Başbakan’a aynı yönde soru önergesi verdiklerini...

Yazarın Tüm Yazıları