Irak’la omuz omuza dünyada örnek oluruz

Güncelleme Tarihi:

Irak’la omuz omuza dünyada örnek oluruz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2014 01:04

BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu, “Türkiye ile Irak omuz omuza verdiğinde dünyada örnek olarak gösterilecek ikili bir ekonomik havza oluştururlar. Ulaştırmadan enerjiye, tarımdan sanayi yatırıma kadar olağanüstü bir imkan var elimizde. Yeter ki ülkelerimizde ve bölgede barış ve huzur olsun” dedi.

Haberin Devamı

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Irak’a gelen Davutoğlu, Irak Başbakanı Haydar El İbadi ile görüştükten sonra düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu. “Bağdat bizim ikinci evimiz gibi” diyen Davutoğlu, şunları söyledi: “Irak’ı tehdit eden yapılar, Türkiye için de bir tehdit niteliği taşıyor. İster IŞİD, ister PKK veya diğer formlarda olsun her türlü terör karşısında Türkiye’nin tutumu açık ve nettir. 5 yıl önce Bağdat'ta iki ülke arasında ortak kabine toplantısı gerçekleştirildi. O günden bugüne ilişkilerimizde çok olumlu gelişmeler olduğu gibi bazı iniş çıkışlar da yaşandı. 24-25-26 Aralık tarihlerinden birinde inşallah Sayın İbadi’yi ilgili bakanlarıyla birlikte Türkiye’de ortak kabine toplantısında buluşmaya davet ettim, kabul ettiler. Bizim için Suriye’de ve Irak’ta sadece bu ülkeleri değil bütün bölgeyi tehdit eden terör tehlikesine karşı çalışma zarureti vardır. Türkiye, şu anda 2 milyona yakın Suriyeli mülteciyi ağırlıyor. Irak'tan da gelen yaklaşık 200 bin Iraklı kardeşimiz Türkiye'ye sığındı. Bunun 40 bin kadarı Yezidi. Bunların bir kısmı geri döndü ama büyük bir çoğunluğu Türkiye'de. Ümit ederiz, bir an önce Suriye halkına acılar yaşatan bu gelişmelerin sonu gelir ve kalıcı barış, istikrar sağlanır. Bu kalıcı barış ve istikrardan en fazla olumlu şekilde etkilenecek ülkeler de Türkiye ve Irak olacaktır.”

IŞİD’E KARŞI İŞBİRLİĞİ


İbadi ise şöyle dedi: “IŞİD’le mücadele ve ele aldığımız diğer konularda Türkiye ile mutabakata vardık. Güvenlik ve askeri işbirliği alanında heyetler arası görüşmeler sürecek.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!