Merkez Bankası faiz kararını verdi

Güncelleme Tarihi:

Merkez Bankası faiz kararını verdi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2014 01:30

Merkez Bankası piyasanın beklentilerine uygun olarak faiz oranlarını değiştirmedi. Politika faizi olan 1 haftalık repo faizi yüzde 8,25'te bırakıldı.

Haberin Devamı

Merkez Bankası Kasım ayı Para Politikası Kurulu toplantısı sonuçlandı. Toplantıda alınan kararlara göre bir haftalık repo faizi değiştirilmeyerek yüzde 8,25'te bırakıldı.

Merkez Bankası faiz koridorunun altını ifade eden borçlanma faizini yüzde 7,50, üst koridorunu ifade eden marjinal fonlama oranını da yüzde 11,25'te sabit bıraktı.

Merkez Bankası geç likidite penceresi borç verme faizini de değiştirmeyerek yüzdde 12,75'te bıraktı.

DOLAR GERİLEDİ

Merkez Bankası'nın faizleri değiştirmemesinin ardından dolarda aşağı yönlü hareket yaşandı. Karar öncesi 2,24 TL seviyesine yakın seyreden dolar 2,2220 TL'ye kadar geriledi. Saat 14:10 itibariyle dolar 2,2280 TL seviyesinde bulunuyor.

İŞTE MERKEZ BANKASI’NDAN YAPILAN AÇIKLAMA
Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyretmektedir. Küresel talep zayıflarken iç talep büyümeye daha fazla katkı vermeye başlamıştır. Bununla birlikte, tüketici kredilerinin ılımlı seyri ve dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler cari dengedeki iyileşmeyi destekleyebilecektir.

Yılın başında alınan makroihtiyati önlemlerin ve para politikasındaki sıkı duruşun çekirdek enflasyon eğilimi üzerindeki olumlu etkileri gözlenmektedir. Gıda fiyatlarındaki yüksek seyir ise enflasyon görünümündeki iyileşmeyi geciktirmektedir.

Bununla birlikte, başta petrol olmak üzere düşen emtia fiyatlarının önümüzdeki yıl için enflasyonda öngörülen düşüş sürecini destekleyeceği değerlendirilmektedir. Bu çerçevede Kurul, mevcut para politikası duruşu altında enflasyonun 2015 yılında Enflasyon Raporunda belirtilen görünümle uyumlu bir düşüş sergileyeceğini öngörmektedir.

Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlar yakından izlenecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!